NRK-måling: Ap vokser mest av alle, kraftig fall for Sp

Ap vokser mest og Sp faller mest på NRKs nye partibarometer for april. Arbeiderpartiets vekst er på 2,3 prosentpoeng, mens Senterpartiets fall er på ganske formidable 5,6 prosentpoeng sammenlignet med mars-målingen.

MEST OPP OG MEST NED: NRKs april-gallup viser at Arbeiderpartiet vokser mest av alle og Senterpartiet aller mest av alle. Her partilederne Trygve Magnus Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre under et besøk hos treindustrien på Braskereidfoss i Hedmark. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

De nye tallene fra NRK viser at Arbeiderpartiet er i ferd med å ta igjen Høyres gallupforsprang, mens Senterpartiet sakker akterut.

Med en vekst på 2,3 prosentpoeng fra mars til april, er Arbeiderpartiet nå oppe i en oppslutning på 23,3 %. Dermed knapper partiet inn på Høyre i kampen om å være Norges største parti på målingen som Norstat har gjort for NRK og Aftenposten.

Bekrefter positiv Ap-trend

Målingen underbygger dermed at Arbeiderpartiet er inne i en positiv trend med økende oppslutning. 25. mars kom Dagbladets måling som viste en vekst for Ap på 4,0 prosentpoeng sammenlignet med februar. Dagen før viste en Oslo-måling i Aftenposten at Ap gikk fram med 1,6 prosentpoeng i hovedstaden. Tidligere i måneden har også lokale målinger i Buskerud, Vest-Agder og Rogaland vist framgang for Arbeiderpartiet.

Og også Nettavisens nasjonale måling for mars viste klar framgang for Arbeiderpartiet.

Snittet av de nasjonale målingene viser at Arbeiderpartiet nå ligger kun 1,9 prosentpoeng bak Høyre i kampen om å være landets største politiske parti. Ved utgangen av februar var avstanden mellom de to partiene på 4,2 prosentpoeng, så Arbeiderpartiet har mer enn halvert avstanden i løpet av mars måned.

Det butter for Senterpartiet

Like godt går det ikke for Senterpartiet. NRKs måling viser at partiet faller ganske dramatisk i oppslutning fra mars-målingen til april-målingen. For en måned siden ble Senterpartiet målt til sterke 22,2 % hos NRK, og var dermed større enn Arbeiderpartiet. Men i april-målingen går partiet på en skikkelig smell, og faller med hele 5,6 prosentpoeng.

Senterpartiet måles dermed til 16,6 % oppslutning, og er klart mindre enn Arbeiderpartiet. Avstanden mellom de to partiene har på bare én måned gått fra å være 1,2 prosentpoeng i Senterpartiets favør til nå å være 6,7 prosentpoeng i Arbeiderpartiets favør.

Senterpartiet mister også en rekke stortingsrepresentanter som en følge av velgerflukten. For en måned siden viste beregningene at partiet lå an til å få hele 42 stortingsrepresentanter. Men med dagens gallup, er dette tallet redusert til 30 stortingsrrepresentanter.

Hadde dette vært en enkeltstående måling, kunne partileder Trygve Magnus Slagsvold Vedum og partistrategene hans tatt det med ro. Partiet ligger tross alt et godt stykke foran valgresultatet fra 2017 da 10,3 % av velgerne stemte på Senterpartiet.

Men målingen samsvarer bra med andre målinger den senere tid, som viser at Senterpartiet er i ferd med å miste grepet om velgerne.

Senterpartiet falt på Dagbladets måling 25. mars, og i mellomtiden har lokale målinger i både Vest-Agder, Hordaland og Rogaland vist at Senterpartiets vekst har stanset opp og at partiet nå er i stagnasjon og tilbakegang flere steder.

Klart flertall for regjeringsskifte

NRK-målingen viser at partiet med det villedende navnet Venstre måles hårfint over sperregrensa, og dermed ville fått inn 7 stortingsrepresentanter ved et valg i dag. Dette er en framgang på 1,2 prosentpoeng fra forrige måling, og kan trolig sees i sammenheng med at Venstre har vært mye i mediene i forbindelse med liberalisering av narkotika og en skolereform som tar sikte på å fjerne en rekke fellesfag fra skolen (som samfunnsfag, naturfag, geografi og historie).

Men det hjelper ikke stort for det borgerlige regjeringsalternativet at Venstre er over sperregrensa. For sammen med Høyres 45 beregnede mandater, Krfs to og Frps 18, samler Erna Solbergs allianse kun 72 stortingsrepresentanter i denne målingen. Krf har en tilbakegang fra 3,9 % i forrige måling til 3,2 % nå, og går dermed tilbake fra tre til to stortingsmandater. Mens Frp har en liten framgang fra 9,7 % til 10,2 %, og står uendret på 18 representanter.

På rødgrønn side går SV tilbake med et halvt prosentpoeng, og måles til 6,9 %. Det gir 12 stortingsrepresentanter, to færre enn i forrige måling. Men én mer enn det partiet har i dagens storting.

MDG har hatt landsmøte siden forrige måling, men får ikke noe stort løft som resultat av det. Partiet måles til 4,9 %, som rett nok er en framgang på 1,0 prosentpoeng fra forrige måling – men som er omtrent på nivået partiet har vippet rundt de siste årene.

Partiet Rødt gjør nok en svak måling, og måles under sperregrensa for fjerde måned på rad hos NRK. Med en oppslutning på 3,8 % går rett nok partiet fram med 1,0 prosentpoeng fra forrige måling, og ville fått 4 representanter ved et stortingsvalg i dag. Men også for Rødt er det viktig å komme over sperregrensa på 4 % for å få tildelt noen av utjevningsmandatene.

Partiene som støtter et regjeringsskifte samler dermed totalt 97 stortingsmandater i denne målingen, mot 72 mandater til de partiene som ønsker å fortsette den politikken som dagens regjering fører.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.