– Ny regjering vil strupe integreringen

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler frykter at en regjering med Høyre og Frp vil være et kraftig tilbakeslag for integreringen, og skape større etniske spenninger i Norge.

ADVARER: Stortingsrepresentant Jan Bøhler advarer mot at regjeringsskifte kan gi dårligere integreringspolitikk. Foto: Facebook

ADVARER: Stortingsrepresentant Jan Bøhler advarer mot at regjeringsskifte vil svekke integreringen kraftig. Foto: Facebook

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler frykter at en regjering med Høyre og Frp vil være et kraftig tilbakeslag for integreringen, og skape større etniske spenninger i Norge.

Bøhler er mangeårig stortingsrepresentant fra Oslo, og bor i Groruddalen. Overfor Dagsavisen peker han på en lang rekke integreringstiltak som er i fare dersom Norge bytter regjering etter valget 9. september:

1. Groruddalssatsingen: Høyre og Frp vil ikke svare på om de vil fortsette områdesatsingen for å skape gode bomiljøer og god integrering. Arbeiderpartiet vil videreføre ordningen i ti nye år for Groruddalen og Søndre Nordstrand – fram til 2026.

2. Gratis kjernetid i barnehagen: Fire bydeler i Groruddalen og bydel Søndre Nordstrand tilbyr 20 timer gratis barnehage i uka for 4- og 5-åringer for å sikre norskopplæring før barna begynner på skolen. Frp går mot gratis kjernetid, og Høyre har gått inn for en sterkt innsnevret versjon. Ap vil utvide ordningen for flere bydeler og utvide den til også å gjelde 3-åringer.

3. Gratis leksehjelp: Høyre, Venstre og Frp vil fjerne dagens ordning. Arbeiderpartiet vil derimot legge ordningen inn i en utvidet skolehverdag og utvide den til å gjelde for hele grunnskolen. Ap mener dette er viktig for integreringen fordi særlig barn av innvandrerforeldre som er dårlige i norsk kan trenge hjelp med leksene.

4. Gratis kulturskole: Regjeringen har innført tilbud om én times gratis kulturskole og startet forsøk på Mortensrud med gratis aktivitetsskole for å bedre integrering og utjevner forskjeller. Andre steder i byen er det stor forskjell i deltakelse i aktivitetsskolen på grunn av høy pris. Gratis aktivitetsskole står i fare med en blåblå regjering, mener Arbeiderpartiet.

5. Kontantstøtte: Høyre og Frp vil innføre en lovpålagt kommunal kontantstøtte for 2-åringer, etter at regjeringen avviklet kontantstøtten for denne gruppen. Dette advarer Arbeiderpartiet mot, fordi barna vil komme senere inn i barnehage og lære norsk fordi flere innvandrerkvinner blir hjemme, i stedet for å komme ut i arbeid og lære norsk.

– Skrur klokka tilbake
– Høyre og Frp vil skru klokken tilbake for integreringen, sier Jan Bøhler til Dagsavisen. Han reagerer på at Frp har skrudd til retorikken mot innvandrere.

Tirsdag gikk Frp-nestleder Per Sandberg ut i Dagbladet og uttalte at bydeler blir gettoer når det blir for mange innvandrere. Onsdag avslørte NRK en oppsiktsvekkende rapport Frp har laget, om svært kraftige innstramminger i innvandringspolitikken. Bøhler mener Frp gjør mennesker med bakgrunn fra andre land til et problem i seg selv.

– Det er ikke hudfarge som avgjør om vi får områder med høy kriminalitet, arbeidsløshet og sosial uro, men vilje til å gjennomføre gode integreringstiltak, sier Bøhler.

– Man gjør en alvorlig feil hvis man sidestiller høy innvandrer-andel med ghetto, legger han til.

Ødelegger fellesskapet
Han advarer mot en borgerlig regjering med Høyre og Frp, som han mener vil strupe viktige integreringstiltak og ødelegge det norske fellesskapet.

Bøhler er opptatt av utfordringene i drabantbyene i Oslo, og mener disse områdene blir glemt i valgkampen. Tidligere har Dagsavisen omtalt at 240.000 av Oslos befolkning bor i drabantbyene i øst. Likevel ligger det an til at disse områdene bare får én av fylkets 18 stortingsrepresentanter, slik gallupene ser ut nå.

Les hele saken hos Dagsavisen.no.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.