Så flott å ofre velbegrunnet politikk for meningsmålingshysteri
Som jeg skrev i en tidligere bloggpost om kraftlinjer gjennom Hardanger, var det velbegrunnede standpunkter og kunnskapsbasert politikk som lå til grunn for regjeringens beslutning om kraftspenn oer Hardanger. Da regjeringen justerte noe på kursen, understreket jeg at vedtaket ble enda bedre.
I dag melder VG at sjøkabler vil koste hver og en av oss 3000 kroner i året, fordi sjøkabler blir 92 milliarder kroner dyrere enn «monstermastene» (som altså er helt ordinære kraftlinjer av samme type som det finnes tusenvis av over hele landet, men som er gitt dette navnet av mast-motstandere og pressen for å kunne legitimere et hylekor mot linja regjeringen har lagt seg på).
Beregningen er forøvrig laget av nettopp et «uavhengig ekspertmiljø«, som mast-motstanderne har vært så opptatt av at skulle se nærmere på sjøkabel-alternativet. Men det er ikke dét uavhengige ekspertmiljøet som regjeringen har varslet at skal se på saken, for hvilket miljø som skal få oppdraget er foreløpig ikke bekjentgjort. Men det har alerede blitt kjent at mast-mostanderne forlanger at de uavhengige ekspertene absolutt ikke skal være uavhengige – men partiske og forutinntatte på mast-motstandernes vegne. Også flere av ordførerne i Hardanger mener at ekspertene skal ha geografisk slagside til fordel for Hardanger.
Da vet vi at upartiskhet ikke var viktig. Kun upartiskhet i forhold til de som har jobbet med saken i fire år og vurdert alle faglige sider, innspill fra organisasjoner og lokalbefolkning, miljøorganisasjoner osv. At man kan mye er underordnet hvor man kommer fra, må vite.
At det har vært gjort dårlig «folkelig grunnplansarbeid» fra både regjeringen, Arbeiderpartiets, NVEs og Statnetts side i denne saken er helt åpenbart. Hovedgrunnen til dét må være at et av de tre partiene i regjeringen – SV – bl.a. førte valgkamp mot mastløsninga UTEN at man hadde utredninger og kunnskap på plass.
Å konkludere før man har utredet grundig – dét er arrogant. Og SV-arrogansen har ødelagt mye av «oppkjøringen» til denne saken.
At både SV og Sp ønsker å gjøre det samme igjen i spørsmålet om olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen skal jeg vente med å gjøre et hovedpoeng av til Hardanger-saken har lagt seg og pressen igjen kan drive kampanjejournalistikk på Lofoten-saken.
Men felles for begge sakene – og andre politiske saker – er: Det blir rett og slett ganske ansvarsløst OG arrogant å drive politikk basert på myter, fordommer og kunnskapsmangel. Og når de som driver politikk etter slike ledetråder har frekkhet nok til å angripe Ap for å være arrogante – enda Ap har en helt annen og kunnskapsbasert tilnærming til politikken – da er det ikke rart det blir gnisninger i regjeringen.
I flere saker har regjeringen valgt å gi etter for meningsmålingshysteri, og justert sin politiske retning ut fra hva de som roper høyest og skremmer mest har klart å dra med seg folk på. Dette er nok ikke så helgalt om man driver politikk basert på kunnskapsløshet, myter, fordommer og misunnelse.
Men å danse til meningsmålingenes evig skiftende toner når man egentlig ønsker å ha en kunnskapsbasert og forutsigbar politikk, se dét er en langt mer halsbrekkende øvelse. Gjør man knefall for meningsmålingshysteriet må man forberede seg på å OPPFATTES AV ANDRE på en annen måte enn man OPPFATTER SEG SELV.
Man kan fort skape et inntrykk av at man gjennomfører politikk for å få makt – ikke at man søker makt for å gjennomføre politikk.
Og de som ikke forstår forskjellen burde hverken drive med politikk eller ha makt.
Etter alt å dømme var regjeringens kursjustering ikke et resultat av et ønske intent i kollegiet om å ta en ekstarunde. Men snarere at man takket ja til en ny svingom da meningsmålingshysteriet ropte stadig høyere og høyere.
Og i dag ser vi resultatet: En måling som er tatt opp ETTER regjeringens kursjustering viser full katastrofe for partiene, og især for Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet faller med smått utrolige 9,8 prosentpoeng i Hordaland. Senterpartiet faller med 1,6 prosentpoeng. Mens SV holder seg stabilt.
Altså helt i tråd med forventningene om at jo mindre seriøst forhold et parti har til grundighet i politisk arbeid, jo færre velgere mister man når man danser gallupvalsen.
Partiet som tjener på dette, er Høyre. Partiet som ville gått for NØYAKTIG samme politikk som dagens regjering gjorde 2. juli i år, hvis de selv hadde sittet i regjering. Men som har holdt kjeft om sin egen politikk i denne saken, akkurat som de har gjort i nær sagt alle brennbare saker etter valget i fjor høst.
Vi har nok bare sett begynnelsen på hvilke «herligheter» som åpenbarer seg når regjeringen ofrer velbegrunnet og kunnskapsbasert politikk til fordel for meningsmålingshysteri.
Hvor lenge kan Arbeiderpartiet akseptere at SV-arrgansen tar knekken på både politikk og velgeroppslutning?
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her
Relatert medieomtale:
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/ap-til-bunns-paa-vestlandet-3265003.html
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/navarsete-alle-maa-ta-selvkritikk-3265001.html
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gasskraft-redder-bergen-3264990.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035426
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035375
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/tegner-hardangerkontrakter-i-september-3265262.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035489
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/frykter-sjoekabel-vil-gi-sjokkpris-paa-stroem-3265531.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035496
Bra at noen tar denne vinklingen. Lurte på hvorfor noe var det beste for landet før og noe annet nå, men så kom jeg på at det er valg neste år. Kan umulig være bra på lang sikt å holde sånn for partiene.
Godt at vi er oppgående, har høy utdannelse og ikke bestandig har behov for å bli ledet av politiske broilere.
92 milliarder dyrere dersom ALLE fremtidige kabelstrekk skal gå i bakken/sjøen. At dette er en uavhengig undersøkelse av et konsulentfirma er lite trolig. Her har de fått et spesifikt oppdrag fra en oppdragsgiver. Oppdraget har åpenbart vært å finne totalprisen dersom all luftstrekk skal utelukkes.
Tallet for Hardanger er fortsatt mellom 1 til 4 milliarder dyrere noe som neppe tilsvarer 3000 per bruker. Skal vi tro tallene til byrået hvor 92 milliarder medfører 3000 per bruker så vil neppe 4 milliarder bli veldig dyrt. Det ble vel nevnt opp til 1000 kroner dyrere per bruker per år. Ikke en ublu pris på å verne naturperler.
Når det gjelder dine refleksjoner rundt gallup-politikk så er jeg helt enig. Er selv sjokkert over at SV kommer unna i denne saken hvor de beviselig har stemt for mastene og ikke minst sterkt frontet at saken var opp og avgjort. Så ender de med å ikke tape i denne saken. Ufattelig. Og sier litt om velgermassen deres.
Hei Kjartan!
Les igjen. De sier 97 milliarder hvis HALVPARTEN av DE 23 ALLEREDE PLANLAGTE strekkene skal gå i kabel. Dvs de som er planlagt for de neste 10 årene. Men det kommer litt dårlig frem av VGs artikkel, både Nrk og Nettavisen har det utdypet mer.
Skulle det vært absolutt alle – både strekk som allerde er planlagt og alle fremtidige deretter – ville vi kommet opp i mange hundre milliarder kroner.
Det står som sagt mer detaljer om det på http://www.nettavisen.no/nyheter/article2961392.ece, og jeg siterer:
«- Hvis du legger til grunn at halvparten skal kables for de nettprosjektene som skal realiseres fra nå av og det neste tiåret, så vil det gi hver strømkunde en ekstraregning på rundt 3000 kroner per år, sier daglig leder Sverre E. Løkken i EC Group til Nettavisen. »
Du kan forøvrig ikke kable i Hardanger og avslå kabling andre steder. Forvaltningsloven stiller krav til at like saker skal behandles likt.
Mvh
Bjørn Jarle
Kanskje på tide å fronte Oljeindustriens betydning for linjestrek og kraftbehov.
Under sosialdemokrati har vi lenge erfart at utrykket – forurenser og bruker skal bære kostnadene, bare gjelder hvermannsen. I de lukkede rom sitter en liten gruppe maktpersoner og legger opp strategien hvordan olje og kraftkrevende industri, skal slippe unna.
Selve linjebehov i de to regionene Vestlandet og Trøndelag er utløst av oljevirksomheten og regjerings planer om landbasert elekrisitets forsyning av oljeinstallasjoner og produsksjonsanlegg.
Problemstillingen er utredet i NHO rapport:
Dersom kraftnettet i regionen har underkapasitet vil et nytt stort punktuttak, uten tilsvarende styrking av nettet, kunne medføre betydelig økte kraftpriser i perioder og potensielt redusert forsyningssikkerhet. I en slik situasjon vil behovet for
nettforsterkning utløses. Det knytter seg en rekke problemstillinger til dette.
Tidkrevende konsesjonsprosesser og selve gjennomføringen gjør det vanskelig å garantere tilstrekkelig kraft i tide for nye utbygginger. Det vil også kunne være uklart hvor stor del av forsterkningskostnadene som skal tilskrives elektrifiseringen, og en eventuell nettforsterkning vil føre til investeringer og økte driftsutgifter som vil lastes over på kraftforbrukerne.
Disse problemstillingene ligger i skjæringspunktet mellom den politiske og den forretningsmessige agenda og må derfor adresseres gjennom tett dialog mellom næringen, forvaltningen, lokale og sentrale myndigheter.
Sitat slutt.
Hei Tage!
Det argumentet ditt om oljeindustrien har jeg sett før, og det er altså ikke korrekt.
Allerede i fjor vinter var Bergen SVÆRT nær utkobling av strømmen. Over 80.000 mennesker ville blitt rammet. Og da var ikke sokkelen i Nordsjøen elektrifisert.
Mangelen på strømtilførsel til Bergen er akutt NÅ! Altså UTEN elektrifisering av sokkelen.
I dag kom nyheten om at Bergen må få strøm fra et gasskraftverk for å sikre nok strøm kommende vinter.
Og altså uten å sende strøm til Nordsjøen.
Argumentet ditt er en myte. Og jeg forbauses ikke mye om myten kommer fra samme sted som begrepet «monstermaster» kommer fra.
Mvh
Bjørn Jarle
…. 92mrd? hva???? For noe sprøyt!!!!!!
Nei den var dum du vi har faktisk kabel på Snarøya / Nesøya osv , greit rimilig kortere den men alikevel den kostet ikke over 10mil engang. Prøv ring et kabelselskap da og spør dem hvor mye det koster for nja 10-15km kabel… iallefall ikke 92mrd! Jeg ville blitt overasket om det var mer enn 1 mrd egentlig.
Er nok bare sp dette hær med bondeknøl lobbyister i vg.
Kan iallefall ikke tenke meg at Ap kan stå bak sp med dette våset.
Mja. Det er ikke noe krav om at ALLE strekk det søkes om/skal bygges på i fremtiden skal bli kablet i sjøen p.g.a. Forvaltningsloven.
Det er i høyeste grad et tolkningsspørsmål om hva «lik behandling» innebærer. Det kan også tolkes til å bety at alle muligheter skal VURDERES likt for hver sak, altså at man ikke utelukker. Hva konklusjonen i hver enkelt sak blir, er dog fortsatt en individuell sak.
Det forbauser meg at man nå spyr på med denne skremselspropagandaen om kostnader, HELT uten å ha konkludert om man i det hele tatt skal bruke sjøkabel, endog i Hardanger. Det andre som forbauser meg, er at man automatisk tror at alle steder har det samme bevaringsbehovet som Hardanger. Det er selvfølgelig ikke tilfelle.
Overskriftene jeg har sett i dag preges av sensasjonshysteri, og er svært lite fundert i virkeligheten. At halvparten av alle planlagte strekk skal legges i sjøen, det er jo bare svada.
Hei P!
Vær klar over at det er helt ulike typer kabel som brukes på sentralnettet og på distribusjonsnettet (som jeg antar at er nettet du snakker om). Den typen kabler som trengs for å legge 420.000 volt ned på 850 meters havdyp er ikke akkurat hyllevare på Elkjøp…
Høyspent er mye vanskeligere å isolere enn det de fleste er klar over. Den enkleste måten er å la lederne være i luft med lang avstand fra hverandre. Skal høyspenten ligge rett ved siden av jord, vil du ha en potensial forskjell på 130 000 volt over ca. 30 mm. Det er veldig dyrt og vanskelig å lage kabler som tåler dette, og vi snakker om spesialbestillinger for hvert oppdrag. Det er ikke bare å flytte kabelen fra luften til havbunnen…
I de seinere år har vi ofte hørt om sjøkabler som ikke er i drift på grunn av feil. En vanlig feil er overslag et sted på kabelen, og både å drive feilsøking og feilretting på 850 meters dyp er både vanskelig og dyrt – og tar tid.
På luftlinjene er det sjeldnere feil, langt sjeldnere. Og de feil som oppstår er det som regel enkelt og rimelig å fikse det. Ofte er det bare å bytte en skadet isolator.
Siden sjøkabler er dyrt, blir selfølgelig leveransen av strøm dyrere. Og siden det ofte er feil på sjøkabler vil strømmen i enkelte områder av landet måtte bli veldig høy i de perioder kabelen må repareres. I verste fall må områder klare seg helt uten strøm i den perioden. Som altså kan være lang.
Det er rett og slett ikke vanskeligere enn dette.
Mvh
Bjørn Jarle
Myter er vel det du selv forsøker å bygge opp.
Allerede i dag er en del av installasjonene koplet til landbasert kraft. Både kraftforsyning og linjenett er påvirket av olje og gassproduksjonen.
Kraftprisene i Trøndelagområdet er ene og alene presset, på grunn av igansetting av nye industriprosjekter, knyttet til oljerelatert produksjon.
I tiden fremover vil dette behove bare øke grunnet gassproduksjon istedet for olje og resovarene tømmes og økt bruk av kompressorer vil være nødvendig.
En rekke rapporter fra oljenæringen,NHO konkluderer med behov for styrking av linjenettet, for å sikre strømforsyningen til oljeindustri.
Men på grunn av AP i rundt 30 år har latt viktige beslutninger i oljepolitikken, skje i hemlige grupper og i ett lukket rom. Har vi ingen demokratisk styring på om industrien, må betale de reele kostnader ved sin produksjon. AP har i sin «Stalinistiske» arroganse, lagt utgiftene på vanlige folk.
Heldigvis begynner «kraftsosialistene» og merke motstand ikke bare fra miljøgrupper, men også fra folk flest.
Tiden hvor noen få AP politikker kan sitte å forvalte store fellesverdier uten demokratisk innsyn er snart forbi.
Finnmarkseiendommen er vel en av de siste arenaer, hvor slike AP politikkere, planlegger 100vis av vindmøller i sammen med noen håndtplukkede samarbeidspartnere, helt over hodene på de som skal leve med disse installasjonen, plassering av dem og kostnader med å bygge linjer til der hvor strømmen kan selges.
Slaget er tapt nå som statnett skal skrive kontrakt
om høyspendtmaster .
JILL
Jeg registrerer at det trekkes i tvil de beløpene som er nevnt – 92 milliarder.
EN har faktisk kommet fram til ca. 1. milliard. HAN om det, men at det uansett vil bli en dyr løsning å begynne å legge sjøkabler må da være hevet over en hvert tvil – og SÆRLIG dyrt vil det bli fordi det beredskapsmessig er så risikabalt. MEN – i dette tilfellet har folk flest ment at penger ikke spiller noen rolle. For MEG er det da selvsagt at når penger ikke spiller noen rolle, så vil jeg da forlange at alle steder det ER lagt linjer over fjorder og natur for øvrig (dvs. ALLE steder) må det legges kabler (sjøkabel, jordkabel, tunneller) for å få dem vekk. Det kan da ikke være slik at den naturen som allerede ER ødelagt av kraftlinjer kan forbli ødelagt???? Ellers er det veldig mange vassdrag som må legges tilbake til opprinnelig…
Vil man ikke godta dette, så får produksjonen av kraft bli lagt nærmere forbruksstedet, dvs. gasskraft/atomkraft/kullkraft i Oslo-området eller andre steder. Ellers MÅ det linjer eller kabler til – og vil man ikke godta linjer, så må det kabling til. Det ER da ikke så vanskelig å forstå at så lenge vi bor i denne steinrøysa, så må det bli dyrere????
Kan noen fortelle hvorfor nettleie for master eller sjøkabel i Hardanger skal lesses på alle husstander i Norge, også de som ikke tilhører nettet der? Det må være noe jeg ikke har fått med meg?
Det som forundrer meg er at så få har fått med seg at ingen i skrivende stund kan si et entydig ja til at kabel kan brukes. Pr. dato er det kun mulig å bruke oljekabel,altså kabel som er isolert med olje under trykk. Det trengs flere hundre tonn med olje i en så lang kabel, hva skjer med denne olja ved en kabelfeil? Jo, den renner rett ut ifjorden, men det er vel greit det er ingen som går tur der, så det får heller gå. Alternative kabeltyper som f.eks. PEX kabler er hittil ikke ferdig utprøvd for så høye spenninger men siden penger ikke spiller noen rolle kan vel Statnett bruke dette som et testprosjekt.Såvidt jeg har forstått har visst ingen noe imot om Bergensområdet er uten strømforsyning et par ukers tid.
Hei hmm!
Det nettet vi snakker om nå er sentralnettet, altså hovednettet for strømdistribusjon i Norge (og til/fra tlandet). Statnett er eier av nær sagt alt som finnes av sentralnett i Norge. Regionalnett og distribusjonsnett har ofte lokale netteiere.
Utbygging, vedlikehold, fornying etc av sentralnettet er en nasjonal oppgave. Så derfor er det – enkelt sagt – en oppgave for hele nasjonen å finansiere det. Rett og slett fordi vi alle tilhører dette nettet.
Mvh
Bjørn Jarle