Nei til egen eldreminister

Frp er ute med nye lettvintheter for å lokke velgerne til å stemme på seg. Denne gangen er det et forslag om en egen eldreminister som er agnet de vil ha velgerne til å bite på. Frps partileder Siv Jensen utfordrer Jens Stoltenberg til å utnevne en egen minister for eldre hvis han fortsetter som statsminister etter valget.

Mitt råd – til Jens og alle andre – er: Si nei til dette.

Det er tre hovedgrunner til at jeg mener forslaget er dårlig.

For det første er det ikke en eldreminister Frp i realiteten snakker om, men en eldreOMSORGSminister. De konkretiserer nemlig hva denne ministeren skal jobbe med ved å ramse opp fem punkter – som alle har med OMSORG å gjøre.

En egen minister for eldreomsorg blir en kunstig oppstykking av omsorgssektoren. De brede fagmiljøer er enige om at samhandling, tverrfaglig arbeid og helhetstenking gir best ressurutnyttelse og best pasientvelferd for omsorgskronene. Da er det å gå flere skritt i helt feil retning dersom det innføres en egen minister for eldreomsorg, og det vil være en helt feil oppstykking av omsorgssektoren.

Vi har allerede en omsorgsminister. Å skille faglig og politisk mellom eldre med omsorgsbehov og andre aldersgrupper med omsorgsbehov blir for meg et svært så kunstig skille.

For det andre er eldre mennesker være fulle av kunnskap de kan øse av etter ett langt liv. De burde være en ressurs for omgivelsene og ikke noen som trenger en minister til å tale deres sak. Det er de helt kapable til å gjøre selv.

Eldre er oppegående voksne mennesker. Like forskjellige og uensartede som resten av befolkningen.

Den dagen eldre ikke har stemmerett – på lik linje med barn og unge – kan det tenkes de burde få sin egen minister. Inntil da velger jeg å se på eldre mennesker som fullverdige individer i samfunnet med de samme retter og plikter som alle andre som har stemmerett i landet vårt.

For det tredje er eldrepolitikk/seniorpolitikk i dag en integrert del av ansvarsområdet til de aller fleste statsråder. Dette er bra – rett og slett fordi de ulike politikkområdene dermed hensyntar de interessene og særbehovene som den eldre del av befolkningen har. Å innføre en ny fagstatsråd som skal overta dette ansvaret, vil være langt mer negativt enn at hvert enkelt departement tar ansvaret innenfor sitt spesifikke fagområde – slik det fungerer i dag.

Alt i alt tyder det meste på en negativ totaleffekt for både samfunnet og for de eldre å gjennomføre den skisserte endringen.

Og derfor bør den droppes.

Ikke gjør som motstanderen din sier, Jens!

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

16 thoughts on “Nei til egen eldreminister

  1. Analyser emnet ihjel. Det er det AP-folk er best til. Sitt tilbake og kritiser andres forslag. Dere sitter trygt i deres imperium av korrupsjon, løgn og kameraderi. Det er bedre med et nytt parti som faktisk gjør et forsøk, enn et parti som ikke gir f*** i den norske befolkningen. «AP – for den offentlige sektoren, late sosialister og innvandrere».

  2. FrP bør ordne opp i eldreomsorgen i Oslo før de har noen som helst troverdighet i denne saken. Inntil det velger jeg å tro at alt bare er prat og mediestrategi.

  3. Barn har egen minister for å sørge for at barns rettigheter, akkurat fordi de i den første kritiske fasen i livet ikke kan gjøre det selv.
    Nøyaktig det samme ser det faktisk ut til at FrP vil gjøre et forsøk å få til for eldre.
    Flere og flere eldre her til lands blir rammet av demens, alzheimer og andre sykdommer/lidelser som gjør at å skulle kjempe for selv de små ting i hverdagen, som retten til å få rullet håret etter bad på sykehjemmet, blir for tøft. Denne enkle retten vet jeg det er eldre blir frarøvet her til lands pga dårlig kommuneøkonomi, og regjeringen gjør absolutt ingenting.
    Så istedet for å komme med en ufattelig tafatt og elendig analyse av et særdeles viktig spørsmål som ikke trenger analyse, men _handling_, hvorfor gjør ikke Ap og regjeringen noe med situasjonen for de eldre, du godeste Bjørn Jarle?
    Å lyve om tilstanden i dagens eldreomsorg hjelper lite mot oss som jobber der.
    For dette er å spytte på de som faktisk bygde landet, å nekte dem et organ/en minister som kan ta opp DERES problemer, istedet for at de forsvinner i regjeringens statusprosjekt, barnehagesatsingen, det er både feigt, urealt og kvalmt gjort av en såkalt «arbeideparti»-representant.
    Det er lenge siden dere var et parti for folk flest gitt.

  4. Slutt med denne stakkarsliggjøringen av eldre, Dhimmi!

    De aller fleste eldre er ressurssterke mennesker. De har hverken alzheimer, rullator eller demens. Om OM de hadde hatt det, ville ikke en egen eldreminister vært løsningen.

    Som jeg skrev i bloggposten: Samenligningen med barn og ungdom er irrelevant. Barn og ungdom har ikke stemmerett. Det har eldre. Barn og ungdom er umyndige. Eldre er myndige.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  5. FLott og fått en Eldreminster.Alderen til ministeren
    bør være over pensjonsalderen.Inge Lønning
    elle Carl I Hagen ville begge vil egnet seg
    til og bli Eldreminister.Det må bli en realitet.
    Vi har Barneminister.

    JILL

  6. Jill White Fanebust: Burde ikke barneministeren være et barn da om eldreministeren må være en pensjonist?

  7. Så fortell meg da, siden den sittende regjering har så god eldre og omsorgspolitikk, hvorfor blir eldre sengeliggende tvunget til å sove i gangene, pisser seg ut i sitt eget hjem, noen lever i totalt uverdige forhold uavhengig av fysisk eller mental tilstand??? DET lurer jeg på. Ja, det er ikke flertallet, men det er absolutt alt for mange!
    Radikale tiltak bør og må gjennomføres før vi i det hele tatt er i nærheten av å kalle oss et velferdsland.
    I en sammenligning med et østblokkland så kommer vi jo ikke så ille ut, men legg til i likningen av vi er ett av verdens rikeste land og velferdsstaten blir totalt latterlig!

  8. Så hvorfor har vi innvandringsminister og intregreringsministere da?
    Stakkarsliggjør ikke dere innvandrere ved å insistere på å ha egne ministere og ombud for dem? Slemme sosialister..

    Mange eldre her til lands har demens i en eller annen grad, det er også et stadig økende antall av eldre som får alzheimers og demens, og disse blir/velger å bli umyndiggjort når sykdommen går sin gang.
    Så der er forsåvidt sammenligningen med barn og unge helt på sin plass. Ikke fordi jeg synes mindre om eldre enn unge, langt ifra, men nettopp fordi jeg synes de fortjener så mye mer enn de får. De fortjener en stemme i regjeringen.

    De kan som oftest ikke skrike opp om urett selv, det krever umenneskelig mye krefter i dagens Norge, og dermed glemmes de alt for ofte. De fortjener den stemmen en eldreminister ville vært for dem.

    Poenget med en eldreminister er jo at du har en minister som sørger for at de eldre ikke blir glemt.
    Nå om eldreomsorgen går innunder omsorgsministerens anvarsområde, blir det ofte et felt som blir nedprioritert. Omsorgsministeren har ansvaret for et veldig bredt felt, og veldig mange områder i samfunnet, dermed er det lett å glemme/gjemme unna en del. Prioritering kalles det vel. Og ikke engang du kan påstå at eldre er høyt prioritert i budsjettene her til lands lengre? Barnehager over alt annet vettu.

    Som jeg nevnte tidligere, dine partifeller og kollegaer i regjeringen har en lei uvane til å glemme eldre i alt dere gjør. Dere feier eldres rettigheter under teppet, fordi denne gruppen ikke gjør så mye utav seg lengre.
    De eldre bryr tydeligvis ikke sosialistene seg om, de har utført sin oppgave, og nå som de ikke kan jobbe mer..

    Motbydelige er dere.
    Og er det noe neste regjering trenger, så er det en eldreminister. Vi får bare alle krysse fingrene for at den ikke blir sosialistisk. La våre eldre slippe å lide under det vanstyret mer. Jeg har hvertfall sett nok nå, og kommer ALDRI til å følge forbundets ordre om å stemme Ap i årets valg. Og heldigvis er jeg ikke den eneste.

    Du som er leder av Elverum Arbeiderparti og greier, du burde jo støttet forslaget om en eldreminister, en som ville fremhevet eldres rettigheter her i samfunnet, noe som det bare skulle mangle, det var tross alt disse som bygde landet. Eller har dere glemt at de eldre også var arbeidere?

  9. Jeg trodde liberalister først og fremst var interessert i en nedbygging av statens virkeområde, fremfor at staten skal ta ansvar for alt mulig?

    Før i tiden tok man vare på sine gamle foreldre selv, nå forventes det at staten skal bære de rundt på gullstol og snu puten for dem hvert tiende minutt mens de sover… Vel, slik forpleining KOSTER PENGER, og de av dere som vil ha en «verdig alderdom» bør trygle om å få betale MER skatt, ikke mindre.

  10. Dette er bare en av FRP’s mange stunt. Istedet for å diskutere hvordan man i Oslo, skal få byggget tilstrekklig antall sykhjemsplasser.
    Slutte å overkjøre faglige instanser i forbindelse med demenspasienter, pasienter som blir avspist med medikamenter av FRP’s byråd.

    Men her som ellers så vil ikke Siv Jensen ta ansvar og snakke om eldreomsorg i praksis. Nei hun vil snakke om en valgfrihet som ikke finnes og andre uforpliktende utspill.

    Det er snart på tide hun går inn og snakker om hvordan eldre blir behandlet på sykehjem og i 2.linje behandling. ved sykdom. I stedet for å få en tøvete eldreminister av typen Carl I Hagen, så gi oss geriatikere og folk med kompetanse på eldre og sykdommer/medisinering og det faktum at de ofte har sammensatte helseproblem og andre symptomer enn yngre mennesker.

    Desverre så har alle partiene på stortinget, prioritert gjennvelgelse og satt de eldre pleietrengende nederst på listen. Selvsagt er de fleste eldre både ved bra helse og med gode levevilkår. Desto værre er det at de få syke og eldste blir puttet bort på bøttekott og settes inn i omsorgsboliger, for å slippe unna jevnlig legekontroller og pleie. Demens pasienter som må kjøpe fullt hvitevareutstyr, de ikke er istand til å bruke.

    Men jeg er enig med deg!
    Kutt ut eldreminister.
    Det værste i situasjonen er knefallet for fremskrittspartiet fra de andre borglige, slik at jeg føler meg presset til å velge ett parti, som jeg forakter. Bare for å hindre denne «fasistspira» Siv Jensen og komme til makten.
    Godt Valg

  11. sosialdemokriatiet står for fall!

    hvis alle skal være like, og ingen har sin individuelle rett, så henfaller alt til konformitet og ensformighet, men det er kanskje det du vil?

  12. Frp er noen farlige og ufrivillige komikere. Farlige fordi de er iferd med å få politisk makt tuftet på å flagge «løsninger» der enkelte av disse vil være svært skadelige for det norske velferdssamfunnet dersom de gjennomføres. Komisk fordi mange av forslagene deres enten ikke lar seg gjennomføre, eller så har de aldri tenkt å gjennomføre dem uansett. De settes bare frem for å karre til seg enda en ureflektert velger. Nå er det altså en pause fra å spille på fremmedfrykten, nå skal man score på misfornøyde eldre og/eller pårørende etc. Essensen i komikken er at de vinner velgere som mange selv vil bli skadelidende jo mere makt Frp får.

    I Oslo kommune sitter Frp og Høyre med et flertal som gir dem handlingsrom og makt for hvordan eldreomsorgen gjennomføres. Hittil i deres «regjeringstid» har antall omsorgsboliger blitt sterkt redusert, tilbudet i hjemmesykepleien er redusert og antall sykehjemsplasser er redusert. Antallet pleietrengende eldre har derimot økt. Når Siv slenger ut dette våset vil nok Frp karre til seg ende flere stemmer fra de eldre. Desverre for dem selv.

    Og nå venter jeg bare på nestemann som skal hyle «sosialist» eller «kommunist» som jo er blandt de mest vektige argumentene en kan bruke når man vil komme et steg nærmere en intelligent løsning på en debatt.

  13. «Og nå venter jeg bare på nestemann som skal hyle “sosialist” eller “kommunist” som jo er blandt de mest vektige argumentene en kan bruke når man vil komme et steg nærmere en intelligent løsning på en debatt.»

    Morsomt at du sier dette Lars Vegas, rett etter å ha kritisert Frp sine velgere for å være lite reflekterte, farlige og ufrivillige komikere.

    Mener du at du bidrar noe mer til en intelligent løsning på en debatt med dine karakteristikker?

    Du er jo akkurat like ille som de som kaller deg «sosialist» eller «kommunist». Begge deler burde vært helt unødvendig, både fra din og deres side.

  14. Paul: Du ser forskjellen på det å komme med en påstand for å deretter argumentere og legge frem bevis for hvorfor en mener påstanden er riktig og det å bare fremme en påstand?

    FRP tullinger kommer kun med påstanden, bevis og argumentasjon for hvorfor den er riktig kommer aldri. Det kommer heller en ny påstand som skal være argument og bevis for den første påstanden.

    For.eks: Den norske stat stjeler pengene mine fordi disse de ønsker disse pengene til for å gi dem til islamelskede sosialister som sponser terror med dem.

    Altså en rekke påstander som bygger hverandre opp, men ingen bevis eller argumentasjonsrekke for hvorfor dette i skulle være riktig.

    Dette er ene og alene grunnen til at de fleste frp-tilhengere ikke blir tatt seriøst når de prøver å diskutere med andre. De ubegrunnende påstandene som bygger opp et retorisk makkverk basert på påstand på påstand.

  15. Til Oda.
    Denne tråden er omtrent som brukt snus!
    Og de fleste innlegg er gjort av snuserne som ikke ser det urimelige i det de skriver, Oda burde forstå det hun selv skriver, jemført med det hun påståes om Frp, jeg snakker om å møte seg selv i døra.
    eger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.