Arbeiderpartiet klart fram på ny gallup

VOKSER MEST: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har grunn til å glede seg over ny måling, der partiet vokser mest av alle. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

Ingen partier vokser mer enn Arbeiderpartiet på Norfaktas november-måling for avisene Nationen og Klassekampen. Partiets framgang er på 2,4 prosentpoeng fra oktober. Gallupen viser at Arbeiderpartiet sammen med Senterpartiet og SV ved et valg nå ville hatt et klart flertall på Stortinget.

Den nye målingen er rødgrønn bestenotering hos Norfakta etter at koronakrisen traff Norge i begynnelsen av 2020.

Arbeiderpartiet måles til 23,4 % oppslutning. Framgangen fra 21,0 % i oktober er den største framgangen for noe parti på denne målingen. Dersom dette hadde blitt valgresultatet, ville Arbeiderpartiet fått 41 stortingsrepresentanter.

Senterpartiets vekst har bremset opp, men partiet går litt fram fra oktober og kan notere seg for 17,7 % av stemmene. Det er fram fra 17,0 % i oktober. Det ville gitt 35 stortingsrepresentanter ved et valg nå.

SV beveger seg 0,1 prosentpoeng opp, til 6,7 %. Det ville gitt partiet 12 stortingsrepresentanter.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville dermed fått til sammen 88 stortingsrepresentanter, og hatt et komfortabelt flertall i Stortinget.

De øvrige opposisjonspartiene MDG og Rødt måles til henholdsvis 4,0 % (- 1,6) og 4,1 % (- 0,3). Dermed ville de fått 7 stortingsrepresentanter hver seg.

Samlet måles Ap, SV, Sp, MDG og Rødt til 102 stortingsrepresentanter.

På høyresiden står det rett ut begredelig til. – Høyresida smuldrer opp, fastslår Nationens politiske redaktør Anne Ekornholmen i en kommentar. Både Krf og Venstre er under sperregrensa, og måles til henholdsvis 3,4 % og 2,5 % i målingen. For Krf er dette samme nivå som i oktober, mens det for Venstre innebærer en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng – partiet har dermed mistet over en tredjedel av velgerne sine siden forrige måned.

Målt i stortingsrepresentanter ville Krf kun fått to representanter ved et slikt valgresultat. Venstre ville sittet igjen med kun én.

For Frp er også målingen svært svak. Partiet måles til 11,2 %, og går tilbake med 1,9 prosentpoeng fra oktober. Et slikt valgresultat vil være partiets svakeste på 28 år.

Høyre er det eneste partiet på borgerlig side som klorer seg fast på et høyt nivå. Partiet klarer såvidt å beholde plassen som landets største parti, med en oppslutning på 24,7 %. Det er en framgang på 1,8 prosentpoeng fra oktober. Men Erna Solberg ser nå at fundamentet for regjeringen hennes i praksis er borte – og samtidig har Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet knappet inn såpass mye på forspranget at forskjellen mellom Ap og Høyre nå er så liten at den er klart innenfor feilmarginene i en slik måling.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet, Flickr.com
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.