Samfunnsbygger og hedersmann…?

Christian ThamsChristian Thams var en av Norges store kjendiser i begynnelsen av 1900-tallet, en slags datidens Stein Erik Hagen om du vil. Thamshavnbanen bærer navn etter ham. I 1904 stiftet han Orkla Grube-Aktiebolag på Løkken verk.

Thams mottok en rekke norske og utenlandske ordener for sitt virke. Han ble 21. januar 1901 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for fortjenstfuld Udførelse af offentlige Hverv». Thams var innehaver av storkors av den etiopiske Stjerneordenen, av den portugisiske Kristusordenen og den portugisisk Santiago av sverdets orden, samt storoffiser av Monacos Den hellige Carls orden og av den montenegrinske Danilos Is orden. Han var storoffiser av den franske Æreslegionen, offiser av den franske Ordenen for landbruksfortjenester, kommandør av den den franske koloniale Nichan-el-Anouar-ordenen og offiser av Instruction publique. Thams var også utnevnt til det franske Akademi. Videre var Thams offiser av den belgiske Kroneordenen, innehaver av 2. klasse av den tunisiske Iftikhar-ordenen, samt ridder av den belgiske Leopoldsordenen og av den svenske Nordstjerneordenen.

Christian Thams var den største skatteyteren nord for Dovre. Han betalte skatt til 33 kommuner og hadde på det meste 800 mennesker i arbeid i Midt-Norge. Han var gift med baronesse Eleonore de Spengler. Forretningsforbindelsene hans var noen av datidens mektigste menn i norsk og nordisk næringsliv, bl.a. Thomas Fearnley, Haakon L. Mathisen og Marcus Wallenberg.

En skikkelig hedersmann, med andre ord.

Eller…?

Hos Dagbladet kan vi i dag lese mer om Christian Thams. Og artikkelen er et solid bevis på at ordensutmerkelser og æresmedaljer er et lite brukbart mål på innehaverens personlige kvaliteter.

Etter litt tid i Afrika (på oppdrag fra hans gode venn fyrst Albert I av Monaco) hadde han kontroll over sin egen private koloni, med mellom 40.000 og 50.000 afrikaneretilhans frie disposisjon som muskelkraft til drift av plantasjer.

Etter at Thams forlot kolonien i Afrika har Astrupfamilien og Leif Høegh vært aktive i videreføringen, i følge artikkelen. Faktisk med kontroll helt fram til 1990-tallet,og fortsatt med eierinteresser der nå i 2009.

Norske rikfolk har dermed vært direkte involvert i undertrykkingen,rovdriften og utbyttingen av Afrika – og er det fremdeles.

Artikkelen nevner forøvrig ikke noe om at Thms i 1918 svindlet sin egen fetter for betydelige beløp i forbindelse med en aksjehandel, ble dømt til å betale tilbake hele 120.000 kroner (som på den tiden var et svimlende beløp), nektet å betale, rømte til Frankrike for å unngå betalingsplikten og ble der til 10 år var gått og dommen ikke lenger hadde rettslig kraft.

Joda, norske rikfolk er uten unntak hederlige samfunnsbyggere som vi bør takke, prise og gi enorme skattekutt til, slik at de uforstyrret kan fortsette som de stevner…

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.