All grunn til STOR bekymring

Utenrksminister Jonas Gahr Støre og en rekke andre av verdens ledende politikere frykter at millioner av mennesker vil dø i kjølvannet av den finanskrisen som oppstod da høyresidas økonomisk-politiske system kollapset (VG). Det er all grunn til stor bekymring – og det er noe helt konkret Norge kan gjøre med situasjonen!

Og jeg må få legge til: Det er på høy tid at verdensledere får øynene opp for denne åpenbare sannheten! Allerede 7. januar i år skrev jeg en bloggpost med tittlen «Finanskrisen gjør at Norge må øke bistanden«, der jeg tok til orde for at Norge og andre velstående land måtte øke bistanden dramatisk. Alternativet ville være at millioner av mennesker som allerede lever på eksistensminimum vil miste det bittelille de har.

Først nå begynner den brutale sannheten om den virkelige krisen i verden å gå opp for politiske ledere. Norske medier har passet på å være tause i lang tid – det har vært viktigere å hausse opp hijab-debtter og spørsmålet om statlig eierskap i Aker enn å rette søkelyset på at millioner av mennesker står i akutt fare for å dø på grunn av det økonomisk-politiske systemet som Frpog Høyre bejubler – og vil at både Norge og verden skal styres etter.

La meg gjenta min sammensatte begrunnelse for at Norge – og andre velstående land – bør øke hjelpen til verdens fattige i den situasjonen verden nå står oppe i:

For det første er det slik at fokuset på at vi mister LITT fullstendig overdøver det faktum at de som har minst i verden ståri fare for å miste ALT. Som sosialdemokrat mener jeg at Norges solidaritet ikke må slutte ved Svinesund, og heller ikke ved Gibraltar – den må også omfatte dem som trenger vår solidaritet aller mest.

For det andre har de fattigste i verden allerede gennomlevd flere store kriser som gjør at de opplever finanskrisen som langt verre enn en endring på lønnskontoen (de fleste mennesker i verden har forøvrig ikke en bankkonto engang): Oljekrisen, matvarekrisen og den pågående klimakrisen har gjort at livsgrunnlaget og overlevelsesmuligheten for mange millioner mennesker allerede er på bristepunktet. Som stormakt i solidaritet har Norge muligheten til å dempe konsekvensene av finanskrisen for de i verden som har minst, og som står i fare for å miste alt.

For det tredje har finanskrisen gjort at andre land i Vesten – som er hardere rammet av finanskrisen enn det Norge er – lar være å oppfylle løfter de har gitt om bistand til de fattigste. Eksempelvis lovte G8-landene for tre år siden at de skulle DOBLE bistanden til Afrika i løpet av fem år. Fasiten til nå er at de har KUTTET. Årsaken til kuvendingen er forsåvidt sammensatt, men finanskrisen er en del av totalbildet. Når det er tøffere tider, er det en fare for at det blir enda  vanskeligere å få de rikeste landene til å hjelpe de fattigste.

Der rike land kan kutte utgifter til u-hjelp for å konsentrere seg om egne borgere, der har ikke fattige land samme mulighet. Fattige land må kutte der de i det hele tatt har utgifter, og det betyr at de som har det verst i de fattigste landene – er de som vil oppleve finanskrisen aller hardest. Hverdagen for de som allerede lever for under 2 dollar pr. dag vil bli ENDA verre.

Og det er dette solidaritetsstormakten Norge kan bidra til å dempe ved å øke bistanden. Bistandsmidler fra Norge holder i dag liv i skoler, helsestasjoner, sykehus og vaksinasjonsprogrammer. Ved å øke bistanden i krisetidene kan vi hjelpe enda flere. Det mener jeg vil være en helt riktig politikk slik verden har sett ut i mange måneder nå.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.