Nest laveste klimagassutslipp siden 1995

Stikk i strid med svartmaling fra opposisjonen og miljøbevegelsen; klimagassutslippene i Norge faller! Utslippene i 2011 var de nest laveste siden 1995. Og industrien er ingen miljøversting - tvert imot!

KLIMAET TAPER: Jo mer omfattende særnorske tiltak som settes i verk innenfor klimapolitikken, jo mer taper klimaet. Illustrasjonsfoto: Freefoto.com

 

FALLENDE UTSLIPP: Utslippene av klimagasser gikk ned med 1,2 millioner tonn i 2011. Og industrien i Norge er absolutt ingen klimaversting. Dette viser tall fra Klima- og forurensingsdirektoratet. Illustrasjonsfoto: Freefoto.com

Regjeringens miljøpolitikk er vellykket.

I 2011 gikk klimagassutslippene ned med 1,2 millioner tonn. Dette er 2,3 prosent lavere enn utslippene i 2010, og vi må helt tilbake til 1995 for å finne et år med lavere klimagassutslipp enn det vi har nå. Unntaket er 2009, da finanskrisas innslag i realøkonomien førte til lavere økonomisk aktivitet og dermed lavere klimagassutslipp.

Dette viser rykende ferske tall fra Klima- og forurensingsdirektoratet.

Industrien ingen miljøversting
Når man ser nærmere på tallene, avkles flere myter om miljøverstingene i Norge.

Tallene viser at industrien overhodet ikke er noen miljøversting. Faktisk har klimagassutslippene fra industrien blitt redusert med hele 38 % siden 1990 – i en periode der de samlede utslippene har gått OPP med 5,8 %.

Industrien har dermed hatt en langt mer miljø- og klimavennlig utvikling de siste 21 årene enn hva resten av virksomheten i Norge har hatt i den samme perioden.

I følge rapporten skyldes økningen i utslippene først og fremst veksten fra transport og petroleumsvirksomhet. I 2011 er disse to sektorene de største kildene til klimagassutslipp.

Sparker beina vekk under klimakritikk
De nye tallene sparker beina fullstendig vekk under kritikken som bl.a. Venstre, Høyre og miljøbevegelsen har rettet mot regjeringen. Derfra har det i lang tid blitt påstått at regjeringens miljøpolitikk er mislykket, og at det ikke gjøres noe for å redusere utslippene, at regjeringen er tafatte, at de mangler klimaambisjoner, at særlig Arbeiderpartiet er klimaverstinger osv.

Så sent som i forrige uke var Venstre ute og kjeftet i anledning at regjeringen la fram klimamelding for Stortinget, og resirkulerte det gamle – og mislykkede – slagordet fra da opposisjonen skule kjefte ut regjeringens innsats for å møte finanskrisen. «For lite, for sent», var omkvedet ved begge anledninger. Nå viser tallene at de som kritiserer regjeringen er i utakt med virkeligheten.

For klimautslippene har allerede gått ned.

Og klimameldingen inneholder en rekke tiltak for å få dem ytterligere ned.

Der Arbeiderpartiet og regjeringen er opptatt av konkrete handlinger for å få utslippene ned, ser opposisjonen ut til å være mer opptatt av å MENE det rette enn av å GJØRE det rette.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.