Statsbudsjettet: Tar fra de svakeste, gir til de rikeste

Frp-leder Siv Jensen har lagt fram sitt første statsbudsjett, og forslaget er en kraftig omfordeling der de aller rikeste får mer og der de aller svakeste får mye mindre.
TAR FRA DE SVAKESTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) og resten av regjeringen møter kritikk for statsbudsjettet, der de tar fra de svakeste og gir til de rikeste. Faksimile: Dagbladet.no

TAR FRA DE SVAKESTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) og resten av regjeringen møter kritikk for statsbudsjettet, der de tar fra de svakeste og gir til de rikeste. Faksimile: Dagbladet.no

TAR FRA DE SVAKESTE: Finansminister Siv Jensen  (Frp) og resten av regjeringen møter kritikk for statsbudsjettet, der de tar fra de svakeste og gir til de rikeste. Faksimile: Dagbladet.no
TAR FRA DE SVAKESTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) og resten av regjeringen møter kritikk for statsbudsjettet, der de tar fra de svakeste og gir til de rikeste. Faksimile: Dagbladet.no

Frp-leder Siv Jensen har lagt fram sitt første statsbudsjett, og forslaget er en kraftig omfordeling der de aller rikeste får mer og der de aller svakeste får mye mindre.

Er du ufør, arbeidsledig eller deltidsarbeidende har du all grunn til å se dystert på økonomien framover. For mens Siv Jensen og Erna Solberg sørger for milliarder i skattekutt til de aller rikeste i Norge, skal de som har aller minst få enda mindre.

– Tar fra de svakeste
Uføretrygden har til nå vært en skattefri ytelse, men regjeringen foreslår å skattlegge uføretrygden fra 1. januar 2015. Dette skjer uten at uføretrygden samtidig økes – selv om en slik økning var en forutsetning fra de rødgrønne da uførereformen ble vedtatt i desember 2011.

Den gang var det en viktig forutsetning at ved skattelegging av uføreytelsen skulle ytelsens størrelse øke – slik at mottagerne satt igjen med samme beløp. Nå ser det ut til at regjeringen gjør det ene (innfører skatt), men dropper det andre (økning av uføreytelsen). Resultatet blir mindre penger til de uføre.

Å skattlegge uføretrygd som inntekt på den måten som Frp og Høyre nå legger opp til, ringer dårlig i professor i sosialmedisin Steinar Westins ører. Til Dagbladet.no utdyper han:

– Ytelsesnivået blir lavere. Da tar du penga fra de svakeste i samfunnet. Det har spredd seg en forestilling om at trygd er noe en velger, og en vil gjøre det mindre lønnsomt å velge trygd, sier Steinar Westin.

Skattebegrensningene for uføre oppheves. Uførepensjonister kan da få en betydelig nedgang i inntekt.

– Arbeidslinja har gjort at vi har godtatt et kaldere klima. Det er en slags forestilling om at jo mer du pisker den som ligger nede, jo fortere løper de, sier Westin til Dagbladet.

309 000 nordmenn er nå registrert som mottakere av uførepensjon, noe som tilsvarer 9,4 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Antallet er ventet å stige til 314 500 i 2015 fordi flere vil overføres til uføretrygd fra arbeidsavklaringspenger. 

– Svært bekymret
Også interesseorganisasjonene for uføre frykter regjeringens forslag. – Jeg er svært bekymret for hvordan den nye ordningen med uføretrygd vil slå ut for våre grupper, sier Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund til Dagbladet.no.

De er redde for at den nye ordningen vil slå spesielt uheldig ut for dem som er 100 prosent uføretrygdet.

Skattekutt for milliardærene
Samtidig med at uføretrygdede får en strammere økonomisk hverdag, drysser regjeringen milliardbeløp over landets aller rikeste.

Forslaget til statsbudsjett innebærer bl.a. at formuesskatten kuttes med 4 milliarder kroner. Dette er en skatt som kun betales av folk med betydelig formue, og budsjettet innebærer således en omfordeling der regjeringen tar fra de som har minst og gir til de som har mest.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.