Knalltall for Arbeiderpartiet i ny gallup

Arbeiderpartiet fram 6 prosentpoeng på ny gallup. Ved et stortingsvalg nå ville Arbeiderpartiet alene fått like mange mandater som alle de fire borgerlige partiene til sammen.

KNALLTALL: Målingen viser dermed at Jonas Gahr Støre kunne dannet flertallsregjering med dette valgresultatet, kun ved hjelp av Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper. Foto: Arbeiderpartiet.no

KNALLTALL: Målingen viser dermed at Jonas Gahr Støre kunne dannet flertallsregjering med dette valgresultatet, kun ved hjelp av Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper. Foto: Arbeiderpartiet.no
KNALLTALL: Ny måling viser at Jonas Gahr Støre kunne dannet flertallsregjering med dette valgresultatet, kun ved hjelp av Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper.
Foto: Arbeiderpartiet.no

Arbeiderpartiet fram 6 prosentpoeng på ny gallup. Ved et stortingsvalg nå ville Arbeiderpartiet alene fått like mange mandater som alle de fire borgerlige partiene til sammen.

Dette kommer fram i en ny meningsmåling som VG presenterer i kveld.

Kraftig Ap-framgang etter statsbudsjettet
Målingen er den første som er tatt opp etter at Høyre og Frp la fram stortingsperiodens siste statsbudsjett. Til tross for massiv mediedekning er det lite som tyder på at regjeringens forslag blir applaudert av velgerne.

For Arbeiderpartiet er den store gallupvinneren. Partiet ble målt til 32,3 % på VGs september-måling, og måles nå til hele 38,3 %. Framgangen er dermed på hele 6 prosentpoeng.

Samtidig faller begge regjeringspartiene. Høyre går tilbake 1,0 prosentpoeng fra forrige måned, og måles nå til 21,7 %.Statsminister Erna Solbergs parti ligger dermed 5,1 prosentpoeng under valgresultatet fra stortingsvalget i 2013.

For regjeringspartner Frp er målingen ekstremt svak. Partiet måles nå kun til 11,5 % oppslutning, et fall på 1,7 prosentpoeng fra september. Partiet har ikke vært målt lavere hos VG i hele denne stortingsperioden, og må helt tilbake til februar 2013 for å finne svakere tall.

Soleklart flertall for regjeringsskifte
Det er også motbakke for Krf i målingen. Partiet faller fra 7,1 % i septembber til 5,1 % nå. Venstre går derimot fram fra 3,3 % sist til 4,8 % nå, og kommer over sperregrensa. Dette er imidlertid langt fra nok til å sikre borgerlig flertall i målingen.

For med Høyres 37 mandater, Frps 19 mandater, Krfs 9 mandater og Venstres 8 mandater ville regjeringspartiene og de to støttepartiene til sammen kun hatt 73 mandater dersom målingen hadde vært valg. Det er nøyaktig samme antall mandater som Arbeiderpartiet har alene i denne målingen!

SV faller tilbake fra 5,8 % i september til 4,2 % nå, men holder seg over sperregrensa og ender opp med 7 mandater.

Senterpartiet har også tilbakegang, men med 8,5 % oppslutning i oktober er tilbakegangen fra september på kun 0,3 prosentpoeng. Partiet ville fått 14 stortingsmandater dersom målingen hadde vært valgresultat.

Ap + Sp = flertall
Målingen viser dermed at Jonas Gahr Støre kunne dannet flertallsregjering med dette valgresultatet, kun ved hjelp av Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper.

I målingen er også Miljøpartiet De Grønne inne med et mandat, og måles til 2,5 % oppslutning – en fremgang på 0,4 prosentpoeng fra september.

Partiet Rødt går tilbake med 0,6 prosentpoeng fra september, og ender på 1,5 % oppslutning. Dette er nok til at partiet tar et mandat (i Oslo) og blir representert i Stortinget.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.