Ap foran 2017-resultatet på to Hordaland-målinger

Arbeiderpartiet går fram på to ferske målinger i Hordaland valgkrets, og måles foran sitt 2017-resutat på begge målingene.

FORAN 2017-TALLENE: Arbeiderpartiet ligger foran sitt 2017-resultat i Hordaland på to målinger. Her de fire øverste Ap-kandidatene i valgkretsen. Foto: Vestland Arbeiderparti

Både Bergens Tidende og NRK har publisert målinger for Hordaland valgkrets de siste dagen, og Arbeiderpartiet har god grunn til å være fornøyd med begge – som viser at partiet nå ligger an til et bedre valgresultat enn i 2017!

NRKs måling – utført av Norstat – kom 13. august, og viste at Arbeiderpartiet har gått fram med hele 5,6 prosentpoeng fra målingen NRK hadde i juni. Nå måles partiet til 24,0 %, som er 1,2 prosentpoeng foran valgrsultatet i 2017. Den gang stemte 22,8 % av velgerne i Hordaland valgkrets på Arbeiderpartiet.

NRK og BT er enige: Ap er i vekst

NRK-målingen ble fulgt opp av en ny måling dagen etter. Denne gangen var det avisa Bergens Tidende (BT) som publiserte en måling som Respons Analyse har foretatt. Der måles Arbeiderpartiet til 23,3 % oppslutning, og er altså også der foran 2017-resultatet.

Også hos BT var dette en framgang fra forrige måling i juni.

Dermed har to store medier på kort tid slått fast at Arbeiderpartiet er i form i Hordaland valgkrets. Skulle dette holde til valgnatta, vil Arbeiderpartiets fire øverste kandidater ta sete i Stortinget. Det betyr at både Marte Mjøs Persen, Odd Harald Hovland, Eigil Knutsen og Linda Merkesdal ligger an til å bli stortingsrepresentanter fra i høst.

Smell for Senterpartiet

Like hyggelig lesning er ikke målingene for Senterpartiet, som Arbeiderpartiet håper å danne regjering med sammen med SV. Senterpartiet faller klart på begge målingene, og noterer seg for en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng i BTs måling og 2,7 prosentpoeng på NRKs måling – begge deler sammenlignet med juni. Partiets oppslutning på NRKs måling er nå 11,8 %, mens BT har partiet helt nede på 9,2 % i Hordaland valgkrets.

Dette vil holde til 2 stortingsrepresentanter for Senterpartiet.

Nedgangen for Senterpartiet kommer etter at partiet lanserte sin partileder Trygve Magnus Slagsvold Vedum som alternativ statsministerkandidat til Jonas Gahr Støre på rødgrønn side, og fulgte opp med angrep på Arbeiderpartiet i begynnelsen av valgkampen.

For det tredje rødgrønne partiet, er det et mer blandet bilde. NRKs måling viser at SV faller fra 9,8 % i juni til 6,5 % nå, mens BTs måling derimot viser en liten framgang for SV fra 8,4 % i juni til 8,8 % nå.

H og Frp bak 2017-resultatet

For de to store partiene på høyresiden, viser begge målingene at partiene ligger bak 2017-resultatet – og for Frps vedkommende snakker vi om LANGT bak. I 2017 stemte 15,1 % av Hordalands velgere på Frp, men nå er det kun 10,5 % som sier de vil stemme Frp i NRKs måling. Hos BT er tallene enda dårligere, kun 9,5 % av velgerne sier de vil stemme Frp i den målingen.

Dermed har omlag en tredjedel av Frps velgere i 2017 forsvunnet fra partiet.

For Høyre er tallene noe mindre dramatiske, og begge målingene viser en liten framgang fra juni til august. Men Høyre er likevel bak sitt 2017-resultat i statsminister Erna Solbergs valgkrets, da 30,4 % av velgerne stemte på partiet. NRKs tall er nå 28,1 %, mens BT-målingen gir Høyre en oppslutning på 26,6 %.

Det er verdt å merke seg at Frp nå ligger an til å gjøre sitt svakeste valg i Hordaland på 28 år, hvis målingene slår til.

Snipp, snapp, snute – Krf er ute

Hordaland har vært en av Krf sikre valgkretser, men nå viser begge målingene at Krf ikke klarer distriktsmandat. Dersom partiet havner under sperregrensa – slik mye tyder på – vil det heller ikke kunne kjempe om utjevningsmandat fra Hordaland. Partiet vil dermed være uten representasjon fra Hordaland for første gang noensinne.

Partiet måles til 3,9 % hos BT og 3,8 % hos NRK. I 2017 var det 5,5 % av Hordalands velgere som stemte på Krf, og det holdt til å sikre Knut Arild Hareide stortingsplass.

Heller ikke regjeringspartner venstre ser ut til å få stortingsmandat i Hordaland dersom de to målingene legges til grunn. NRK måler Venstre til 2,6 % og BT måler partiet til 3,1 %. Det er ikke nok til å forsvare mandatet som Terje Brevik vant ved valget i 2017.

Derimot ligger MDG an til å ta mandat. Partiet måles til 4,3 % hos NRK og 5,0 % hos BT. I begge målinger er dette nok til å klare et mandat.

For Rødt er det noe mer usikkert. BT måler partiet til 6,5 % oppslutning og dermed et stortingsmandat. Men NRK måler partiet til kun 3,4 %, og det holder ikke til å bli representert med distriktsmandat fra Hordaland valgkrets.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.