Galluphopp for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet øker med 2,3 prosentpoeng i en ny meningsmåling. Partiet måles nå til 35,4 % oppslutning, og er Norges soleklart største parti. Hovedmotstander Høyre sliter i kraftig motvind, og faller med 3,1 prosentpoeng i målingen.

VOKSER: Arbeiderpartiet vokser med 2,4 prosentpoeng fra november til desember, viser ny gallup. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

VOKSER: Arbeiderpartiet vokser med 2,4 prosentpoeng fra november til desember, viser ny gallup. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
VOKSER: Arbeiderpartiet vokser med 2,3 prosentpoeng fra november til desember, viser ny gallup.
Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Arbeiderpartiet øker med 2,3 prosentpoeng i en ny meningsmåling. Partiet måles nå til 35,4 % oppslutning, og er Norges soleklart største parti. Hovedmotstander Høyre sliter i kraftig motvind, og faller med 3,1 prosentpoeng i målingen.

Det er Opinion Perduco som har utført målingen på vegne av Avisenes Nyhetsbyrå.

I følge målingen ville Arbeiderpartiet fått 67 stortingsrepresentanter ved et valg nå, mot 55 som partiet fikk etter valget i 2013, Høyre ville med 21,6 % ha mistet 4,2 prosentpoeng av oppslutningen fra stortingsvalget i 2014, og endt opp med 41 stortingsrepresentanter (mot 48 etter valget i 2013).

Kun fem over sperregrensa
Sperregrensa for utjevningsmandater ved stortingsvalg er 4,0 %. I målingen er det kun tre partier som måles høyere enn dette, i tillegg til Arbeiderpartiet og Høyre. Dermed tyder målingen på at det ved et stortingsvalg i dag kun ville vært fem partier som hadde blit representert med stortingsgrupper av en viss størrelse. Oppslutningen om de andre partiene som måles over sperregrensa er Frp 18,3 % (+ 3,0), Sp 6,0 % (- 0,7) og Krf 4,4 % (+ 0,2).

De øvrige partiene må nøye seg med å kjempe om distriktsmandater. For partier med lav oppslutning nasjonalt, er det vanskelig å ta distriktsmandater – særlig i fylker der det skal velges få mandater. Med 3,3 % oppslutning (minus 0,9 fra forrige måned), ligger f.eks Venstre kun an til å få mandat fra Oslo og Akershus. SV måles også til 3,3 %, og ville dermed sittet med et enslig mandat (fra Oslo) ved et stortingsvalg i dag. Også partiet Rødt ville blitt representert med et mandat fra Oslo. Rødt har ingen stortingsmandater i dag.

Det siste partiet som ville blitt representert på Stortinget dersom valgresultatet var i tråd med denne målingen, er Miljøpartiet De Grønne. Partiet måles til 3,8 % (- 0,7). Det ville holdt til tre distriktsmandater, fra henholdsvis Oslo, Akershus og Hordaland.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.