Fersk måling: Ap fosser fram i Hordaland, Sp kraftig tilbake

Ap knaller til og vokser med 2,7 prosentpoeng på en ny gallup for Hordaland valgkrets. Også Høyre vokser, mens Senterpartiet går på en smell og faller hele 5,1 prosentpoeng.

AP-VEKST I HORDALAND: Arbeiderpartiet vokser mest av alle på en rykende fersk måling for Hordaland. Her partileder Jonas Gahr Støre avbildet sammen med Høyres Michael Tetzschner. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Sosialdemokraten.no

Det er store endringer i partioppslutningen i Hordaland valgkrets et halvt år før valget. Arbeiderpartiet fosser fram og øker med 2,7 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling i desember. Samtidig faller Senterpartiet som en stein, og mister 15.000 velgere. Partiets tilbakegang er på 5,1 prosentpoeng fra desember.

Målingen er gjort av Respons for Bergens Tidende, og publiseres fredag 12. mars.

Ap nær 2017-resultatet

Arbeiderpartiets vekst er den største framgangen noe parti har sammenlignet med desember. Dermed måles Jonas Gahr Støres parti til 21,7 % oppslutning, som er innfor feilmarginen for resultatet som partiet fikk ved stortingsvalget i 2017 (22,8 %).

For Senterpartiet er utviklingen stikk motsatt. I desember var Ap og Sp jevnstore på Respons-målingen i Hordaland, og Trygve Magnus Slagsvold Vedum og partifellene hans kunne glise bredt. Nå er 15.000 velgere vekk for Senterpartiet, og avstanden opp til Arbeiderpartiet er stor. Senterpartiet måles til 13,3 % oppslutning

Høyre vokser i Erna Solbergs valgkrets. Fra en oppslutning i desember på 27,1 % er Høyre nå opp med 2,5 prosentpoeng og måles til 29,6 %. Veksten er dermed noe svakere enn Arbeiderpartiets vekst, men likevel nok til at partiet nå måles marginale 0,8 prosentpoeng bak 2017-resultatet.

Sterke SV-tall

Også SV-leder Audun Lysbakken er fra Hordaland, og har grunn til å glede seg over de nye galluptallene. SV vokser til 8,6 % oppslutning. Det er 1,6 prosentpoeng foran 2017-resultatet, og 1,1 prosentpoeng over målingen i desember.

Lenger ut på venstresiden er det neppe like munter stemning hos Rødt. Partiet står bom stille på 3,5 % oppslutning, nøyaktig det samme som i desember. Men dette er likevel foran valgresultatet i 2017, da kun 2,1 % av velgerne i Hordaland stemte på partiet.

Mer krise for Frp

Om Høyre kan ha grunn til å glede seg over framgangen fra desember, er det ganske mistrøstig for de øvrige partiene. For Frp er den nye målingen en ny bekreftelse på at partiet er i krise.

Siv Jensens parti opplever liten positiv effekt av at hun har varslet sin avgang som partileder og har pekt på Sylvi Listhaug som arvtager. Kun 8,7 % av velgerne i Hordaland sier de vil stemme på Frp, en nedgang på 1,3 prosentpoeng fra desember. Dermed ligger Frp hele 6,4 prosentpoeng bak sitt 2017-resultat. Den gang stemte 15,1 % av Hordalands velgere på Frp.

Venstre og Krf har heller ingen grunn til å glede seg. venstre faller fra 4,7 % i desember til kun 2,8 % nå. I 2017 var oppslutningen 4,4 % i Hordaland. Og Krf måles også under valgresultatet i 2017. Den gang stemte 5,5 % av velgerne i Hordaland på partiet. Nå er oppslutningen 5,0 %.

Vi tar også med MDG. Partiet måles til 3,7 %, som er 0,2 prosentpoeng over desember-målingen. I 2017 fikk MDG 3,5 % oppslutning i Hordaland.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.