TV2: Ap fram 2,4 prosentpoeng på fersk måling

Arbeiderpartiet går markert fram, mens Høyre og Rødt går mest tilbake på TV2s gallup for april.

FRAM PÅ NY GALLUP: partileder Jonas Gahr Støre kan glede seg over at Arbeiderpartiet går fram på TV2s ferske aprilmåling. Her sammen med tidligere AUF-leder Ina Libak under Aps landsstyremøte i september 2020. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Arbeiderpartiet øker fra mars, passerer Senterpartiet og nærmer seg Høyre. Med en oppgang på 2,4 prosentpoeng fra mars til april bekrefter TV2s ferske måling tendensen fra andre målinger: Arbeiderpartiet er i framgang.

I mars ble Arbeiderpartiet målt til å være Norges tredje største parti på TV2s måling, et prosentpoeng bak Senterpartiet. I den ferske aprilmålingen går partiet fram og er igjen Norges nest største parti. Samtidig er avstanden til Høyre nå innenfor feilmarginene.

Ap opp, Høyre ned

Samtidig med at Arbeiderpartiet vokser, har Høyre tilbakegang. Avstanden fra Høyre ned til Arbeiderpartiet var på 7,4 prosentpoeng i mars. Nå viser TV2s apriltall at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet er i ferd med å tette gapet; avstanden opp til Høyre er nå redusert til 3,6 prosentpoeng.

For mens Ap går opp med 2,4 prosentpoeng, faller Høyre med 1,2.

Også Senterpartiet går tilbake, men holder fremdeles et høyt nivå. Partiets tilbakegang er på 0,5 prosentpoeng fra mars til april.

Flertall for Ap, Sp og SV

Målingen viser at dersom det var valg nå, ville Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til sammen hatt flertall i Stortinget. Disse tre partiene samler 88 mandater, og ville dermed ikke vært avhengig av støtte fra andre partier for å danne regjering.

Denne partikombinasjonen er også det regjeringsalternativet som Arbeiderpartiet går til valg på.

Senterpartiet, derimot, sier de vil ha en regjering bestående av kun Sp og Ap. En slik kombinasjon ville ikke hatt flertall ved et valg nå, viser TV2-tallene.

Til tross for Arbeiderpartiets framgang, måles partiet fremdeles lavt. Likevel er partileder Jonas Gahr Støre optimist i sin kommentar til TV2.

– Dette tallet er veldig lavt, men vi går fram. Det gjør vi også på flere målinger nå. Det er oppmuntrende, men vi skal videre, sier Gahr Støre.

Rødt-tilbakegang og Venstre-krise

Målingens største tilbakegang er det Rødt som har. Partiet ble målt til 6,8 prosentpoeng i mars, men balanserer nå akkurat på sperregrensa etter en tilbakegang på hele 2,8 prosentpoeng. Tilbakegangen kommer etter en måned der partileder Bjørnar Moxnes har hatt flere krasse utfall mot Arbeiderpartiet i mediene. Partiet Rødt har også hatt landsmøte, med mye ekstra medieoppmerksomhet rundt partiets politikk. Tallene tyder på at velgerne ikke liker det de får se og høre om Rødts planer for de neste fire årene.

For partiet med det villedende navnet Venstre, er målingen krise. Etter en måned der partiet har fått mye oppmerksomhet rundt rusreform og skolereform, sier velgerne klart fra om at dette ikke er noe de ønsker seg. Partiet ville kun fått inn én eneste stortingsrepresentant ved et valg nå, og måles til kun 2,3 % oppslutning.

Frp kan derimot notere seg for en framgang fra forrige måneds rekordlave oppslutning. Mye kan tyde på at partiet var bortimot feilmålt sist måned, og nå er tilbake på et mer normalt nivå – ettersom TV2s mars-måling skilte seg ut med ekstremt lave tall og målte Frp til å være jevnstore med Rødt. Nå måles partiet til 10,2 % som er mer på linje med flere andre målinger den senere tiden.

Her er tallene (endring fra mars i parentes):

Høyre 24,2 % (- 1,2)
Ap 20,6 % (+ 2,4)
Sp 18,7 % (- 0,5)
Frp 10,2 % (+ 3,0)
SV 8,4 % (- 0,2)
MDG 4,2 % (+ 0,3)
Krf 4,1 % (+ 0,8)
Rødt 4,0 % (- 2,8)
Venstre 2,3 % (- 0,6)
Andre 2,7 % (- 1,5)

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.