Statsbudsjettet: – En oppskrift på pressedød

Norske aviser sliter allerede tungt. Med Høyres og Frps statsbudsjett går det fra vondt til verre. - Dette er en oppskrift på norsk pressedød, og vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier Thomas Spence (bildet), leder for Norsk Journalistlag.

Norske aviser sliter allerede tungt. Med Høyres og Frps statsbudsjett går det fra vondt til verre. – Dette er en oppskrift på norsk pressedød, og vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier Thomas Spence, leder for Norsk Journalistlag (NJ).

NJ-lederen er ikke nådig i sin omtale av pressestøtten. I et intervju med NRK.no gir han regjeringens forslag det gatte lag. – Min første tanke er at det er utrolig skuffende. Det ser ut som vi ikke har en medieminister, men ekstra finansminister. Her er det kutt, kutt, kutt. Dette er en resept for å avlive deler av norske medier, i en tid hvor mediene trenger støtte fra myndighetene for å overleve og utvikle seg, sier Spence til NRK.no.

Kutter støtte og innfører moms
Regjeringens statsbudsjett rammer norske aviser og norsk presse på to måter:

  1. Regjeringen vil kutte den direkte pressestøtten med 16 %. I kroner utgjør dette 50 millioner.
  2. Regjeringen foreslår at det skal ilegges 8 % moms på papiraviser. Aviser er pr i dag fritatt for moms.

– Momsen står for en dominerende del av inntektene for norske mediehus. Det er veldig trist at det nå blir innført skatt på journalistikk. Det er nesten som de ikke forstår hva dette vil bety for norske medier, sier NJ-lederen til NRK.no.

– Forstår ikke avisenes demokratiske rolle
Spence mener at avisene utfører demokratiske oppgaver hver eneste dag over hele landet, og at regjeringen ikke forstår dette. – Avisene holder i gang den demokratiske prosessen, sier han.

Pressestøtten har i mange år bidratt til at Norge er et and med svært mange lokalaviser og regionaviser i forhold til innbyggertallet. De Høyre og Frp mener imidlertid at støtten ikke er et vellykket virkemiddel for å opprettholde lokal konkurranse mellom avisene. Samtidig argumenterer kulturdepartementet med at lavere pressestøtte vil gi større økonomisk uavhengighet – og dermed også større redaksjonell uavhengighet. Denne argumentasjonen har Thomas Spence lite til overs for. – Begrunnelsen til Kulturdepartementet er ubegripelig. Regjeringen har et ansvar for å legge til rette for norsk samfunnsdebatt. Dette er en oppskrift på norsk pressedød, og vi kommer til å måtte betale en svært høy demokratisk pris, sier lederen for Norsk Journalistlag.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.