Arbeiderpartiet er landets største parti på ny måling

Arbeiderpartiet går fram med 1,9 prosentpoeng på ny måling, og gjenvinner dermed posisjonen som Norges største parti. Målingen viser at det ville vært rødgrønt flertall dersom det hadde vært stortingsvalg i dag.

ARBEIDERPARTIET STØRST IGJEN: Arbeiderpartiet går fram og måles til landets største parti på ny meningsmåling fra NRK. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

ARBEIDERPARTIET STØRST IGJEN: Arbeiderpartiet går fram og måles til landets største parti på ny meningsmåling fra NRK.
Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Arbeiderpartiet går fram med 1,9 prosentpoeng på ny måling, og gjenvinner dermed posisjonen som Norges største parti. Målingen viser at det ville vært rødgrønt flertall dersom det hadde vært stortingsvalg i dag.

Det er NRKs partibarometer for april som viser dette.

Ap vokser, Høyre faller
I målingen går Arbeiderpartiet markert fram sammenlignet med mars måned, og får støtte fra 25,2 % av velgerne. Dette er fram 1,9 prosentpoeng siden forrige måned.

Samtidig faller Høyre. Tilbakegangen er på 2,3 prosentpoeng sammenlignet med mars. NRKs partibarometer viser dermed samme tendens som mange andre byråers målinger har gjort den siste tiden: Statsminister Erna Solbergs parti har har galluptrøbbel.

Høyre har vært Norges største parti på NRKs målinger siden desember, men i april-målingen er Arbeiderpartiet tilbake i denne posisjonen. Forskjellen på de to partiene er veldig liten, ettersom Høyre måles til 25,1 % oppslutning. Men med tanke på at Høyres forsprang på Arbeiderpartiet var hele 8,6 prosentpoeng i januar, 6,5 prosentpoeng i februar og 4,1 prosentpoeng i forrige måned er det tydelig at velgerne nå har beveget seg klart i retning av Arbeiderpartiet – som nå måles marginalt større enn hovedmotstanderen.

Svakere tall for Frp
Fremskrittspartiet har vært målt med sterke veksttall hos mange byråer den senere tiden. Men denne nyeste målingen hos NRK gir partiet langt mindre grunn til å juble.

Partiet går riktignok fram, men kun med 0,8 prosentpoeng. Oppslutningen er 15,2 %, altså ganske langt bak de to store partiene.

Motvind for Senterpartiet
Heller ikke Senterpartiet får noen jubelgrunn av denne målingen. Partiet går tilbake med 1,6 prosentpoeng til 10,7 % oppslutning. NRKs måling bekrefter dermed tendensen fra Norfakta-målingen som Sosialdemokraten.no tidligere har omtalt, der bakgrunnstallene viste store velgeroverganger fra Senterpartiet til Arbeiderpartiet.

SV går litt fram, og måles til 7,5 % oppslutning. Det er et halvt prosentpoeng mer enn i mars.

Både Venstre og Krf måles til 3,7 % oppslutning, mens de andre småpartiene Rødt og MDG får støtte fra henholdsvis 3,8 % og 2,5 % av velgerne.

Flertall for regjeringsskifte
Dermed viser målingen at ved et stortingsvalg i dag ville det vært flertall for regjeringsskifte. Arbeiderpartiets 48 mandater, Senterpartiets 21 mandater og SVs 14 mandater er til sammen 83. I tillegg er MDG inne med ett mandat og Rødt med to mandater.

Altså totalt 86 mandater til partiene Ap, Sp, SV, MDG og Rødt.

For å ha flertall i Stortinget, trengs 85 mandater. Målingen viser altså at selv uten Krf med på laget, ville disse tallene gitt grunnlag for regjeringsskifte.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.