Gallupkollaps for Frp

Fremskrittspartiet faller kraftig på ny meningsmåling. Samtidig fosser Arbeiderpartiet fram og ville sikret rødgrønt stortingsflertall ved et valg i dag. Arbeiderpartiet er alene nå større enn det de to regjeringspartiene er til sammen.

POPULÆR: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre (bildet) kan glede seg over å være populære hos velgerne. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

POPULÆR: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre (bildet) kan glede seg over å være populære hos velgerne. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
POPULÆR: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre (bildet) kan glede seg over å være populære hos velgerne.
Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Fremskrittspartiet faller kraftig på ny meningsmåling. Samtidig fosser Arbeiderpartiet fram og ville sikret rødgrønt stortingsflertall ved et valg i dag. Arbeiderpartiet er alene nå større enn det de to regjeringspartiene er til sammen.

Dette viser den rykende ferske mai-gallupen som Ipsos har gjort for Dagbladet.

Målingen er tatt opp i tidsrommet 23. – 25. mai, altså før TV2 avslørte den famøse flyseteavgiftflausen der Frp i lang tid har skyldt på Venstre for avgiften – mens den i virkelighet er Frps eget påhitt.

Faller 3,2 prosentpoeng
Fremskrittspartiets tilbakegang fra april til mai er på hele 3,2 prosentpoeng. Partiet måles nå til kun 12,6 % oppslutning, og må tilbake til oktober i fjor for å finne dårligere tall. Oppslutningen er også langt bak det svake valgresultatet fra 2013-valget da 16,3 % av velgerne stemte på Frp.

For Høyre er ikke situasjonen spesielt mye mer lystig. Med en oppslutning på 22,6 % går også regjeringens største parti tilbake målt mot april, men kun med 0,5 prosentpoeng. Målt opp mot valgresultatet på 26,8 % er det helt åpenbart at statsminister Erna Solberg har all grunn til å være misfornøyd med velgeroppslutningen for tiden.

Klar Ap-framgang
Ap-leder Jonas Gahr Støre har derimot all grunn til å være svært fornøyd med tallene. Arbeiderpartiet øker med 2,0 prosentpoeng fra april til mai, og måles nå til 34,8 %. Partiet er dermed nøyaktig 4,0 prosentpoeng foran valgresultatet fra 2013. Målt i stortingsmandater ville Arbeiderpartiet med en slik måling fått 67 representanter (12 flere enn i dag), mot Høyres 39 (9 færre enn i dag) og Frps 22 (7 færre enn i dag).

Arbeiderpartiet ville dermed vært større alene enn det Høyre og Frp ville vært til sammen, med 67 mot 61 mandater.

Klart rødgrønt flertall
Målingen viser at det er et klart stortingsflertall for de rødgrønne partiene. SV måles til 4,5 % oppslutning, og ville fått åtte stortingsrepresentanter. Senterpartiet måles til 6,5 % oppslutning og 11 representanter. De tre rødgrønne tidligere regjeringspartiene ville dermed til sammen fått 86 stortingsmandater. I tillegg ville Miljøpartiet De Grønne fått 2 representanter (3,7 % oppslutning) og det samme ville partiet Rødt (2,8 % oppslutning).

Dagens opposisjonspartier ville dermed endt opp med 90 av stortingets 169 representanter dersom denne målingen hadde vært valg, mens regjeringen og de to støttepartiene Krf (5,5 % oppslutning, 9 repr) og Venstre (5,1 %, 9 repr) til sammen ville hatt 79 representanter.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.