I dette store LO-forbundet får Ap 48 % på ny måling!

STERK STØTTE: Fellesforbundets medlemmer viser sterk støtte til Arbeiderpartiet. Hele 48 % av forbundets medlemmer vil stemme Arbeiderpartiet, viser en ny undersøkelse. Foto: Arbeiderpartiet

I det største LO-forbundet i privat sektor er det sterk støtte til Arbeiderpartiet. Hele 48 % av Fellesforbundets medlemmer ville stemt Arbeiderpartiet ved et valg i dag!

Tallene fremkommer i en medlemsundersøkelse som er foretatt blant forbundets medlemmer, og gjengitt i FriFagbevegelse. Fellesforbundet er det nest største forbundet i LO, og størst i privat sektor. Her organiseres bl.a. industriarbeidere, bygningsarbeidere og arbeidere innenfor hotell, restaurant, reiseliv, skogsarbeidere, malere og flere andre yrker i privat sektor.

Fram fra 2013
Arbeiderpartiets oppslutning har dermed økt sammenlignet med bunnivået i 2013, da medlemsundersøkelsen i Fellesforbundet viste at 43 % av medlemmene stemte Arbeiderpartiet. Oppslutningen er imidlertid noe lavere enn i 2017, da Arbeiderpartiet hadde 52 % oppslutning blant Fellesforbundets medlemmer.

– Dette er en god bekreftelse på at vi er førstevalget for Fellesforbundets medlemmer. Det bekrefter både at vi har en god arbeidslivspolitikk som handler om rettigheter og trygghet på jobb og at vi har en framsynt industri- og næringspolitikk. Men bakgrunnstallene viser også at vi har en jobb å gjøre for å få ut til arbeidsfolk i industrien at vi har den beste politikken for å utvikle industrien videre og for å trygge arbeidsplassene deres, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han er opptatt av å styrke kontakten med Fellesforbundet når det gjelder politikkutforming.

Senterpartiet nest størst
Langt bak Arbeiderpartiet er Senterpartiet nå det nest største partiet blant Fellesforbundets medlemmer. Partiet måles til 18 % i undersøkelsen, som er fram fra 13 % i 2013.

Senterpartiet står særlig sterkt hos Fellesforbundets medlemmer i det tidligere skog- og landarbeiderforbundet, samt i papirbransjen.

Svakt for de borgerlige
Både Høyre, Frp, Venstre og Krf har svak oppslutning. Riktignok er Høyre Fellesforbundets tredje største parti, men med 14 % oppslutning står neppe jubelen i taket hos Erna Solberg og hennes mannskap. Oppslutningen i 2017 var på 12 %, så sammenlignet med forrige stortingvalg er partiet faktisk litt opp. Men i 2013 ble Høyre målt til 22 % i Fellesforbundet.

22 % ble også Frp målt til i 2013. Nå er de nede på 9 %. Fallet er dermed stor. Men enda større er det sammenlignet med toppnivået i 2006 da partiet hadde støtte fra 33 % av Fellesforbundets medlemmer.

Venstre måles til kun 2 %, og Krf ligger på ingen oppslutning overhodet i målingen.

Liten støtte til Rødt og SV
Undersøkelsen viser videre at partiene til venstre for Arbeiderpartiet har liten støtte på grasrota i Fellesforbundet. Rødt og SV måles begge til kun 4 % oppslutning hver seg, og ville dermed balansert på sperregrensa til Stortinget dersom Fellesforbundets medlemmer hadde bestemt.

MDG har i likhet med Krf ingen oppslutning i undersøkelsen.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.