Venter lavere renter etter budsjettenighet mellom Ap, Sp og SV

Huseiernes Landsforbund tror budsjettenigheten mellom Ap, Sp og SV vil bidra til lavere renteutgifter i 2024.

RENTENEDGANG: Huseiernes Landsforbund venter lavere renter i 2024 som følge av budsjettforliket mellom Ap, Sp og SV. Illustrasjonsfoto: Mikhail Nilov/Pexels.com

Spår lavere boliglånsrenter som følge av regjeringens budsjettavtale med SV. – En seier for alle med boliglån, sier Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Meyer har fartstid fra rikspolitikken, og var statsråd for Høyre i Bondevik II-regjeringen. Han var også statssekretær for Erna Solberg i den første Bondevik-regjeringen. Nå er han tydelig på at Ap, Sp og SV har levert et forlik om statsbudsjettet for 2024 som vil få boliglånsrentene ned.

– Utfordringen i dag er at bankkonkurransen er lokal, og mange steder ganske dårlig. I tillegg er rentene bankene oppgir i prislistene ofte veiledende. Dermed er det viktig med mer informasjon til forbrukerne for å få økt konkurransen, sier Meyer i en pressemelding fra Huseiernes Landsforbund, der han er generalsekretær.

Meyer viser til tre punkter fra budsjettenigheten mellom Ap, Sp og SV:

  • Bankene skal rapportere gjennomsnittlige utlånsrenter på boliglån.
  • Bankene skal fortelle om hvilke områder de gir lån i
  • Det skal utredes bedre tilsyn med at forbrukernes rettigheter oppfylles innenfor finansområdet

Dette er krav som vil innføres senest 1. juli 2024.

Generalsekretæren i Huseiernes Landsforbund påpeker at en rekke bankkunder får bedre renter enn andre.

– Men du vet ikke hvilke renter de andre får. Ved at bankene må oppgi gjennomsnittsrentene de har på boliglånene vil forbrukerne vite hvilket prutningsrom som finnes. Dette er et system som finnes i Sverige, og som har gitt bedre bankkonkurranse der, forteller Morten Andreas Meyer i pressemeldingen.

Kommunikasjonssjef Carsten Pihl hos Huseierne er enig, og er om mulig enda tydeligere overfor Nettavisen: – Vi tror på lavere renter. Det har det ført til i Sverige, sier Pihl og understreker at Huseierne både har diskutert dette med Sveriges finanstilsyn og deres søsterorganisasjon i Sverige.

Pihl tror boliglånskundene kan kutte renta si med rundt 0,5-0,75 prosentpoeng ved hjelp av regjeringens varslede grep. Det kan være snakk om mange tusen kroner i løpet av ett år. Men innsatsen må du likevel gjøre selv.

– Du må bruke de argumentene og forhandle deg frem til en bedre rente, sier Pihl til Nettavisen.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.