Ap måles foran 2017-resultatet i Rogaland

Nye NRK-tall viser at Ap er på vei mot et bedre valg i Rogaland i år enn i 2017.
Hadia Tajik

FORAN 2017-RESULTATET: Ap-nestleder Hadia Tajik er førstekandidat for Ap i Rogaland, og kan glede seg over at nye tall viser økende oppslutning om Arbeiderpartiet. Her fra partiets valgkampåpning i Trondheim for noen helger siden. Foto: Arbeiderpartiet

Ferske tall fra NRK viser at Arbeiderpartiet nå har høyere oppslutning i Rogaland enn ved valget i 2017. Samtidig måles Høyre og Frp markert under 2017-resultatet. Og Senterpartiet har kraftig tilbakegang fra NRKs målinger før sommeren.

Med en måned igjen til valget har NRK målt partienes oppslutning i samtlige kretser. For Arbeiderpartiet er det særlig oppløftende tall i Rogaland, der oppslutningen om partiet nå er høyere enn ved stortingsvalget for 4 år siden.

Beholder 4 Ap-representanter

NRKs målinger – utført av Norstat – viser at Arbeiderpartiet nå støttes av 23,3 % av velgerne i Rogaland. Det er 0,9 prosentpoeng over 2017-resultatet. Tallene er også bedre enn NRKs målinger før sommeren, da Ap-oppslutningen i Rogaland var 22,2 % (i juni) og 19,3 % (i april).

Trenden er altså at partiet er i vekst i Rogaland, og har styrket seg gjennom det siste halvåret. Samtidig er Rogaland sammen med Hordaland de eneste valgkretsene der Arbeiderpartiet på NRKs nye målinger ligger an til å gjøre et bedre valg enn i 2017, selv om partiet også styrker seg flere andre steder i landet.

Målingen er også sterkere enn Ap-resultatet fra 2013-valget i Rogaland. Den gang stemte 22,6 % av innbyggerne i Rogaland på Arbeiderpartiet.

Skulle dette bli valgresultatet 13. september, vil Arbeiderpartiet beholde sine fire representanter fra Rogaland.

Motgang for Høyre og Frp

I den tradisjonelt politisk blå valgkretsen Rogaland, er det de blå partiene som sliter tyngst. Høyre ble målt til over 30 % på NRKs gallup i juni (30,4 %) og april (30,6 %), og var ved de anledninger foran sitt 2017-resultat i Rogaland. Men nå opplever statsminister Erna Solbergs parti et betydelig fall. Den ferske målingen viser en tilbakegang på hele 5,4 prosentpoeng for Høyre når det gjenstår en måned til valget. Partiet måles til 25,0 % og ligger dermed 3,8 prosentpoeng bak sitt 2017-resultat.

Også for Frp er det et stykke opp til 2017-resultatet. Partiet styrker seg rett nok noe fra svært svake NRK-tall før sommeren, men måles likevel kun til 17,5 % på den nye målingen. Det er 2,2 prosentpoeng bak 2017-valget, og skulle dette bli valgresultatet vil det være Frps svakeste valgresultat i Rogaland på 28 år!

Senterpartiet kjøler ned

For Senterpartiet viser målingen at det er i ferd med å butte, og lufta siver ut av ballongen. Partiet har hatt høye galluptall i store deler av landet, men nå er det betydelig mer motvind flere steder – også i Rogaland. Partiet ble målt til 13,6 % i april og 13,1 % i juni. Nå faller Senterpartiet med 3,3 prosentpoeng, og måles til 9,8 %. Partiet vil dermed ikke vinne noe nytt stortingsmandat fra Rogaland hvis dette blir valgresultatet, og vil kun ha én representant fra Rogaland.

Selv om Senterpartiet har en klar tilbakegang fra juni, måles partiet fortsatt foran sitt 2017-resultat. Den gang stemte 7,5 % av velgerne i Rogaland på Senterpartiet. Men sammenlignet med de høye galluptallene Senterpartiet har hatt en stund, må de nye NRK-tallene være en kalddusj for partiet.

Krf redder mandat – SV, Rødt, Venstre og MDG er ute

Målingen viser ellers at Krf måles til 4,6 % oppslutning, betydelig under valgresultatet fra 2017 på 8,4 %. Men 4,5 % er nok til at Krf beholder sitt ene stortingsmandat fra Rogaland med et nødskrik. Kun en håndfull stemmer redder partiets plass, og sikrer Olaug Bollestad fire nye år på Stortinget.

Derimot ligger det ikke an til at hverken SV, Rødt eller MDG vil få distriktsmandat fra Rogaland. I følge målingen får de tre partiene støtte fra henholdsvis 4,1 %, 3,9 % og 3,0 % av velgerne i Rogaland. Heller ikke Venstres 2,4 % er i nærheten av å føre til noe distriktsmandat fra Rogaland.

Mandatene i Rogaland fordeler seg slik i målingen: Ap 4, Høyre 4, Frp 3, Sp 1, Krf 1

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.