Ap med kjempetall på fylkesgallup!

Gerd-Janne Kristoffersen (bildet) og Ap til topps på stortingsmåling for Nord-Trøndelag. Høyre sliter, og ser ut til å være sjanseløse på å klare distriktsmandat i 2013.

KNALLTALL FOR AP! Gerd Janne Kristoffersen (bildet) og Arbeiderpartiet går til topps på en rykende fersk meningsmåling for Nord-Trøndelag. 42,2 % av fylkets velgere ville stemt Ap hvis det var stortingsvalg i dag. Foto: Stortinget

KNALLTALL FOR AP! Gerd Janne Kristoffersen (bildet) og Arbeiderpartiet går til topps på en rykende fersk meningsmåling for Nord-Trøndelag. 42,2 % av fylkets velgere ville stemt Ap hvis det var stortingsvalg i dag. Foto: Stortinget

Sosialdemokratiet står fortsatt knallsterkt i Nord-Trøndelag. En rykende fersk meningsmåling som Sentio har gjort for Trønder-Avisa viser at hele 42,2 % av fylkets innbyggere ville stemt på Arbeiderpartiet hvis det var stortingsvalg nå. Senterpartiet er nest størst med 17,2 % oppslutning. Og når SVs 5,1 % legges til, har regjeringspartiene støtte fra 64,5 % av fylkets velgere!

På den andre siden av det politiske spekteret går det veldig mye tyngre. Nord-Trøndelag kan fort bli Høyres svakeste fylke ved stortingsvalget i 2013, dersom denne trenden holder seg. På målingen får Høyre kun støtte fra 10,8 % av velgerne. Dette er bare marginalt bedre enn de 8,9 % partiet fikk ved valget i 2009. Landtendensen der Høyre nær har doblet seg siden 2009 slår dermed ikke ut i nevneverdig grad i Nord-Trøndelag. Utfra tallene ser Høyre ut til å være helt sjanseløse på å kapre distriktsmandat fra dette fylket ved valget i 2013.

Med 16,7 % oppslutning er faktisk Frp vesentlig større enn Høyre, og ser ut til å sikre seg distriktsmandat fra fylket sammen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Høyre ser ut til å måtte kjempe om utjevningsmandat dersom disse tallene står seg fram til høsten 2013.

Nord-Trøndelag er et av fylkene som ventelig får redusert sitt antall distriktsmandater i 2013 sammenlignet med 2009. Fra dagens fem distriktsmandater, skal fylket ventelig ned til fire. det betyr at Arbeiderpartiet i såfall kommer inn med sine to øverste kandidater, mens Frp og Sp etter galluptallene får inn en hver. Hvem som stikker av med utjevningsmandatet vil avgjøres av oppslutningen partiene får i landet totalt sett.

Arbeiderpartiets oppslutning er på rekordnivå. De siste 30 årene er det kun to stortingsvalg som har gitt et bedre Ap-resultat i Nord-Trøndelag enn tallene i dagens måling (47,1 % i 1985 og 43,5 % i 2009).

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.