– Regjering med Høyre og Frp vil gi kraftig kursendring i helt feil retning

Partisekretær Raymond Johansen advarer mot konsekvensene av en ny regjering med Frp og Høyre i statsrådsstolene. I sin tale til Aps landsstyre ba han partiorganisasjonen snarest mulig kommer over i valgkampmodus for å sikre fortsatt rødgrønt flertall etter valget neste høst. Han gikk langt i å peke på Høyre som Aps hovedmotstander i det kommende stortingsvalget. Les sammendraget og se talen her!

START NÅ! Aps partisekretær oppfordrer partiorganisasjonen til å starte forarbeidet til stortingsvalget 2013 nå.

START NÅ! Aps partisekretær oppfordrer partiorganisasjonen til å starte forarbeidet til stortingsvalget 2013 nå.

– Valget i 2013 blir et retningsvalg. Høyre og Frp sier selv at de ønsker et helt annet samfunn, og de går til valg på å forandre Norge. De ønsker seg et fundamentalt annet samfunn enn det vi gjør, sa Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen i sin tale til Aps landsstyremøte 25. april. I talen gikk han langt i å utpeke Høyre som Arbeiderpartiets hovedmotstander høsten 2013.

– Høyres politikere klenger på oss
Partisekretæren advarte i sin tale mot Høyres dobbeltkommunikasjon. – Vårt hovedbudskap til velgerne er: Vi vil ha et samfunn med små forskjeller og med uendelige muligheter. Dette er vår visjon, dette er vårt prosjekt, sa partisekretæren.

Og der mente han det er avgjørende forskjeller mellom sosialdemokratisk samfunnsutvikling og høyrekreftene. – For et par uker siden debatterte jeg mot Erna Solberg og Jan Tore Sanner. Det var en opplevelse. Fordi de har begynt å bli ganske klengete. Ikke reint sånn fysisk, men politisk. De la seg tett opptil oss på omtrent alle områder. Jeg tror vi må begynne å venne oss litt til denne klenginga, selv om vår første refleks kan være å si «Nei, dette er ikke Høyre-politikk». Denne refleksen må vi kanskje motstå. I stedet må vi gå i rette med dem, være konkrete på hva vi er enige og hva vi er uenige om, sa Johansen, og la til: – For det ER store forskjeller.

Henvendt til salen, fortsatte han: – Dere, når dere tegner en bilforsikring så vet alle at det er utrolig viktig å lese den lille skriften. Høyre har nå flyttet det som stod i overskriften – i valgplakaten – ned til den lille skriften. Man kan risikere å tro at man har full forsikring med kasko, bare for å oppdage etter at man har har kræsja, at man står uten dekning, sa Johansen til applaus fra salen.

– Høyre SIER at de ikke ønsker større forskjeller mellom folk, fortsatte Johansen. – Men det som står med liten skrift er at de vil fjerne formuesskatten som er den eneste skatten også de rikeste betaler. De sier at det er bra når sønnen til en fabrikkeier går på samme skole som datteren til en vaktmester. Men det som står med liten skrift er at de vil gjeninnføre privatskoler i Norge. De sier at det er bra at det er små lønnsforskjeller i Norge. Men det som står med liten skrift er at de vil gjøre det lettere for arbeidsgivere i Norge å ansette folk midlertidig. Det betyr at flere får ustabil inntekt og dårligere arbeidsforhold, slå partisekretæren fast.

– Høyre velger skattekutt i stedet for velferd, ikke i tillegg til velferd
Partisekretæren slo fast at Høyre dobbeltkommuniserer på område etter område. – Høyre sier de er opptatt av å utvikler velferden i Norge. Men det som står med liten skrift er at de velger store skattekutt for dem som har mest fra før. Det betyr at de har mindre penger til velferd. Når de vil fjerne formuesskatten er det 10 milliarder kroner mindre til velferd. For 10 milliarder kroner i året kan vi drifte 15.000 sykehjemsplasser, sa Johansen.

– Høyre sier ikke at de ønsker seg en massiv privatisering. Men i stedet at «litt private gir valgmuligheter og variasjon». Det som står med liten skrift er at de sender sine førstekandidater på kurs hos NHO Service for å lære hvordan de kan privatisere og konkurranseutsette mest mulig i kommunene. Og troverdigheten til Høyre blir jo ikke større av at de skal samarbeide med Fremskrittspartiet for å komme i regjering. Høyre sier at de er villige til å slippe til Frp, et av de mest høyreorienterte partiene i hele Europa. Frps leder sier at Norge vil komme til å få en borgerlig regjering med Frp i spissen og skal innføre markedstenking på absolutt alle områder. Dette er et parti som vil ha 50 milliarder kroner i skattekutt og samtidig bruke 60 milliarder kroner mer enn vi gjør i dag. Det blir 110 milliarder kroner i forskjell i forhold til det vi gjør i dag, slo Johansen fast.

Han hadde også flere kraftige advarsler mot Høyres potensielle regjeringspartner. – Frp er et parti som er imot landsomfattende tariffavtaler, og som har uttalt at «den norske organiseringen av samfunner er ikke liv laga», og at vi trenger et modellskifte. Dette er et parti som er jevnstort med Høyre. Det er klart de kommer til å få gjennomslag på mye av politikken sin i regjering, advarte Johansen, og fortsatte: – Jeg stiller spørsmål ved om en slik regjering vil verne om den sosialdemokratiske velferdsmodellen slik politikere fra Høyre nå påstår.

Manet til innsats for ny valgseier
Raymond Johansen lånte bilder fra fotballen for å understreke betydningen av å sette inn kreftene i en ny valgkamp. – At vi ikke vinner valg på det vi har gjort, men på det vi skal gjøre, er en leveregel. Eller sagt på en annen måte – den viktigste fotballkampen er den du ikke har spilt. Neste kamp. Jeg er helt sikker på at oppe på brakka hos Rosenborg snakker de ikke nå først og fremst om mesterskapet de vant i fjor. De snakker om det de har mål om å vinne i år. Alle de som følger litt med i fotball tror at det vil være MULIG for Rosenborg å vinne igjen, selv om de også har skumle planer borte på Valle Hovin… Men Rosenborg har vunnet 17 av de siste 20 åra. Der strutter de av enorm selvtillit. Det skal vi gjøre også! Vi skal peke framover på det vi vil gjøre, og ha selvtillit på det vi har gjort. Vi skal levere på det vi har lovt, og bli trodd på det vi skal gjøre framover, slo en offensiv partisekretær fast.

– Når høyresida sier det er vanskelig å drive næringsvirksomhet i Norge, at det er vanskelig å skape arbeidsplasser her, da skal vi ta kraftig til motmæle. Det at vi har Europas laveste ledighet og at vi har skapt 300.000 nye arbeidsplasser og 200.000 av dem i privat sektor, burde vi ikke ha selvtillit av det? Det er vår politikk som er kåret til en av de aller beste i verden når det gjelder å legge til rette for næringslivet, slo Johansen fast.

– Det at vår politikk har ført til at en av sju nå jobber i arbeidsplasser som ikke fantes for åtte år siden. Det er stor innovasjon i Norge, konstaterte Johansen.

Vil over i kampanjemodus
Raymond Johansen mener det er avgjørende for rødgrønn valgseier neste høst at Arbeiderpartiet kommer tidlig over i kampanjemodus. – Vi skal fortelle historiene om det som skjer i Norge. Historiene om resultatene av vår politikk. Historiene om hvorfor vi vil videre, og det er mer å ta tak i. Valgkampen i kommunene vinnes ved å fortelle historiene om hva vi har fått til og hva vi ønsker å ta tak i. Og dere, den vinnes ved at vi kommer opp i kampanjemodus, slo han ettertrykkelig fast.

– Kampanjemodus handler om å legge de daglige rutinene til side. Rydde plass til knallhardt arbeid for å nå velgerne med vårt budskap. Det handler om å være ett lag med et felles budskap mot et felles mål. Når vi er ute og møter folk, snakker med folk, snakker om våre løsninger for samfunnet, da er vi der vi skal være. I kampanjemodus. Når vi styrer dagsorden, ikke lar oss styre av motstandere eller av pressen, da er vi i kampanjemodus. Når vi smiler og franstår som et vinnerlag, er vi i kampanjemodus. Entusiastiske og blide Arbeiderpartifolk som driver valgkamp overgår det meste, minnet partisekretæren om.

Minnet om hva valget handler om
– Valget handler om folks hverdag, hvordan folk  har det, om de får de mulighetene de trenger for å leve det livet de ønsker. Trygg og spennende jobb, mulighet til å bli det du sjøl vil, en god skole, verdig alderdom. Som Arbeiderpartiet muliggjorde drømmene for meg og min familie for 30-40 år siden, må vi gjøre det samme for dagens generasjoner av barn, familier og besteforeldre. Norge er et godt land å bo i. Vi skal gjøre det enda bedre. Vi lever i mulighetenes Norge, avsluttet partisekretæren sin halvtimes lange tale til landsstyret.

Du kan se hele talen ved å klikke nedenfor:

 

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.