Forventer Arbeiderpartiets beste kommunevalgresultat siden 1987

Norsk Regnesentral har sammenfattet alle meningsmålingene som har blitt gjennomført i år. De forventer et valgresultat for Arbeiderpartiet på 33,6 % ved årets kommunevalg. - Vi traff ganske bra ved forrige Stortingsvalg. Å vekte sammen mange meningsmålinger, er bedre enn hver enkelt meningsmåling, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral.

BESTE VALG PÅ 28 ÅR: Norsk Regnesentral forventer at Arbeiderpartiet vil få en valgoppslutning på 33,6 %, og dermed gjøre itt beste kommunevalg siden 1987. Her ved partileder Jonas Gahr Støre som snakker med velgere på gata i Oslo. Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet

BESTE VALG PÅ 28 ÅR: Norsk Regnesentral forventer at Arbeiderpartiet vil få en valgoppslutning på 33,6 %, og dermed gjøre itt beste kommunevalg siden 1987. Her ved partileder Jonas Gahr Støre som snakker med velgere på gata i Oslo. Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet
BESTE VALG PÅ 28 ÅR: Norsk Regnesentral forventer at Arbeiderpartiet vil få en valgoppslutning på 33,6 %, og dermed gjøre itt beste kommunevalg siden 1987. Her ved partileder Jonas Gahr Støre som snakker med velgere på gata i Oslo.
Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet

Norsk Regnesentral har sammenfattet alle meningsmålingene som har blitt gjennomført i år. De forventer et valgresultat for Arbeiderpartiet på 33,6 % ved årets kommunevalg. – Vi traff ganske bra ved forrige Stortingsvalg. Å vekte sammen mange meningsmålinger, er bedre enn hver enkelt meningsmåling, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral.

Løland og Norsk Regnesentral har presentert sine forventninger til kommunevalgresultat for Dagbladet.

Beste Ap-resultat siden 1987
Med en forventning til Arbeiderpartiets resultat på 33,6 %, betyr det at Norsk Regnesentral forventer Arbeiderpartiets beste kommunevalgresultat på 28 år.

I 1987 var det 35,9 % av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i kommunevalget. Alle valg deretter har endt under forventningene som Norsk Regnesentral har til Ap-resultatet i år.

Svake tall for SV og Frp
Norsk Regnesentral har presentert forventninger til oppslutning for alle de landsdekkende partiene. Mens Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne forventes å gjøre sterke valg, er situasjonen stikk motsatt for SV og Frp.

– SV ligger an til å gjøre et katastrofe-valg med en forventet oppslutning på 3,3 prosent, ned fra 4,1 prosent oppslutning i valget i 2011, melder Dagbladet. Det vil i såfall være SVs svakeste kommunevalg siden partiets forløper SF fikk 2,8 % oppslutning ved kommunevalget i 1963.

Også Frp forventes å gjøre et svakt valg. Norsk Regnesentral mener en oppslutning på nøyaktig 10 % kan forventes for partiet. I såfall må partiet tilbake til 1991 for å finne et svakere kommunevalgresultat.

Regjeringspartner Høyre forventes å falle fra 28,0 % oppslutning ved kommunevalget i 2011 til 25,1 % ved valget i år.

Senterpartiet blir størst i sentrum
Blant sentrumspartiene er det Senterpartiet som forventes å gjøre det beste valget, med 7,0 % oppslutning. Dette vil i såfall være noe sterkere enn ved kommunevalget i 2011 da partiet fikk stemmene fra 6,7 % av velgerne.

Venstre forventes å få en oppslutning på 5,6 % ved årets valg, og for Krfs del forventer Norsk Regnesentral en oppslutning på 5,3 %. FOr begge partiers vedkommende er dette en oppslutning noen tideler under resultatet i 2011.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.