Arbeiderpartiet på vei mot valgseier?

Du skal ikke veldig mange måneder tilbake før Arbeiderpartiet ble dømt nord og ned – og ansett som totalt sjanseløse til å gjøre et godt lokalvalg. Hardangers «monstermaster», intern uenighet om oljeutvinning i nordområdene, Maria Amelie-saken, datalagringsdirektivet – saker med sprengkraft stod i kø på den nasjonale politiske agendaen, og kommentatorkorpset var samstemt: kommune-Norge var på vei i mørkeblå retning.

Men Ap er i ferd med å snu trenden. Nå peker mye i retning av at Arbeiderpartiet vil fremstå som valgvinneren ved høstens kommunevalg. Samtidig er de blå i ferd med å miste fotfestet, og sklir stadig raskere utforbakke.

Måling etter måling viser det samme; de blå partiene sliter med populariteten – mens Ap vokser.

I påsken kommer en ny måling som InFact har gjort for VG. Målingen viser hva velgerne ville stemt dersom det var kommunevalg i dag. Og tallene er nok en gang gledelige for Ap, og dyster lesning for de blå.

For på målingen faller Frp med 1,9 prosentpoeng til 18,9 % oppslutning. Samtidig faller Høyre med 2,3 prosentpoeng til 23,5 %.Samlet tilbakegang for de to blå partiene er dermed 4,2 prosentpoeng på bare en måned.

For Frp er dette krisetall. Sosialdemokraten.no sitter med InFacts tall tilbake til sommeren 2005, og Frp har ikke ligget lavere på NOEN måling i perioden. Rett nok er mange av InFacts tall riksvalgmålinger, men uansett snakker vi om et parti som åpenbart sliter med velgertekket. Men det gjør altså Høyre også. 23,5 % er vesentlig lavere enn de tallene Høyre har fått på andre kommunevalgmålinger det siste halvåret, og tidligere har fall for Frp som regel betydd framgang for Høyre – og omvendt. Men nå faller begge de blå samtidig!

Dét kan tyde på at velgerne er i ferd med å våkne rent politisk. Som kjent har markedsstyring, innsparinger i omsorgssektoren, usosiale skattekutt og storstilt privatisering ikke noen stor støtte i det norske folket. Og jo nærmere vi kommer et valg, jo mer blir velgerne klar over de ulike samfunnsretningene partiene marskerer mot.

I målingen ellers ser vi at Senterpartiet er i ferd med å rette opp kurven litt. Senterpartiet er et parti som man ALLTID skal regne med i lokalvalg, og med en fremgang på 1,6 prosentpoeng vokser de mest av alle i målingen. Samtidig faller SV til 5,5 % oppslutning, og er åpenbart ikke i valgform. For Venstre og Krf er det minimale endringer.

Kan vi – utfra denne målingen og øvrige målinger den siste tiden – si noe om hvilke partier som trender bra inn mot valgkampen?

Svaret er ja.

Det er særlig Arbeiderpartiet som nå ligger an til å gjøre et godt lokalvalg.

Arbeiderpartiets evne til å mobilisere i valgkamper er fryktet blant de andre partiene. Med god grunn. Gang etter gang har Ap hatt en litt svak valgkampinngang, og så kommet som ei kule fra sommerferien og frem mot valget. Når vi vet at valgkampen ennå ikke er i gang – og Ap allerede har fremgang, mens høyrepartiene har tilbakegang – må ingen la seg overraske om de nærmeste månedene byr på stadig flere meningsmålinger som bekrefter trenden.

Stikk motsatt av spådommene fra politiske kommentatorer og andre forståsegpåere for kort tid tilbake, kan valgnatta 12. september ende med valgseier for Arbeiderpartiet.

Følg Sosialdemokraten.no på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.