Ap knuser alt og alle på måling i Hedmark!

I en meningsmåling som Hamar Arbeiderblad publiserer i dag, er Arbeiderpartiet nok en gang Hedmarks suverent største parti. Men en oppslutning på smått fantastiske 44,3 % ligger alt an til at Hedmark vil være Arbeiderpartiets beste fylke i år. Og Arbeiderpartiet beholder fire stortingsrepresentanter dersom denne målingen blir valgresultatet 14. september.

Verre ligger det an med de rødgrønne samarbeidspartnerne. For de tre andre distriktsmandatene går til Frp (2 mandater) og Høyre (1 mandat) i følge målingen. Dermed må SV og Sp gjøre opp seg i mellom om utjevningsmandatet – og forsåvidt utkjemper de denne kampen med Venstre og Krf også. Hvem som til slutt ender opp med utjevningsmandaet avgjøres av velgerne i andre fylker, men utfra nasjonalemålinger tyder mye på at det er SV som stikker av med dette mandatet.

Det betyr at Senterpartiets nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum met sannsynlig er ute av Stortinget dersom målingen blir valgresultatet, mens Karin Andersen ser ut til å greie seg med et nødskrik.

Slik er oppslutningen om de fem aktuelle partiene i målingen:

Ap 44,3 %
Frp 24,6 %
H 9,9 %
Sp 7,9 %
SV 6,4 %

SV ser i grunn ut til å være ganske sjanseløse på distriktsmandat, og må håpe på utjevningsmandat. Men Senterpartiet har mulighet til å ta distriktsmandatet. I følge målingen vil det da først og fremst være Aps Tone Sønsterud som er i fare, det er hun som holder det utsatte syvendemandatet i målingen. Distriktsmandatene plasserer seg slik utfra tallene i målingen:

1. mandat: Knut Storberget (Ap)
2.mandat: Per Roar Bredvold (Frp)
3.mandat: Anette Trettebergstuen (Ap)
4. mandat: Thoms Breen (Ap)
5. mandat: Lars Joakim Hanssen (Frp)
6. mandat: Gunnar Gundersen (H)
7. mandat: Tone Sønsterud (Ap)

For at Senterpartiet skal knipe sistemandatet fra Arbeiderpartiet, trenger de bare omlag 400 ekstra stemmer. Skal de klare å ta 6. mandatet fra Høyre må stemmeregnskapet vippe 2200 stemmer i Sps favør på bekostning av Høyre. Hvis Ap samtidig klarer å mobilisere 1600 stemmer i pluss i forhold til Høyre, vil det være Gundersen som havner utenfor distriktsmandatene og må håpe på utjevningsmandat.

Det er noen usikkerhetsmomenter i målingen. For det første er det langt færre som er spurt i HAs måling enn det som spørres i riksmålinger. For det andre er tendensen for Høyre i Hedmark stikk motsatt av tendensen på riksplan; i Hedmark går Høyre fram fra 8,0 % i 2005 til 9,9 % på HAs måling. Men på riksmålingene ligger Høyre nå på et gjennomsnitt på omlag 13,3 %, mens oppslutningen i 2005 endte på 14,1 %.

Det virker påfallende at Høyre går såpass fram i Hedmark når de går tilbake på landsbasis. Skulle dette være en metodefeil eller utvalgsfeil ved HAs måling – og Høyre i Hedmark i realiteten følger Høyre på landsbasis – vil Høyre raskt være nede i rundt 8 % i Hedmark.

I såfall er det under 100 stemmer som skiller mellom Senterpartiet og Høyre i Hedmark!

Og da snakker vi om kampen om syvendemandatet. Tone Sønsterud vil i såfall inneha sjettemandatet, med 4-500 velgeres overvekt.

Summa summarum ser det ut til at kampen omde to siste mandatene kan stå mellom Ap, Sp og Høyre. SV ser ut til å være hektet av, men kan knipe utjevningsmandatet. Frps to mandater og Aps tre første ser ut til å være «bankers».

Skal Hedmark beholde overvekten 6-2 i rødgrønn favør fra inneværende periode, må både Ap og Sp mobilisere vanvittig framover mot valgdagen.

Faktisk kan regjeringas fortsatte eksistens avhenge av at både Ap og Sp lykkes. Ryker det et mandat fra de rødgrønne til de blå i Hedmark, skal det kun svært små endringert til i to andre fylker – og vips er stortingsflertallet tapt.

Da er min vurdering at Siv Jensen blir statsminister i Norge, men den analysen kommer jeg tilbake til i en annen bloggpost.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.