Energiminister Aasland (Ap) gjenåpner Yme-feltet i Nordsjøen: – Viktig bidrag til energimiksen

- Akkurat nå skriker Europa etter mer olje og gass. Krigen i Europa forsterker viktigheten av at Norge fortsetter å være en forutsigbar leverandør til kontinentet, sier olje- og energiminister Terje Aasland. I dag gjenåpnet han Yme-feltet i Nordsjøen som et bidrag i denne produksjonen.
Terje Aasland gjenåpner Yme-feltet

GJENÅPNER: Energiminister Terje Aasland (Ap) gjenåpner Yme-feltet. - Viktig bidrag i Europas energimiks, sier Aasland. Bilde: Terje Aasland/Facebook

– Akkurat nå skriker Europa etter mer olje og gass. Krigen i Europa forsterker viktigheten av at Norge fortsetter å være en forutsigbar leverandør til kontinentet, sier olje- og energiminister Terje Aasland. I dag gjenåpnet han Yme-feltet i Nordsjøen som et bidrag i denne produksjonen.

Yme blir dermed det første nedstengte oljefeltet på norsk sokkel som er gjenåpnet.

– Oljen fra dette feltet blir et viktig bidrag inn i den europeiske energimiksen, sier Aasland på sin egen Facebook-side, der han deler bilder fra fra Inspirer-plattformen der han gjenåpnet feltet i dag.

Yme-feltet er det eneste på norsk sokkel som er utbygd tre ganger. Feltet ble først åpnet for produksjon i februar 1996, og stengt ned i april 2001. Den gang var det Statoil som var operatør. Deretter ble feltet vedtatt gjenåpnet i 2007, men gjenåpningen ble skrinlagt i 2012. I denne perioden var det Talisman Norway AS som var operatør, men en rekke problemer gjorde at produksjonen aldri kom i gang før prosjektet ble skrinlagt i desember 2012. I mellomtiden var det gjort milliardinvesteringer i utbyggingen av feltet.

Neste runde var i desember 2017, da Repsol leverte inn sine planer for utbygging av Yme. Her ble det delvis lagt opp til gjenbruk av de strukturer som var lagt i perioden 2007-2012. Produksjonen kom i gang høsten 2021, men ble kort tid etter stanset på grunn av for høy konsentrasjon av olje i det produserte vannet som følger oljen og gassen opp fra reservoaret.

Nå er dette utbedret, og statsråd Aasland har åpnet feltet for ny produksjon.

Feltet ligger i den sørøstlige delen av norsk sektor i Nordsjøen, omlag 130 kilometer nordøst for Ula. Vanndybden er 100 meter, og feltet består av to separate hovedstrukturer (Gamma og Beta) som ligger omtrent 12 kilometer fra hverandre og har til sammen seks forekomster på ca 3150 meters dyp.

Oljeutvinningen skjer med trykkstøtte fra vanninjeksjon og reinjisering av gass, mens transporten fra feltet skjer med tankskip.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.