Vill krangel på høyresida

Med nøyaktig tre uker igjen til valgdagen har den dype politiske uenigheten på høyresida fått begeret til å renne fullstendig over. Firkløveret som har satt seg som mål å danne borgerlig regjering bryter nå ut i vill krangel om statsrådtaburetter og regjeringssammensetting.

VILL KRANGEL: Den borgerlige regjeringsdrømmen er i ferd med å bryte fullstendig sammen i vill krangel om posisjoner og statsrådposter, anført av Krfs partileder Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande fra partiet med det villedende navnet Venstre.

VILL KRANGEL: Den borgerlige regjeringsdrømmen er i ferd med å bryte fullstendig sammen i vill krangel om posisjoner og statsrådposter, anført av Krfs partileder Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande fra partiet med det villedende navnet Venstre.

Med nøyaktig tre uker igjen til valgdagen har den dype politiske uenigheten på høyresida fått begeret til å renne fullstendig over. Firkløveret som har satt seg som mål å danne borgerlig regjering bryter nå ut i vill krangel om statsrådtaburetter og regjeringssammensetting.

Partilederne i Venstre og Krf har tidligere vært tydelige på at de skal ha regjeringsskifte for enhver pris, og at de skal sørge for at Fremskrittspartiet havner i regjering sammen med Høyre hvis det blir flertall for de borgerlige partiene.

Tar avstand fra Frp
I Dagsavisen i dag rykker de samme partilederne ut mot Fremskrittspartiet under overskriften «Venstre og Krf tar avstand fra Frp».

– Nå går Venstre og KrF sammen om å holde Siv Jensen og Frp unna makten, melder Dagsavisen, og setter dermed fingeren på den totale vaklevorenheten som disse partiene tilbyr velgerne i regjeringsspørsmålet.

I intervjuet advarer de nå sterkt mot en blåblå regjering. Altså samme regjering som de for kort tid siden ville være garantister for.

Vil velge likt
Begge sier de sannsynligvis vil velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse etter valget. I tilfelle må Erna Solberg velge enten de to sammen eller Frp alene for å sikre flertall.

– Det er mye som tyder på at vi får et nytt flertall nå, og mange lurer på hva konsekvensene kan bli. Vi kan lett få et blåblått flertall. Det ønsker ikke vi. KrF og Venstre vil kjempe for å gi sentrum i norsk politikk reell innflytelse, sier Hareide.

Manglende realitetsorientering
De to partiledernes nye sprell kan neppe påstås å ha særlig kraftig forankring i de realpolitiske realitetene. Da Krf og Venstre tidligere stilte som garantister for et regjeringsskifte som innebar Frp i regjering, var det nettopp utfra erkjennelsen om at det ikke ville være flertall for noen annen regjering uten Frp.

Den situasjonen er uendret.

Samtidig kjenner begge partilederne åpenbart kravet fra egne velgere om at de både skal i regjering, og at de skal unngå Frp.

Ingen ny regjering uten Frp
Men Frp er på sin side tindrende tydelige: Frp vil ikke støtte en regjering som de selv ikke er en del av.

Og når Frp på gallupene er langt større alene enn det Venstre og Krf er til sammen – da fortoner utspillet fra Hareide og Skei Grande seg som lite realistisk. Likevel er det nettopp dette de to partilederne krever: Store Frp skal holdes ute og være støtteparti for de langt mindre partiene Krf og Venstre.

Hareide og Skei Grande skal bli statsråder. Siv Jensen skal ikke. Det bygger dermed opp til et politisk bikkjeslagsmål om regjeringsmakt og statsrådposisjoner mellom partiene på høyresida i den korte tida som er igjen av valgkampen.

Utspillet viser to ting:

1) Partilederne i Venstre og Krf er meget ubekvemme med å kobles politisk til Fremskrittspartiet. Dét har vi ingen problemer med å forstå.

2) Det borgerlige regjeringsprosjektet er et kaotisk risikoprosjekt der det er uklart både hvem som skal delta og hva slags politikk som skal føres.

Det er enda 21 dager igjen til valgdagen, og dermed fortsatt 21 sjanser for enda flere piruetter i det borgerlige kaoset som partilederne på høyresida nå trekker sceneteppet til side for.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.