Finn Lied er død

Tidligere industriminister i Trygve Brattelis regjering, Finn Lied, er død. Han døde natt til 10. oktober, 98 år gammel.

Tidligere industriminister Finn Lied er død. Han døde natt til 10. oktober, 98 år gammel.

Finn Lied var sentral i både olje- og energipolitikken og i forskningspolitikken i store deler av etterkrigstiden. I tillegg til å være aktiv Arbeiderparti-politiker i en årrekke og industriminister i Trygve Brattelis første regjering (1971 – 1972), var han forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) fra 1946, forskningssjef fra 1953 og direktør fra 1957. Etter pensjonsalder fortsatte han å arbeide ved Institutt for energiteknikk, der han hadde eget kontor på Kjeller til han var langt over 90 år.

– Norge skylder ham takk
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre minnes Finn Lied med takknemlighet. Gjennom sosiale medier understreker Støre Lieds betydning for fremveksten av det moderne Norge.

– Finn Lied var en industri- og samfunnsbygger, sterkt forankret i tro på kunnskap og god forskning. Ved hans bortgang skylder Norge ham takk, skriver Støre på Twitter søndag kveld.

Eget NRK-program
I NRK-serien «Mitt liv» var Finn Lied en av de åtte samfunnspersonlighetene som ble portrettert med eget program. Du kan se programmet her.

Lied spilte en viktig rolle når det gjaldt å sikre Statens inntekter fra olje- og gassutvinning, og var pådriver for opprettelsen av Statoil i 1972. Han ble senere selv styreformann i Statoil (1974 – 1984) og har også hatt en rekke andre fremtredende verv innenfor industri, politikk og forskning. Bl.a. ledet han Statens Teleforvaltningsråd (1988 – 1992), han var leder av Komité for norsk romfartspolitikk (1985 – 1986), han var formann i Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråds komite for energiforskning (1979 – 1985) og han var styreleder for Simrad AS (1980 – 1995).

Lied har ved flere anledninger kommet med offentlig kritikk mot næringslivsledere og politikere for personlig grådighet, og var sjeldent engstelig for å sin sin mening om aktuelle spørsmål – i mange saker talte han eget parti midt imot. Finn Lied, Haakon Lie, Tor Aspengren og Jens Christian Hauge gikk under betegnelsen «firerbanden» – de fire kjempene pleide å møtes jevnlig for å diskutere politikk, og forsøke å gjøre sin innflytelse gjeldende.

Fred over Finn Lieds minne.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.