Bærum Høyre ilagt gigantbot for skattesvik og fakturasvindel

Høyres største lokallag svindlet fellesskapet med falske fakturaer. Formålet var å få økonomiske midler til å bl.a. drive valgkamp for å sikre Erna Solberg (bildet) gjenvalg som statsminister. Godseier Carl Otto Løvenskiold er en av flere som har fått falske fakturaer utstedt til seg av Bærum Høyre.

TRØBBEL I BÆRUM: Erna Solbergs parti Høyre er i trøbbel i Bærum etter å ha blitt ilagt en gigantbot for skattesvik og fakturasvindel. Foto: Stillbilde fra en av Høyres valgvideoer.

TRØBBEL I BÆRUM: Erna Solbergs parti Høyre er i trøbbel i Bærum etter å ha blitt ilagt en gigantbot for skattesvik og fakturasvindel.
Foto: Stillbilde fra en av Høyres valgvideoer.

Høyres største lokallag svindlet fellesskapet med falske fakturaer. Formålet var å få økonomiske midler til å bl.a. drive valgkamp for å sikre Erna Solberg (bildet) gjenvalg som statsminister. Godseier Carl Otto Løvenskiold er en av flere som har fått falske fakturaer utstedt til seg av Bærum Høyre.

Det er lokalavisa Asker og Bærum Budstikke som i dag kan fortelle leserne den rystende historien om hvordan Bærum Høyre har svindlet fellesskapet for skatt ved hjelp av fiktive fakturaer. Partiet har også vært i politiets og skattemyndighetenes søkelys for momsmidler som partiet har krevd inn uten å betale videre.

Bot på 200.000 kroner
Politietterforskningen av moms-saken viste at partiet hadde krevd inn flere titalls tusen kroner i moms som aldri ble innbetalt. Det er strenge regler for håndtering av moms, og denne saken ble også rullet opp av lokalavisa tilbake i 2015.

Moms-saken endte med at partiet innbetalte momsen, og meldte seg ut av momsregisteret.

Men saken var ikke over med det. I alt syv tilfeller av fiktive fakturaer ble rullet opp, og godseier Carl Otto Løvenskiolds pengegaver på i alt 673.000 kroner til partiet var blant beløpene som det ble utstedt falske fakturaer på, i følge lokalavisen.

– Fakturaene etterlot inntrykk av at støttespillerne hadde kjøpt annonser av Høyres lokallag, heter det i avisomtalen. – Men innbetalingene var i realiteten rene gaver og partistøtte, slås det fast.

– Skattesvik
Selv om momssaken ble avsluttet, var skattemyndighetene opptatt av å forfølge de skattemessige sidene av saken. Og de konstaterte at dette dreier seg om skattesvik.

– Den som utferdiger uriktig dokument når han forstår eller bør forstå at et dokument er egnet som legitimasjon for å oppnå skatte- eller avgiftsmessige fordeler, straffes for skattesvik, slo avdeling for skattekrim i Skatt øst fast overfor Bærum Høyre i følge lokalavisa.

Dermed ble partiet anmeldt. Etter kort tids etterforskning ble saken henlagt, men henleggelsen ble påklaget og endte hos statsadvokaten.

Og statsadvokaten omgjorde beslutningen om henleggelse, og ila Bærum Høyre en bot på 200.000 kroner. De involverte unngår imidlertid ytterligere forfølgelse, og ingen av de involverte må i fengsel for skattesviket eller fakturasvindelen.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.