Bra å utsette CO2-rensingen. Men kanskje enda bedre å droppe den helt?

Statsminister Jens Stoltenberg skriver i bloggen sin at målet om full CO2-rensing ved anlegget på Mongstad må utsettes.

Det virker fornuftig å vente med dette prosjektet. Når prislappen er såpass høy for en dårlig løsning, er det mange andre tiltak som det vil være bedre for klimaet å bruke pengene på – så om løsningen ikke blir kraftig forbedret er jeg av den oppfatning av hele CO2-fangsten bør skrinlegges og pengene brukes på andre tiltak som gir bedre klimaeffekt.

Men kan det om kun få år være på plass en god teknologi som i større grad forsvarer pengebruken, mener jeg vi likevel bør gjennomføre.

Uansett er det galt å kjøre på med rensing nå, når pengebruken overhodet ikke står i forhold til effekten.

Når representanter for de blå partiene er ute og forsøker å slå politisk mynt på regjeringens fornuftige holdning, viser det hva slags ynkelige slimåler det er vi har med å gjøre. Ta Frps Aina Stenersen som et eksempel. På bloggen hennes latterliggjør hun en regjering som tross alt har ambisjoner om å bidra til å gjøre verden til et bedre sted – og velger behendig nok å holde abslutt kjeft om at de blå selv godkjente Snøhvit UTEN fangst av CO2 da de hadde makten, at de blå foreslo Mongstad helt uten CO2-fangst så sent som 06.10.2006 og at de blå ikke er tilhengere av å rense f.eks. Kårstø. De blå har ikke ambisjoner om å gjøre verden bedre – og rakker ned på de som har slike ambisjoner når det viser seg at ting tar lenger tid enn først tenkt, eller at forutsetningene har endret seg en del.

Jeg håper at Gassnova og Statoil har rett når de sier at tiden er på vårt lag, og at det vil være mulig å realisere det ambisiøse målet om fullskala CO2-fangst på Mongstad i løpet av få år. Skulle de ta feil, og teknologien fortsatt er for dårlig i 2014 til å forsvare bruken av 25 – 30 miliarder kroner på prosjektet, da bør det alvorlig sees på å skrinlegge rensingen. Pengene kan gi voldsom klimaeffekt på andre sektorer som samferdsel, industri, landbruk, energiforsyning eller andre deler av mer offshorebasert virksomhet.

Oppdatert 5. mai kl 15.18: Jeg ser at Frps mijøpolitiske talsperson Kjetil Solvik Olsen nå tar til orde for det samme som jeg gjør – å vurdere hele renseprosjektet. Ikke så rart at det kommer fra ham; Frp har meg bekjent alltid vært mot rensing på Mongstad, og foreslo altså sammen med Høyre nettopp et rensefritt Mongstad-anlegg tilbake i 2006. At han i tillegg sier at pengene kan brukes bedre i utlandet, viser at han ikke er villig til å oppfylle det klimaforliket som et bredt flertall i Stortinget har stilt seg bak (igjen var Frp utenfor forliket). Skal klimaforliket oppfylles, må en eventuell annen bruk av pengene benyttes til innenlandske tiltak – slik jeg har tatt til orde for en vurdering av i denne bloggposten.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.