Enda en feilaktig TV2-måling? Mye kan tyde på det.

TV2 har presentert en ny meningsmåling – et kommunevalgbarometer – med noen oppsiktsvekkende opplysninger. For det første er Høyre Norges største parti på målingen. For det andre stuper Arbeiderpartiet. For det tredje vil tilsynelatende svært mange stemme ved neste års kommunevalg.

Veldig sannsynlig er alle tre opplysningene kav feil.

TV2s kommunevalgbarometer er kjent for å være notorisk upålitelig. Ta f.eks. forrige kommunevalg som et kroneksempel: 3. september offentliggjorde TV2 en kommunevalgmåling med tittelen «Kalddusj for Ap«. Her kunne vi la oss opplyse om at Ap kun fikk tislutning fra 26,3 % av velgerne. SV lå derimot an til et dundervalg med hele 11,5 % oppslutning. Og Frp ville få smått fantastiske 21,5 % av stemmene.

Svært oppsiktsvekkende alt sammen. Og kun en uke gjenstod til valget.

Så kom fasiten…

Ap fikk 29,6 %, og var landets soleklart største part. SV fikk nesten bare halvparten av oppslutningen TV2 hadde tildelt dem, og endte på 6,2 %. Mens Frp havnet på 17,5 %, hele fire prosentpoeng lavere enn hva TV2 hadde gitt dem noen få dager før.

Det er all grunn til å være skeptisk igjen.

Når man spør 1000 personer om hva de ville stemt hvis det var kommunevalg i dag, burde rundt 400 svare klart og tydelig hva de skal stemme, fordi de har bestemt seg. Rundt 200 burde svare at de er usikre på hva de skal stemme. drøyt Mens resten burde svare at de ikke skal stemme, eller at de vurderer å ikke stemme. For ved kommunevalg er det kun 60 % som stemmer (61,7 % brukte stemmereten sin i 2007). Og undersøkelser har vist at rundt en tredjedel av velgerne som er sikre på å stemme, samtidig er usikre på partivalget.

Der er den første – og største – feilkilden: Utvalget er for lite.

Når det gjelder Høyre, stiller de ikke lister i alle landets kommuner. Dersom utvalget har litt for mange velgere i Vestfold, Oslo, Akershus, eller i Agder-fylkene kontra Hedmark, Oppland, Nord-Trøndelag og Finnmark – så vil resultatet kun gjenspeile hva folk sier de vil stemme i områder der det faktisk finnes en Høyre-liste å stemme på.

Der er den andre feilkilden: Geografisk vekting, og manglende lister i mange kommuner.

Når det gjelder kommunevalg er det mye lokale saker og lokale kanidater som avgjør valget. Det ser vi på bl.a. de mange lokale bygdelistene, og direktevalg på ordføerere som særlig har mobilisert velgere fra partier med troverdige ordførerkandidater. Det lokale fokuset strammer seg mer og mer til jo nærmere man kommer valgdagen, mens det et år før valget ofte er rikspolitiske saker som har velgernes oppmerksomhet.

Der er den tredje feilkilden: Politisk fokus er annerledes ved valgdagen enn hva som måles nå.

Og la meg også ta med «sommereffekten» – som jeg forøvrig beskrev i en bloggpost i fjor; Arbeiderpartiet gjør det dårligere i meningsmålinger om sommeen enn resten av året. Slik er det år etter år.

Og da har vi en fjerde feilkilde: Sesongvariasjonen som rammer Ap negativt og de blå positivt.

Jeg tar også med at det i følge TV2s kommunebarometer er «mange» som vil stemme på lokale bygdelister (kategorien «Andre partier og lister» dobler sin oppslutning og ender på 4,6 %). Og det kan jo hende vil slå til. Men erfaringsmessig er det flere som går til de troverdige partiene med etablerte organisasjoner oppover i systemet (fylket og rikspolitikk) jo nærmere valget vi kommer. Her finnes det lokale unntak, men ofte vil valgkampinnsatsen fra etablerte partiorganisasjoner mobilisere partienes kjernevelgere til å stemme ved kommunevalg – og resultatmessig går dette på bekostning av partier og bygdelister med dårligere organisasjonsapparat.

Summa summarum: TV2s kommunevalgmåling burde ikke skremme noen.

Samtidig tillater jeg meg å ta med en kort vurdering som er noe løsrevet fra denne målingen: Partiens oppslutning akkurat nå, basert på rikspolitikken.

Det er veldig sannsynlig at Ap vil bli passert av Høyre på STORTINGSVALGMÅLINGER i løpet av sommeren. Dels på grunn av den nevnte sommereffekten, dels fordi Høyre nå nyter godt av den snøballeffekten som trekker til seg medgangstilhengere og dels som et resultat av at regjeringen av og til må ta upopulære beslutninger i enkeltsaker fordi det er nødvendig for helheten. Som det klart største partiet i regjeringen vil Arbeiderpartiet selvsagt få den største slitasjen ved upopulære enkeltbeslutninger. Slitasjen blir ikke mindre av at særlig SV benytter enhver anledning til å hakke på Arbeiderpartiet og forsøker å fraskrive seg ansvaret for det felles regjeringsprosjektet de gikk til valg på. Og den blir heller ikke mindre av at partiene på høyresiden stort sett har begravet enhver tanke om å drive konstruktiv opposisjonspolitikk – og heller benytter enhver anledning til å drive valgkamp og angripe regjeringen, mens Ap og mange av de andre statsrådene er mer opptatt av å styre landet.

Å styre landet etter hva som gir best uttelling på neste gallup, håper jeg Jens Stoltenberg og mannskapet hans ikke innlater seg på.

Den slags kan de heller overlate til en eventuell fremtidig mørkeblå regjering ledet av Erna Solberg eller Siv Jensen.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.