Dårlige tall, men langt fra den hysteriske krisen mediene melder om

Avisenes Nyhetsbyrå har publisert en meningsmåling der Arbeiderpartiet er landets tredje største parti, med 22,1 prosent av velgerne i ryggen. På målingen er Høyre størst med 28,3 % oppslutning. Fremskrittspartiet får 23,4 % og er nest størst.

Målingen får alle landets redaksjoner til å gå helt av hengslene i hysteri. Som kjent er det slik i medieverden at når én redaksjon har bestemt seg for vinklingen, følger de andre etter i en blind strøm. Pressen løper i flokk. Da slipper de å tenke selv.

Hadde de tenkt selv, ville de sett at denne målingen rett nok har dårlige tall for Arbeiderpartiet, men langt fra er noen krise. Årets august-måling for ANB skal vi faktisk ikke lenger tilbake til enn august 2008 for å finne tilsvarende tall. Da var Frp landets desidert største parti med en tilslutning fra 32,8 % av velgerne. Arbeiderpartiet fikk 23,1 %, altså bare ett lite prosentpoeng bedre enn på årets august-måling fra ANB.

Et år etter de elendige tallene var som kjent valgseieren i havn for Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Med 35,4 % av stemmene viste Arbederpartiet at Opinions målinger i ANB ett år før valget var relativt uinteressante.

Når ANB nå kommer med en ny «skrekkmåling» hele tre år før valget, er det dermed enda mindre grunn til å la hysteriet ta overhånd.

Men likevel gjør altså pressen akkurat dét.

Jeg tar også med at valgforsker Bernt Aardal på sine hjemmesider belegger at ANBs målinger systematisk gir Arbeiderpartiet altfor lav oppslutning, mens SV og Høyre som regel får for høye tall hos ANB (dvs egentlig hos Opinion, som utfører målingene på oppdrag fra ANB).

En god illustrasjon på dette er å se på målingen ANB presenterte 11. september i fjor, altså bare tre dager før valget:

I følge Opinion/ANB skulle Ap få 28,9 % av stemmene. Høyre skulle få 24,9 %.

Tre dager etter kom resultatet: 35,4 % til Arbeiderpartiet og 17,2 % til Høyre.

Det er mye man kan bli hysterisk for her i verden. Men ikke Opinions galluptall for ANB.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.