Kraftig gallupvekst for Ap etter landsmøtet

KLAR FRAMGANG: Arbeiderpartiet går fram med 2,4 prosentpoeng på den første gallupen etter landsmøtet. Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet gjør et byks og øker med hele 2,4 prosentpoeng på den første gallupen som er tatt opp etter partiets landsmøte. Også Senterpartiet har kraftig framgang. Men regjeringspartiene sliter tungt.

Det er Opinion som har tatt opp målingen på vegne av FriFagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå og Dagsavisen. For Arbeiderpartiet og Senterpartiet er målingen veldig oppmuntrende, mens den er rett ut elendig for samtlige regjeringspartier.

Ap fram etter landsmøtet
Målingen er tatt opp i perioden 2. – 8. april, og store deler er dermed tatt opp under og etter Arbeiderpartiets landsmøte.

I målingen er Arbeiderpartiet Norges klart største parti, og får støtte fra 27,5 prosent av velgerne. I mars var det 25,1 % av velgerne som sa de ville stemme Arbeidepartiet, så økningen er klar i denne første gallupen etter landsmøtet. Partiet måles dermed like foran valgresultatet fra stortingsvalget i 2017.

Samtidig går Senterpartiet fram med hele 4,0 prosentpoeng fra mars, og får nå støtte fra 16,7 % av velgerne.

Også det tredje partiet i den forrige rødgrønne regjeringen går fram. SV øker fra 7,1 % i mars til 8,2 % nå.

Ap og Sp nær flertall sammen
Til sammen sier dermed 52,4 % av velgerne at de vil stemme Ap, Sp eller SV hvis valget er nå. I mandater betyr dette 51 stortingsrepresentanter til Arbeiderpartiet (2 flere enn nå), 32 til Senterpartiet (13 flere enn nå) og 15 til SV (4 flere enn nå). Totalt 98 mandater, betydelig flere enn de 85 som trengs for å ha flertall i Stortinget.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er nå på 83 mandater til sammen, og er dermed nær stortingsflertall for de to partiene alene.

Katastrofetall for regjeringen
For regjeringspartiene er tallene full katastrofe.

Høyre går mest tilbake av alle partiene i målingen, og mister hele 4,6 prosentpoeng oppslutning. Partiet måles nå til 21,5 %, og ligger 3,5 prosentpoeng bak valgresultatet fra 2017.

For Frp er ikke utviklingen fra forrige måned dramatisk – partiet står på samme oppslutning som i mars. Men med støtte fra bare 10,6 % av velgerne er partiet hele 4,6 prosentpoeng bak valgresultatet fra 2017.

Venstre og Krf er begge nede på 2-tallet i oppslutning. Krf er bittelitt større enn Venstre, de får støtte fra henholdsvis 2,6 % og 2,3 % av velgerne.

For regjeringspartiene betyr dette at de kun ville fått 61 stortingsrepresentanter til sammen ved et valg nå.

De andre partiene som måles, er MDG med 3,7 % (ned fra 6,0 % i mars) og Rødt med 4,5 % (ned fra 4,9 % i mars).

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.