Slik blir en stemme til Venstre en stemme til Siv Jensen som statsminister

Tror du at du kan stemme på Venstre og få Jens Stoltenberg som statsminister? Tro om igjen!

Får Venstre tilstrekkelig med stemmer sammen med Krf, Høyre og Frp til at det ikke lenger er rødgrønt flertall på Stortinget, er Venstre-lederen klar på hva han vil gjøre: Felle Stoltenberg som statsminister.

Og da baner Venstre vei for Siv Jensen som statsminister. La oss bare kort se på hva som skjer hvis Ap/SV/Sp ikke får flertall etter valget 14. september:

* Hvis det nye flertallet er enige om å bytte ut regjeringen, må statsministeren gå til kong Harald og meddele at han ikke lenger kan styre landet.

* Kongen vil da gi regjeringsoppdraget til lederen for den største opposisjonsblokken. Hvem det er? Vel – det avgjør velgerne. Men det er to blokker: H/Frp og H/Krf/V. Og pr. i dag har H/Frp en oppslutning på rundt 40 % på meningsmålingene, mens H/Krf/V har omlag 25 %. Dette kan såklart endre seg noe fram mot valgnatta, men det må et politisk jordskjelv av dimensjoner til for at H/Krf/V skal få høyere oppslutning enn H/Frp.

* Da tyder alt på at kong Harald vil gå til lederen for H/Frp-blokken med oppdraget om å danne mindretallsregjering. Og når Frp på de fleste målinger ar rundt dobbelt så høy oppslutning som det Høyre har – så er det Siv Jensen som får oppdraget.

Dermed blir Siv Jensen statsminister dersom Venstre lykkes med sin strategi.

Slik blir en stemme til Venstre en stemme til Siv Jensen som statsminister.

Mitt råd: Stem heller Arbeiderpartiet, slik at Jens Stoltenberg kan fortsette som statsminister for en vellykket solidaritetsregjering – som lykkes i kampen mot arbeidsløsheten, som setter helse og velferd foran skattekutt til de rikeste og som gjør Norge tryggere.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

19 thoughts on “Slik blir en stemme til Venstre en stemme til Siv Jensen som statsminister

  1. Nå er det faktisk ikke slik stortinget fungerer.
    Stortings politikere er fult klar over at de ikke kan felle en regering uten å ha et alternativt klart.
    Og som Sponheim sa i går på TV2 vil han ikke hjelpe FRP komme i regering makt, så han kan da heller ikke felle en AP regering hvis han ikke har et sentrums alternativ klart.

  2. I Norge trenger man ikke flertall på stortinget for å innsettes som regjering, men man trenger et flertall for å felle en regjering.

    Derfor er det umulig at en stemme til Venstre blir en stemme til FrP. Hvorfor?

    La oss forestille oss at flertallet til den sittende regjeringen faller, noe det later til å gjøre på meningsmålingene (noe som selvsagt kan forandre seg). Isåfall kan det bli enten a) ren AP-regjering b) H/FrP-regjering c) H/KrF/V-regjering.

    H/FrP vil aldri bli dannet, fordi de har et flertall mot seg i stortinget, som alle befinner seg til venstre for regjeringsalternativet. Senest i går sa Lars Sponheim at han gjerne feller en regjering hvor FrP inngår. Såfremt AP, SV og SP ikke ønsker en FrP-regjering vil de stemme med V og KrF i et mistillitsforslag. Og det ønsker vel ikke de rød-grønne?

    Da har man to alternativer igjen. AP og H/V/KrF. En ren AP-regjering vil lide samme skjebne som FrP i regjering, nemlig at flertallsopposisjonen er samlet på høyre side av regjeringsalternativet. V og KrF vil, sammen med H og FrP, felle den. Dette vet Jens, og han vil derfor nekte å danne regjering.

    Da har man et alternativ igjen. Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

    Så med dagens meningsmåling ligger det an til at sentrum-høyre regjering blir kompromisset mellom to store ytterblokker.

    Lik det den som vil, men man skal være ærlig med velgerne, og denne valgkampspropagandaen om at V=FrP vet selv de mest hardbarkede rød-grønnsentusiastene at er rent visvas.

  3. Hei Andreas!

    Lars Sponheim sier til VG – i den artikkelen jeg linker til – at han vil felle Stoltenberg allerede valgnatta hvis de rødgrønne ikke får flertall.

    Og i denen saken tror jeg faktisk Lars Sponheim vet mer om hva Venstre vil gjøre enn det du vet om hva Venstre vil gjøre.

    Vil man ha en annen statsminister enn Siv Jensen er valget soleklart. Stem Ap.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  4. Arbeiderpargjering som ligger mitt hjerte nærmest og er mitt soleklare partivalg, så det gjør meg vondt at jeg ikke kan stemme arbeiderpartiet ved dette valget. DU skjønner at en stemme til Arbeiderpartiet er inndirekte en stemme på en fortsatt regjering med SV. Det er ingenting jeg heller vil enn å få SV ut av regjeringskontorene , det beste ville vært en ren Arbeiderparti regjering som fikk støtte fra andre partier fra sak til sak.

    Rødt er ikke et alternativ for meg, SP er også en støtte til SV i regjering, så da har jeg ikke så mange alternativer igjen enn Venstre. Det eneste borgelige partiet som tar litt avstand fra FRP.
    Det blir litt rart å stemme på et annet parti enn jeg ønsker.

  5. Og vil en ha et skifte da en er lei det styresettet som har vært de siste årene stemmer en enten høyre eller FrP.
    En får dukke opp på postkontoret og gjøre sin borgerplikt i dag

  6. Hei Erik!

    Partilederen din sier til VG i dag at han vil felle regjeringen allerede på valgnatta dersom det ikke blir flertall for Ap/SV/Sp.

    Fra før av kjenner vi til at Frp ikke vil støtte en regjering de ikke er med i.

    Når H/Krf/V samler 25 % av stemmene og H/Frp samler 40 % av stemmene, da er det H/Frp som er det klare alternativet til Ap/SV/Sp. Så er det opp til Krf og V å velge mellom de to alternativene. Lars Sponheim har valgt. Han sier endatil at Venstre fint kan samarbeide med en Frp/H-regjering om statsbudsjett. Altså er Venstre klare til både å være fødselshjelper for den mest mørkeblå regjering i nyere norsk historie – og samtidig sikre den politisk støtte til å få gjennom statsbudsjettene sine.

    At en stemme til Venstre er en stemme til Siv jensen som statsminister er det vel nå bare dere i Venstre som har interesse av å benekte – av valgtaktiske årsaker.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  7. Hei Terje!

    I bloggposten «SV er den største trusselen mot fortsatt Ap-dominert regjering» skriver jeg om det du tar opp her, og langt på vei er jeg enig i tankegangen din. Men jeg mener du trekker en uheldig konklusjon. Her er min egen konklusjon:

    De som mener at Aps politikk er bra, men som mener det er viktig å begrense SVs og eventuelt Sps innflytelse på politikken, må stemme Arbeiderpartiet ved høstens valg! Grunnen er at da står Ap sterkest mulig innad i den rødgrønne alliansen, og vil få mest mulig gjennomslag for sin egen politikk – mens særstandpunkter de to regjeringspartnerne har om utryddelse av ulv, oppsigelse av EØS-avtalen, trekke ut norske styrker fra Afghanistan, avvikle monarkiet o.l. vil bli parkert i et bøttekott frem til stortingsvalget i 2013.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  8. Terje : jeg tenkte akkurat sånn som deg for en stund siden, men jeg har innsett at dagens regjering fungerer ganske bra og at alternativet er mye mye værre. Så er du enig i APs politikk og ønsker mer arbeiderparti politikk så bør du stemme AP, selv om du får med sv og sp på kjøpet. Jo flere som stemmer AP jo mer innflytelse vil vi få og jo mindre innflytelse vil de andre rød-grønne partiene få.

  9. Mange interessante teorier om hva som ligger bak Sponheim sin uttalelse og hva det vil medføre i forhold til regjeringsalternativer.

    Mitt syn på dette er klart.

    Sponheim har gått høyt ut tidligere og gitt uttrykk for sin misnøye med Frp. Venstre kan ikke gå inn i en regjering med et dominerende Frp og med Siv som statsminister. Det bryter så mye med Venstres idelogier / verdier at det er umulig.

    Men Sponheims fortsatt klare standpunkt og garanti om å ikke være deltaker eller støtte en regjering hvor Frp er med, samtidig som han vil felle den sittende regjeringen dersom det er flertall på høyresiden, gir føgende resultat:

    En stemme til Venstre i årets valgkamp er en stemme til Jens som statsminister. Om Jens velger en regjering kun bestående av AP eller om han forsøker å få SP,KRF og V med på laget vites ikke, men det er opplagt at Sponheim sin strategi er å få Venstre i vippeposisjon som pri 1, og SV ut av regjeringen som pri 2.

    Ikke under noen omstendigheter vil en stemme til Venstre være en stemme til Frp. Det er kun skremselpropaganda fra dem som ønsker en fortsatt rødgrønn regjering.

  10. Resonnementet ditt i svaret til Erik brister fullstendig. Det er riktig at Sponheim har sagt at han vil felle dagens regjering, men dagens regjering består ikke bare av Ap, den består også av SV og Sp. Sponheims utsagn «heller Jens enn Jensen» står ved lag selv om han ønsker å felle dagens regjering, fordi en mindretallsregjering bestående av kun Ap er bedre enn dagens regjering.

    Noe annet som brister er at du kun ser på hvilken oppslutning partiene i de ulike regjeringsalternativene har, uten å ta hensyn til alle de andre når du setter opp regnestykkende dine. Dersom Frp og H utgjør 40 % så utgjør de KUN 40 %. Dersom de andre partiene på Stortinget må velge mellom en Frp/H-regjering og en H/KrF/V-regjering, så er det åpenbart hva de vil velge. Dersom det blir borgerlig flertall etter valget, så er de eneste reelle regjeringsalternativene en mindretallsregjering av Ap eller H/V/KrF. Det tror jeg du vet utmerket godt, og derfor er det uredelig av deg å i propagandaøyemed sverte Venstre som en fordekt støttespiller til FrP. Jeg er ganske overbevist om at Venstre-ledelsen faktisk tar hensyn til at hele 98 %(!) av deres velgere ikke under noen omstendighet vil se en FrP-regjering. Det er til og med sterkere motstand mot FrP enn man finner i Ap.

  11. Det er to partier som mener det er mulig at Siv Jensen kan bli statsminister og Frp danne regjering; Frp selvsagt – og AP 😉 At AP mener det er jo selvsagt av taktiske grunner; Skremme velgerne bort fra alle borgerlige partier. Skal Siv bli statsminister i en Frp-regjering, må Frp få minst 45 % av stemmene på landsplan. Skal hun bli det i en flertallsregjering med Høyre, må de ha over 50 % av stemmene. Ingen av disse mulighetene har vært i nærheten av et flertall på meningsmålingene.

    Kanskje Ap skulle slutte å skremme og heller innrømme at de har kun et realistisk alternativ å kjempe mot; En sentrum-Høyreregjering.

  12. Liker særlig innledningen din her…tror ikke det er mange som stemmer V fordi de vil ha Stoltenberg som statsminister, jeg heller ;-D

  13. Takk for svar komentaren min. Jeg har allerede vært over denne problemstillingen i mitt hode mange ganger, og jeg klarer ikke av samvittighetsgrunner å gi en stemme som fører til at SV kommer i regjeringsposisjon. Det er greit at det rød-grønne alternativet sprekker, slik at det kan dannes mer fornuftige alternativer. Jeg ser for meg enten en Ap-regjering eller en Ap-sentrum regjering i 2013.

  14. Typisk Bjørn Jarle taktikk. Jeg vet ikke om et annet menneske i verden som klarer å vri så mye på ting som du gjør. Du er helt ærlig den mest uredelig politikeren jeg vet om, den slags sludder du farer med her sverter kun din egen sak, det synes jeg du burde holde deg for god til.
    En stemme på Venstre er en stemme på Venstre, likeldes er en stemme på Ap en stemme på Ap.

    Du trenger ikke være så kjepphøy! Med den innsatsen Ap har gjort i en FLERTALLSregjering, tror jeg personlig at jeg hadde vært LITT mer ydmyk!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.