Regjeringen: 6000 mer i året i borteboerstipend

Satsing på unge: Regjeringen vil gi 6000 mer i året i borteboerstipend til elever i videregående skole som må bo borte under skolegangen.
Jonas Gahr Støre

ØKER BORTEBOERSTIPENDET: Ap og Sp i regjering vil gi 6.000 kroner mer i året i borteboerstipend. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum foreslår å øke borteboerstipendet med 60 millioner kroner i statsbudsjettet for 2024. Fra høsten 2024 vil en elev med borteboerstipend få utbetalt nær 600 kroner mer i måneden, og nærmere 6.000 kroner mer i året. Med denne økningen vil hver enkelt få over 6.400 kroner i måneden, men den endelige satsen vil først være klar når budsjettet legges frem i oktober.

– Dette handler om noe helt grunnleggende, nemlig at alle skal få muligheten til å ta videregående skole uavhengig av hvor de er fra og foreldrenes lommebok. Mange ungdommer må flytte hjemmefra for å få den videregående opplæringen de ønsker seg. Tryggere økonomi for elever og familier gjør at flere både kan starte på og fullføre videregående opplæring. Derfor går vi nå inn for å øke borteboerstipendet med 60 millioner kroner i neste års statsbudsjett, i tillegg til å justere stipendet opp med prisstigningen. Dette er god sosialdemokratisk politikk, og bra for fellesskolen, sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I deler av Norge er avstandene så store at elever må bo på hybel for å ta videregående opplæring. Familier som har elever som må bo borte har gjerne høyere utgifter enn andre, for eksempel til leie og mat. For å dekke boutgifter kan elevene søke et månedlig borteboerstipend i Lånekassen.

– Dette vil gjøre hverdagen bedre og gi mer penger til unge som må flytte på hybel når de går på videregående. De vil nå få om lag 600 kroner ekstra i måneden, noe som kommer godt med for ungdom i en krevende tid. Vi vil gi ungdom i hele Norge samme muligheter, dette er et målrettet tiltak for ungdom i distriktet, sier Trygve Magnus Slagsvold Vedum, finansminister og leder av Senterpartiet.

Borteboerstipendet prisjusteres årlig etter forventet prisvekst, men er kritisert for å ikke ta hensyn til økte bokostnader for elever som må bo borte fra foreldrehjemmet. Prisjustering av borteboerstipendet kommer i tillegg til regjeringens satsing.

– Dette er skikkelig bra og vil gjøre hverdagen til alle unge som må flytte for å gå på videregående skole enklere. Dette er en politikk som viser at vi skaper en bedre framtid for unge. Foreldrene våres lommebok skal ikke avgjøre hva slags muligheter vi unge har. Å gjøre det lettere for alle borteboere å kunne flytte er viktig for å gi flere muligheter til unge. Dette har vært en viktig sak for AUF i mange år, og nå leverer regjeringa for andre gang på rad, sier Astrid Hoem, leder i AUF.

Allerede fra skolestart i år vil elever som må bo hjemmefra oppleve en økning i stipendet etter fjorårets budsjettsatsing. Stipendet økes fra 4 979 kroner per mnd. i studieåret 2022-2023 til 5 639 kroner i 2023-2024, en realvekst på 10 prosent. Neste år vil det øke med om lag 600 kroner i måneden, i tillegg.

– Dette er en stor seier for alle elevene i distriktet som må flytte hjemmefra for å gå på skole. Takket være denne regjeringen har borteboere fått en langt bedre økonomi og bedre forutsetninger for å fullføre utdannelsen. Totalt har denne regjeringen nå økt stipendet med om lag 1 700 kroner i måneden, sier Andrine Hanssen-Seppola, leder av Senterungdommen.

Borteboerstipendet har blitt styrket med 275 millioner kroner, i tillegg til prisjustering for 2022-2024. Totalt blir økningen nærmere 40 prosent over en treårsperiode.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.