Ny måling: Ap er Norges største parti!

Arbeiderpartiet er igjen landets største parti. På en ny måling går partiet markert fram, og samtidig faller Høyre kraftig. Et valg i dag ville gitt solid flertall for en Ap-ledet regjering.

STØRST: Ap-leder Jonas Gahr Støre har god grunn til å smile over nye galluptall. Foto: Skjermbilde fra en tidligere TV-opptreden.

Arbeiderpartiet hopper fram 2,5 prosentpoeng fra februar, og Høyre faller med 4,2 prosentpoeng. Dermed er Arbeiderpartiet Norges største parti på en rykende fersk meningsmåling som Sentio har gjort på oppdrag fra Nettavisen og Amedia. Det er første gang siden koronaen traff Norge at Arbeiderpartiet måles større enn Høyre hos dette byrået.

Nettavisen omtaler Høyes oppslutning som «krisetall», og stadfester at målingen er en «Vaksinesmell for statsministeren». Og det er bemerkelsesverdig lave tall for Erna Solberg: Ikke siden mars i fjor har Høyre vært målt lavere. Nær sagt all positiv koronaeffekt ser ut til å være borte for Høyre.

En godt likt statsminister og korona-håndteringen har vært Høyres beste kort, og når vaksineleveransene går tregt samtidig som smitten øker, kan det bidra til at tilliten til Solberg og Høyre faller, sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.

– Partiet har begynt å vise svakhetstegn i det siste, og statsministeren får mer kritikk enn hva tilfellet har vært tidligere, konstaterer Stubban.

Taper til Sp og Ap

Bakgrunnstallene i målingen viser at Høyre nå taper betydelige velgertall til både Senterpartiet og Arbeiderpartiet. 57.000 av Høyres 2017-velgere sier de ville stemt Senterpartiet ved et valg nå, mens 21.000 av dem sier de ville stemt Arbeiderpartiet. I tillegg er det 108.000 av Høyres velgere fra 2017 som nå sier de ikke vet hva de vil stemme.

Dette er et nytt bilde. Tidligere under koronaen har Høyre hatt høy lojalitet blant sine 2017-velgere. Lekkasjen til Senterpartiet har i og for seg vært ganske betydelig i lengre tid, men partiet har hatt et bytteforhold til Arbeiderpartiet som har vært omtrent i balanse – altså at det har gått omtrent like mange velgere fra Høyre til Arbeiderpartiet som det har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre.

Nå er bildet snudd. Flere Høyre-velgere er på gjerdet, partiets velgertap til Senterpartiet består og bytteforholdet med Arbeiderpartiet er nå tydelig negativt or Høyre.

Ap-byks

Samtidig går Arbeiderpartiet fram. Men en vekst på 2,5 prosentpoeng fra februar, er Arbeiderpartiet nå oppe i 23,5 % oppslutning. Dermed er Høyre passert, og det som i februar var et forsprang fra Høyre til Arbeiderpartiet på 5,9 prosentpoeng har nå blitt til at Arbeiderpartiet måles 0,8 prosentpoeng foran Høyre.

Det er første gang siden mars 2020 at Arbeiderpartiet er større enn Høyre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er fornøyd. – Det er bra å se at utviklingen går i positiv retning, og at det er et stort flertall for et skifte, sier Støre til Nettavisen.

– Det må tolkes som et samlet ønske om en politikk som er for en mer rettferdig krisepolitikk i koronatiden. Jeg tror også folk ser i tiden framover, at vi må ha en sterkere satsing for å få folk i arbeid, når vi nå har rekordhøy og voksende ledighet, sier han til Nettavisen, og understreker:

– En politikk som virkelig prioriterer felles velferd, og at vi må satse på det framfor privatisering og trange budsjetter. Jeg tror også at folk støtter en poltikk som kutter utslipp, og er opptatt av en rettferdig klimapolitikk.

Ap tetter lekkasjen til Sp

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet er i ferd med å tette velgerlekkasjen som partiet i lang tid har hatt til Senterpartiet. I februar var det 79.000 av Aps 2017-velgere som sa de ville stemme Senterpartiet. Men nå vender flere av dem hjem igjen til Arbeiderpartiet. Fra februar til mars er velgerlekkasjen redusert med 25.000 velgere.

Samtidig sier flere av Aps 2017-velgere som i februar var usikre på hva de skulle stemme, at de nå er klare for å stemme på Arbeiderpartiet. Kombinasjonen av økt lojalitet og redusert lekkasje til Senterpartiet er trolig det viktigste for at Arbeiderpartiet skal få et resultat i nærheten av eller høyere enn 2017-tallene ved valget i september.

Stabilt for Senterpartiet

På flere målinger den siste tiden har Senterpartiet knivet med Ap og Høyre om å være Norges største parti. Den nye målingen viser ikke det. Derimot står Senterpartiet ganske stille fra februar til mars, og måles et stykke bak de to andre.

Oppslutningen var 18,4 % i februar og er 18,6 % nå.

SV hadde en sterk måling i februar med 8,6 % oppslutning. Denne måneden går partiet tilbake til 7,8 %.

For de andre partiene er dette oppslutningen: Frp 12,0 %. Rødt 4,1 %. MDG 3,3 %.Venstre 2,9 %. Krf 2,4 %. Andre partier får en oppslutning på 2,7 %, der Demokratene med 0,6 % er størst, og der De Kristne, Sentrum, Pensjonistpartiet og Industri- og næringspartiet alle sammen måles til 0,4 % oppslutning.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.