Uenighet om 1. mai-taktikk splitter Høyre

Bajasene og de likegyldige er i flertall i Høyre, men taktikerne forsøker å balansere. - Å flagge en altfor blærete holdning omkring 1. mai kan støte bort potensielle lyseblå velgere fra partiet, mener Sosialdemokraten.no.

TAKTIKK-TRØBBEL: Holdningene i Høyre til arbeidstagerrettigheter og arbeiderbevegelsens grunnverdier kan bli et avgjørende hinder for Høyre i kampen om regjeringsmakt. Stortingsrepresentant Torbjørn Røe isaksen (bildet) forsøker å balansere sine blærete og likegyldige partikamerater, men er lett å gjennomskue.

TAKTIKK-TRØBBEL: Holdningene i Høyre til arbeidstagerrettigheter og arbeiderbevegelsens grunnverdier kan bli et avgjørende hinder for Høyre i kampen om regjeringsmakt. Stortingsrepresentant Torbjørn Røe isaksen (bildet) forsøker å balansere sine blærete og likegyldige partikamerater, men er lett å gjennomskue.

Det er ingen tvil: Bajas-Høyre og Likegyldig-Høyre er langt tydeligere, langt mer tallrike og langt mer pågående enn Respektfull-Høyre i spørsmålet om 1. mai. Når Høyre håper på regjeringsmakt fra høsten 2013, kan slike spørsmål vise seg å felle partiet. Velgere som vandrer mellom Ap og Høyre har nemlig ikke allverdens sans for at det spyttes og tråkkes på arbeidstagerrettigheter, og heller ikke at det trekkes på skulderne og mumles ut «who cares» om disse spørsmålene. Å flagge en altfor blærete eller likegyldig holdning til grunnverdiene knyttet til 1. mai kan rett og slett støte velgere vekk fra Høyre.

Akkurat det ser det ut til at enkelte partitaktikere har forstått, og har hentet fram branslukningsapparatene når de ser hva slags holdninger lokale og sentrale Høyre-folk flagger rundt 1. mai. Mer om brannslukkerne senere – la oss først se på hva som tyter ut av leppene og tastaturene på de jevne tillitsvalgte i Høyre…

Nettstedet Politisk.no har stilt sitt politiske panel spørsmålet «Hva gjør du på 1. mai?». Her er svaret fra Høyres representanter i panelet – og for å grovsortere for deg som leser har Sosialdemokraten.no delt inn svarene i «Bajas-Høyre», «Likegyldig-Høyre» og «Respektfull-Høyre»:

Bajas-Høyre
Fylkesleder i Østfold Unge Høyre, Jonas F. Bremtun: – Dagen i seg selv er en fridag, men den forbindes dessverre så altfor ofte med at det er den store propagandadagen til LO og Arbeiderpartiet. Selv skal jeg bedrive frivillig arbeid og rake løv, tilfeldigvis rett ved der 1.mai-toget går.

Fylkesleder i Nordland Unge høyre og AU-medlem i Nordland Høyre, Daniel S. Aasberg: – 1. mai holder jeg foredrag om hvordan Høyre/Unge Høyre kan vinne debatter. Etterpå skal jeg rake hagen jeg ikke har.

Kommunepolitiker Erlend Bøe i Tromsø Unge Høyre (nylig utmeldt fra Frp etter at nominasjonsmøtet i partiet ikke anerkjente hans politiske evner i samme utstrekning som han selv gjorde): – Jeg skal gå i 1.mai tog sammen med Tromsø Unge Høyre for å markere at det er flere sider og meninger i denne saken. Mest sannsynlig får vi ikke være med i det tradisjonelle 1.mai toget til venstresiden, og derfor er vi kreative og lager vårt eget. Ellers skal jeg lese til eksamen i sam.eu.pol. (Bøe er forøvrig ute i riksmediene og vil fjerne hele dagen)

AU-medlem i Akershus Unge Høyre, Amit Ighani: – Sover ut rusen fra kvelden før, og leser pensum. Kanskje tar turen bort til Ap/SV/LO sitt arrangement for å snylte på gratis vafler og pølser.

Fylkestingspolitiker i Sør-Trøndelag, Sindre Nilsskog: – 1. mai skal generelt ikke gjøre noe som helst. At venstresiden har gitt seg selv en fridag så de kan feire seg selv er rett og slett kvalmt. Jeg vet om en hel drøss med arbeidere (def: folk som arbeider – ikke de som sitter på folkets hus) som skulle ønske de kunne jobbe også 1. mai.

Nestleder Hordaland Unge Høyre, Elise Loftheim: – Har for tiden 13 kr på konto, så kommer til å ergre meg over at jeg ikke kan dra på jobb.

Hovedstyremedlem i Oslo Unge Høyre, Mubin Kapur: – Jeg kommer til å jobbe! Og vil oppfordre alle til å gjøre det samme!

Likegyldig-Høyre
Fylkesnestleder i Rogaland Unge Høyre, Morten Landråk Asbjørnsen: – 1. mai for meg er bare en ekstra fridag i året. Jeg markerer den ikke på noe vis.

Høyres leder av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre, Øystein Sundelin: – Jeg skal ikke feire og heller ikke bry meg om at noen feirer. Selv foretrekker jeg 8.mai og 17.mai – dager som betyr frihet, demokrati, privat eiendomsrett og rettssikkerhet. Mindre politiske saker trenger jeg ikke fridager for.

Sentralstyremedlem og lederkandidat i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy: – På å forberede Høyres landsmøte i helgen! Forøvrig virker det som om arrangørene av 1. mai-tog rundt omkring har glemt hva dagen handler om: Arbeidere. De som er der for å demonstrere for sosialistisk folkestyre, mot soldater i Afghanistan eller mot borgerlig samarbeid i Oslo kan komme seg tilbake på jobb.

Kommunalråd i Stavanger, Erlend Jordal: – Jeg skal ha fri og kose meg med en fin vårdag. Hvis jeg blir inspirert vil jeg kanskje ta meg en liten skriveøkt. Vi får se – uansett en god oppladning til en travel landsmøtehelg for Høyre 🙂

Kommunestyremedlem i Gjøvik, Torjus Løkken: – Tja, litt husarbeid kanskje. Følger med på den politiske debatten og slapper av.

Formann i Buskerud Unge Høyre, Tor Johannes Helleland: – Ikke så veldig mye i grunnen.

Bystyremedlem i Tønsberg, Håkon Berg: – Enten sitter jeg på lesesalen eller så går jeg i tog under parolen: «Ja, til studentdrevne samskipnader!» Kristin Halvorsen vil nemlig ta styringen over samskipnadene fra studentene, uten at noen egentlig vet helt hvorfor.

Kommunestyremedlem i Bærum, Sebastian Ness Langaas: – Familie og lese politiske sakspapirer. Dagen betyr ikke noe mer enn en vanlig fridag.

Stortingsrepresentant Andre Oktay Dahl: – Mitt treningsstudio er åpent til 19, så jeg håper jeg rekker en god treningsøkt og får snakket med mange av dem som her også ønsker et regjeringsskifte og reagerer på noen av bannerne som det gås med i toget.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim: – Jeg kommer til å bruke dagen på forberedelser til Høyres landsmøte førstkommende helg. Ikke noe bedre enn å jobbe med blå politikk på en rød dag i kalenderen.

Sentralstyremedlem i Unge Høyre, Peder Sjo Slettebø: – Skal gjera litt kontorarbeid som høyrer med til bedriften eg har. Elles håpar eg å få begynt på 17. mai-talane eg skal halda i år.

Respektfull-Høyre
Bystyremedlem i Oslo, Carl-Henrik Bastiansen: – Dagen skal jeg benytte godt til å ta en pust i bakken før kommende helg som inneholder et hektisk landsmøte. For min del betyr dette å sove lenge, kvalitetstid med dem jeg er glad i og evt. forefallende arbeid hjemme. Røde flagg, faner og tog er overhodet ikke min greie, men jeg ønsker alle «røde» kjente og ukjente lykke til med feiringen.

Og det var det…

Den kraftige overbalansen av blærete og likegyldige holdninger til verdiene 1. mai bygger på, må få det til å gå kaldt nedover ryggen på partitaktikerne. De vet at om de skal vinne valget i 2013, må de gjøre det samme som sine søsterpartier i f.eks. Sverige og Storbritannia gjorde da de vant valgene. De må lure sosialdemokrater og lyseblå velgere til å tro at Høyre grunnleggende sett står for veldig mye av det samme som Arbeiderpartiet gjør.

Og da er holdningene fra Bajas-Høyre og Likegyldig-Høyre livsfarlige.

Røe Isaksen i gang med brannslukkingen
En av de som har representert Bajas-Høyre i slike spørsmål tidligere, er Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen. Som aktiv i Unge Høyre sa han det han mente om 1. mai, om arbeidsmiljøloven og om arbeidstagerrettigheter.

Men nå vet han bedre.

Nå har han skjønt at Høyre-folk må tie stille om meningene sine hvis de skal ha appell hos lyseblå velgere og misfornøyde sosialdemokrater som grunnleggende sett ønsker å videreføre samfunnsutviklingen – men som er lei av enkeltstatsråder eller SV eller Sp.

Derfor maner Røe Isaksen nå til respektfullhet.

På sin egen blogg – Konservativ.no – kommer han med utsagn som overhodet ikek samsvarer med medieaktivitet som han tidligere drev med som politisk aktiv i Høyre. F.eks. denne: «Egentlig har jeg alltid likt 1. mai.»

Røe Isaksen ser også selv at hans tidligere aktiviteter mot arbeiderrettigheter og verdiene som ligger til grunn for 1. mai er trøblete når Høyre nå skal kjempe med Ap om velgere som syns at det i bunn og grunn er bra at Norge har en av de beste arbeidsmiljølovene i hele verden.

Og her har han rett. Dette er veldig trøblete for Høyre. Det beste de kan håpe på er at Høyre-folk sier så lite som mulig av meningene sine offentlig. Den oppskriften har Høyre på riksplan fulgt i et par år nå, og den fungerer utmerket for partiet.

Det verste som kan skje for Høyre er om velgerne kjenner igjen partiet. Da taper de valget i 2013.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

 

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.