Ap litt fram på ny måling, puster Høyre i nakken

Jonas Gahr Støre

VOKSER IGJEN: Arbeiderpartiet vokser litt på en ny måling, og partileder Jonas Gahr Støre (bildet) kan konstatere at Arbeiderpartiet dermed nesten har tatt igjen Høyres forsprang. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Høyres forsprang på Arbeiderpartiet har skrumpet inn til bare 0,8 prosentpoeng, og de to partiene er i praksis jevnstore. Fra Ap og ned til Senterpartiet på tredjeplass er det ytterligere 6,9 prosentpoeng.

Det er i Norstats oktober-måling for avisa Vårt Land de nye tallene fremkommer.

Arbeiderpartiet måles til en oppslutning på 23,5 %. Det er fram 0,9 prosentpoeng fra september. Samtidig faller Høyre med 1,0 prosentpoeng, og måles nå til 24,3 %.

Senterpartiet på tredjeplass har 16,6 % oppslutning, og på fjerdeplass følger Frp med 13,2 %.

Målingen viser at alle øvrige partier sliter. SV ligger fortsatt et lite stykke over sperregrensa med 6,0 % oppslutning, men går tilbake hele 1,8 prosentpoeng fra forrige måned. Rødt klorer seg såvidt over sperregrensa og måles til 4,1 % (pluss 0,7 prosentpoeng siden september).

For Venstre, Krf og MDG er situasjonen virkelig ille. Alle tre måles under sperregrensen, og de får henholdsvis 3,0 %, 3,4 % og 3,7 % oppslutning.

Målt i mandater betyr det at dersom denne målingen var valgresultatet ville Arbeiderpartiet fått 43 mandater på Stortinget, Senterpartiet 32 mandater og SV 11. Til sammen 86, og dermed ville «de tre Stoltenberg-partiene» hatt flertall i stortingssalen uten å være avhengig av støtte fra andre partier.

Høyre ville endt opp med 44 mandater, og Frp med 24. Rødt ville ått 8 mandater, mens MDG ville hatt 3. Venstre og Krf ville hatt 2 mandater hver dersom det var stortingsvalg i dag og denne målingen slo til.

Det nye partiet Sentrum – som har blitt etablert siden forrige måling ble tatt opp – ser ikke ut til å være noen umiddelbar suksess hos velgerne. Partiet inngår i kategorien «Andre», og har i målingen en helt ubetydelig oppslutning.

Tekst og bilde av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.