Jens Stoltenberg med rett medisin, bruker mer oljepenger nå

I sin tale til NHOs årskonferanse, gjorde statsminister Jens Stoltenberg det klart at den rødgrønne regjeringen har en svært offensiv politikk for å møte finanskrisen som den internasjonale markedsliberalismen har skapt. Regjeringen vil bruke betydelig mer oljepenger, og også betydelig mer for neste år enn det handlingsregelen har som norm.

Sosialdemokraten.no mener dette er helt riktig tidspunkt å ta i bruk virkemiddelet på. I motsetning til Frp og Høyre – der Frp har villet pøse på med mer oljepenger i oppgangstider, og der Høyre har vinglet fra å ville bruke veldig mye mindre til å ville bruke veldig mye mer enn det regjeringen har lagt opp til – har de rødgrønne ført en stødig politisk kurs. Den kursen har gjort at Norge de siste årene har brukt mindre oljepenger enn det handlingsregelen åpnet får.

Nå er oppgangstider snudd til nedgangstider. Da blir det helt riktig å bruke de pengene vi sparte i oppgangstidene for å møte situasjonen både i Norge og i den fattige delen av verden der krisen rammer aller hardest.

I tillegg til de pengene vi sparte i oppgangstidene, kan det også være fornuftig å bruke noen av de pengene vi vet vi viltjene nårkonjunkturene snur.

Regjeringen viser ledelse. Klok ledelse, og god ledelse. Sosialdemokratisk ledelse.  Det å tilpasse politikken og pengebruken til virkeligheten, og bruke virkemidlene på de tidspunktene det er riktig å brue dem, kjennetegner en robust og trygg regjering.

Hvordan ville det vært om de rødgrønne tapte valget i 2005? Jo, med Siv Jensen ved roret vet vi at vi allerede hadde svidd av mange hundre milliarder kroner – med økt inflasjon, svekket konkurransekraft for næringslivet og langt større fallhøyde i krisetider som resultat. Vi ville hatt langt mindre handlingsrom i nedgangstidene vi nå er inne i. Og vi ville vært langt hardere rammet av krisen enn det Norge rent faktisk er – vi er et av de landene i hele verden som så langt har klart oss aller best.

Siv Jensen er naturligvis ute og sier «velkommen etter» til Arbeiderpartiet. Men det hun ikke sier er at dersomvi hadde fulgt Frps ønske om økt pengebruk i nedgangstider, ville vi faktisk ikke hatt penger til å håndtere krisen. Ja, faktisk gikk Siv Jensen selv inn for at oljeoperatørene skulle få 1000 MILLIARDER KRONER i skattelette. Og Frp foreslo i sin tid at all olje på bunnen av Nordsjøen skulle selges til internasjonal storkapital for skarve 10 miliarder kroner. Tenk hvor ille det faktisk hadde vært om vi hadde fulgt Frp!

Og tenk hvor tafatte vi hadde vært dersom Frp hadde fått flertall for sitt forslag om å grunlovsfeste bruken av oljepengene til å ikke overstige 4 % av avkastningen, og til å utelukkende gå til pensjonsforpliktelser. Da hadde vi ikke hatt handlerom nå. Fordelen hadde vært at det ville vært grunnlovsforbud mot Frps budsjettpolitikk – foreslått av Frp selv… 🙂

I tillegg har Frp pøst på med tulleforslag om bruken av oljepenger. Blant annet foreslo de å gi alle nordmenn et kredittkort fylt opp med 18.000 kroner som hver og en av oss kunne handlefor i utlandet – og kun i utlandet – så kunne vi alle reise på harrytur på statens regning. Samlet prislapp: 84 milliarder kroner.

Altså 84 milliarder mindre BARE DER på å ta tak i reelle problemer når konjunkturene nå har snudd.

Takk og pris for at vi har en dyktig, robust og handlekraftig regjering som ikke henfaller til populistiske lettvintheter for å vinne et par prosentpoeng på meningsmålingene, men som jobber seriøst og målbevisst for å skape et bedre samfunn – både i Norge og internasjonalt. La oss håpe at velgerne har vett nok til å beholde Jens Stoltenberg som statsminister også etter valget i høst!

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.