Ap-hopp på ny gallup, stort fall for Frp

Arbeiderpartiet øker med 2,2 prosentpoeng på en helt fersk meningsmåling. Frp faller dramatisk.

HOPP: Arbeiderpartiet gjør et hopp på fersk meningsmåling. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Arbeiderpartiets framgang er på 2,2 prosentpoeng fra august. Samtidig faller Fremskrittspartiet med hele 3,8 prosentpoeng. Når Rødt og SV i likhet med Arbeiderpartiet går fram, er det igjen rødgrønt flertall.

Målingen er utført av Opinion for Dagsavisen og FriFagbevegelse.

– Skal høyere

Arbeiderpartiet ble målt til 19,3 % hos samme byrå i august, og øker nå til 21,5 % oppslutning. Partisekretær Kjersti Stenseng gleder seg over framgangen, men er ikke fornøyd. – Det er positivt med framgang, men nivået er altfor lavt for oss. Ambisjonene er selvsagt å komme mye høyere enn dette, sier partisekretæren til FriFagbevegelse.

– Det er vanskelige tider, og folk er utålmodige og stiller krav til de ansvarlige partiene. Jeg har stor forståelse for de forventningene som ligger der, sier Stenseng.

Gallupframgangen kommer samtidig med at strømprisene er høye, matprisene har økt, drivstoffet koster vesentlig mer enn i fjor og rentene er på vei oppover. På toppen av dette har både Jonas Gahr Støre og flere av statsrådene vært tydelige i å si at statsbudsjettet for neste år (som legges fram i begynnelsen av oktober) vil være stramt og snarere preget av kutt enn av satsinger.

Stenseng sier til FriFagbevegelse at hun håper partiet når fram med budskapet i det som blir en tøff høst og vinter. Det er å stramme inn pengebruken for å skjerme vanlige folk, holde ledigheten lav, unngå økte forskjeller og legge fram et statsbudsjett som skal motvirke høye renter og en overhetet økonomi.

– Vi må slå ring om den offentlige velferden og sørge for at folk har det trygt i urolige tider, sier hun.

Stenseng sier det er enklere å være i opposisjon i tøffe tider. Framgangen til venstre for regjeringen gir store utslag, men Aps partisekretær er uenig med flere av forslagene til Rødt – blant annet å innføre en makspris på strøm i kombinasjon med en streng regulering av eksporten.

– Forslagene kan virke tilforlatelige akkurat nå, men ikke i et lengre perspektiv. Det er uansvarlig politikk som kan forsterke energimangelen og gjøre vondt verre, understreker hun overfor FriFagbevegelse.

Høyre og Frp faller

Både Høyre og Frp har tilbakegang på denne målingen. Hyres tilbakegang er ganske beskjeden; partiet hadde en oppslutning i august på 29,1 % og måles nå til 28,3 % – altså en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng.

For Frp er fallet derimot dramatisk. Til tross for at partileder Sylvi Listhaug har hatt nærmest fri tilgang til TV-kameraer, mikrofonstativ og avisenes kameralinser de siste ukene med kritikk mot regjeringen og løfter om billig strøm og lav drivstoffpris, opplever partiet et sjeldent stort gallupfall. Fra en oppslutning på 14,8 % i august faller partiet med hele 3,8 prosentpoeng og måles nå til kun 11,0 %. Med andre ord har mer enn en fjerdedel av Frps velgere forsvunnet den siste måneden, i følge gallupen.

Også venstre og Krf faller. venstre måles nå til 4,5 % oppslutning mot 5,0 % i august. Mens Krf er helt nede på 2,7 % oppslutning, mot 3,2 % forrige måned.

Venstresiden vokser

Senterpartiet står omtrent stille, men kan glede seg over en ørliten framgang fra august. Nå sier 6,3 % av velgerne at de vil stemme på Senterpartiet, mens august-målingen viste 6,0 %.

De to Stortings-partiene til venstre for regjeringen, SV og Rødt, vokser. SV går fram fra 8,4 % i august til 9,5 % nå. Partiet er dermed innenfor feilmarginen i avstand til Frp.

Rødt ble målt til 5,1 % i august og får en oppslutning på 8,6 % nå.

MDG måles til 3,0 % mot 3,1 % i august.

Rødgrønt flertall

Etter en lengre periode med borgerlig flertall, er det dermed de rødgrønne partiene som ville fått flertall dersom målingen var valgresultat.

Ap, SV, Sp, Rødt og MDG ville fått til sammen 86 mandater ved et valg nå, én mer enn det som trengs for flertall. Høyre, Frp, Venstre og Krf ville til sammen fått 83 mandater. I august var tallene 77 for de rødgrønne og 92 til høyresiden.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.