Fordummende partitester og «valgomater»

Fram mot valget er det flere medier som presenterer online partitester. Jeg prøvde VG sin, og fikk følgende resultat:

84 % Ap
73,5 % SV
64,4 % Sp

Og slik fortsatte det nedover til Frp med 27 %.

Forsåvidt greit nok, og omtrent i tråd med det jeg regnet med selv.

Men problemet  her er jo hvordan VG har kommet frem til denne anbefalingen.

Online-saken er jo ikke vektet, om man ser bort fra de tre «hjertesakene» somman blir bedt om å ta med på slutten. Og noen av valgene der er temmelig tåpelige. F.eks. «Eldre bør ikke ha rett til å velge egen hjemmehjelp» – er det i det hele tatt noen som har dette som sin hjertesak??

Og noe av det som er viktig for veldig mange velgere, berørs ikke av testen: Hvem skal styre landet? Hvem skal være statsminister, hvilke partier skal sitte i regjering?

Og innen det viktige emnet samferdsel, begrenser alt seg til om man aksepterer bompenger eller ikke, om man kan gå for økte bilavgifter for å begranse bilismen og om man ville valgt mer vei eller mer kollektivtrafikk hvisman ble nødt til å velge. Veivedlikehold, midtdelere, gang- og sykkelveier, rassikring, fotobokser og trafikksikerhet berøres ikke.

Også på andre sentrale felter (helse, kriminalitet, utdanning, kultur, distrikter, sysselsetting, krisehndtering osv.) er det plate overfladiske spørsmål. Kan det f.eks. være riktig at spørsmålet om skriftlig sidemålsundervisning er det viktigste udanningsspørsmålet i Norge nå??

I tillegg: Svaralternativene man får på de spørsmålene som faktisk stilles, gir ikke rom for de nyansene jeg føler er nødvendig for å kunne gi godt nok svar.

Alt i alt: Fordummende, overforenklet og kanskje mer villedende enn veiledende for mange.

Jeg håper folk setter seg grundigere inn i både detaljspørsmål og hvilken overordnet retning de ulike partiene og regjeringsalternativene står for fram mot valget, slik at usikre velgere gjør seg opp en mening utfra fakta og realitet – i stedet for den polerte og overfladiske versjonen som valgautomatene på nett tilbyr.

Og forordens skyld: Jeg har kun testet VGs partitest. Men VG.no er et av Norges desidert største nettsteder, så jeg antar at det er mange som tar akkurat denne testen. Forhåpentligvis er testene hos andre nettmedier bedre, men jeg tviler på at ikke mye av innvendingene jeg har mot VGs test kan brukes på andre partitester også.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.