Arbeiderpartiet fram på ny gallup, og passerer Høyre som Norges største parti

GRUNN TIL Å SMILE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Ina Libak hadde grunn til å smile da Arbeiderpartiets seier i saken om bioteknologiloven var et faktum. Nå kan de smile over nye galluptall. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr.com

Arbeiderpartiet går fram på ny gallup, og passerer Høyre. Dermed er Jonas Gahr Støre igjen leder av Norges største parti. Målingen viser ellers kraftig tilbakegang for Krf etter nederlaget i saken om eggdonasjon og endringer i bioteknologiloven.

Det er Dagbladet som presenterer den nye meningsmålingen, som er tatt opp av Ipsos MMI i perioden 25. – 28. mai.

Arbeiderpartiet størst
Målingen viser at Arbeiderpartiet klatrer til topps blant velgerne. Ved et valg nå ville partiet fått 25,5 % oppslutning. Dette er en framgang på 1,0 prosentpoeng fra april, og partiet ville dermed passert Høyre med hårfin margin.

For Høyre legger på med kun 0,1 prosentpoeng fra april, da partiet ble målt til 25,3 % oppslutning.

Dermed viser mandatberegningen at Arbeiderpartiet ville fått 48 stortingsrepresentanter ved et valg i dag, mens Høyre ville fått 47.

Flertall for Ap + Sp + SV
Målingen viser ellers at det ville vært stortingsflertall for de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV – til tross for at både Senterpartiet og SV går tilbake i målingen.

Senterpartiet måles til 13,0 %, og har dermed sin laveste oppslutning siden februar 2019. Nedgangen fra april er på 1,2 prosentpoeng. Hvis målingen var valg, ville Senterpartiet fått 24 stortingsrepresentanter.

SV måles til 7,6 % oppslutning. Det er 0,9 prosentpoeng lavere enn i april, men 1,6 prosentpoeng over valgresultatet ved forrige stortingsvalg. Partiet ville fått 14 representanter på Stortinget dersom målingen var valgresultatet nå.

Dermed ville de tre samarbeidspartiene fra Stoltenberg-regjeringen fått til sammen 86 representanter, og et flertall i Stortinget.

Kraftig Krf-smell
Målingen er den første som er tatt opp etter at Arbeiderpartiet, SV og Frp – med støtte fra MDG og til dels Rødt – stemte for endringer i bioteknologiloven som sikrer kvinner større kontroll over egen kropp, tillater eggdonasjon og innfører et tilbud om tidlig ultralyd til alle som ønsker det uavhengig av hvor de bor og hva slags privatøkonomi de har. Krf kjempet mot forslaget, og tvang blant annet gjennom at hele stortingssalen skulle fylles til tross for at virussituasjonen gjorde at det dermed måtte settes opp plexiglass inne i stortingssalen for å ivareta smittevernet.

I målingen er Krf nærmest halvert fra april til mai. Mens de i april ble målt til 4,1 % oppslutning og 7 stortingsrepresentanter, er oppslutningen i mai kun 2,6 %. Dermed ville partiet kun fått inn én enslig representant på Stortinget ved et valg i dag.

Senterpartiet stemte forøvrig sammen med Krf, Høyre og Venstre i saken om endringer i bioteknologiloven, med unntak av to utbrytere som valgte å følge Arbeiderpartiet.

venstres og Frps oppslutning er stabilt lav. venstre måles til 3,6 % oppslutning og 2 stortingsrepresentanter, mens Frp måles til 10,0 % og 19 representanter.

MDG opp, Rødt ned
I målingen går MDG fram med 2,0 prosentpoeng til 6,2 % oppslutning. Dette ville gitt 12 representanter ved et valg nå. Partiet stemte som nevnt sammen med Ap, SV og Frp i den viktige saken om endringer i bioteknologiloven.

Det gjorde derimot ikke Rødt på alle punkter (de fulgte Ap, SV og Frp i noen av de konkrete sakene, men ikke i alle). Velgerne sender Rødt ned på denne gallupen, og partiet måles til kun 3,8 % oppslutning og 2 representanter. I april lå Rødt an til hele 8 representanter, og hadde da en oppslutning på 4,9 %.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet, Flickr.com
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.