Ap ville fått 55 mandater og 28,2 % ved et valg i dag!

Kraftig galluphopp for Ap på første måling etter valget.

KRAFTIG FRAM: Arbeiderpartiet øker til 28,2 % oppslutning på første måling etter valget. Partileder Jonas Gahr Støre (bildet) ville vært sjef for en stortingsgruppe på 55 representanter ved et valg i dag. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Arbeiderpartiet får støtte fra 28,2 % av velgerne i en fersk meningsmåling. Det er klart bedre enn resultatet ved valgseieren tidligere i måneden, og partiet ville fått inn 55 representanter ved et valg nå – sju flere enn ved valget 13. september.

Målingen er utført av Sentio på oppdrag fra Nettavisen og Amedia, og viser klar framgang for Arbeiderpartiet.

Ap opp 4,3 prosentpoeng på en måned

Sammenlignet med målingen som samme byrå gjorde i august, er framgangen på sterke 4,3 prosentpoeng. Den gang ble Ap målt til 23,9 % oppslutning og 45 stortingsrepresentanter. Nå viser oppslutningen 28,2 %, og dermed ville partiet fått 10 flere representanter nå enn ved forrige måling.

Arbeiderpartiet øker dermed sin oppslutning betydelig etter valget 13. september, da 26,3 % av velgerne stemte på partiet, og 48 Ap-representanter ble innvalgt på Stortinget. Målingen viser at ved et valg nå ville Arbeiderpartiet dermed slått både valgresultatet fra i år, men også valgresultatet fra 2017. Målt i mandater ville et valg i dag gitt Arbeiderpartiet samme antall stortingsrepresentanter som ved valget i 2013.

Stillstand for SV, fall for Senterpartiet

Målingen viser at for de to andre partiene som sammen med Arbeiderpartiet sonderer mulighetene for en flertallsregjering, går det ikke fram. SV står omtrent bom stille fra valgnattas oppslutning på 7,5 %, og måles nå til 7,5 %. De ville dermed fått 13 stortingsrepresentanter, akkurat som fasiten viser etter valgnatta.

Men for Senterpartiet er det tilbakegang. Målingen viser at kun 12,0 % av velgerne ville stemt på Senterpartiet nå. Valgnattas opptelling viste at 13,5 % av velgerne stemte på partiet, så her er det en tilbakegang etter valget på 1,5 prosentpoeng. Målt i stortingsrepresentanter, ville det vært en enda klarere tilbakegang for Senterpartiet: Fra 28 valgte representanter valgnatta måles partiet nå til kun 21 stortingsrepresentanter i den nye målingen.

For Høyre og Frp er det små endringer fra valget, der partiene oppnådde støtte fra henholdsvis 20,4 % og 11,6 % av velgerne. Målingen nå viser Høyre på 20,0 % og Frp på 11,2 %.

Også for Venstre er det små endringer fra 4,6 % ved valget til 4,1 % nå, og Krf faller fra 3,8 % ved valget til 3,1 % nå.

MDGs og Rødts velgere møtte ikke opp

Målingen viser at velgerne som støtter MDG og Rødt i større grad lot være å møte opp ved valget enn hva som var tilfelle for de andre partienes velgere. For Rødt er endringene ikke veldig store – partiet fikk 4,7 % av stemmene ved valget og måles til 5,4 % nå. Hovedforklaringen til framgangen er at de scorer ganske høyt blant velgere som sier at de ikke brukte stemmeretten. Målingen samsvarer således godt med målinger før valget, der Rødt gjennom store deler av valgkampen har hatt en oppslutning i snitt på rundt 5,5 % av stemmene – mens de altså på valgnatta ikke fikk mer enn 4,7 % av de faktisk avgitte stemmene.

For MDG er tendensen den samme – og resultatet mer dramatisk. Partiet øker fra 3,9 % ved valget til 5,5 % nå, og her viser tallene at halvparten av velgerne som sier de støtter MDG faktisk valgte å sitte hjemme både på valgdagen og på alle dagene med forhåndsstemming. Hadde disse møtt opp og brukt stemmeretten, ville MDG klart sperregrensen med solid margin, og målingen viser at med et slikt valgresultat nå ville partiet hatt en stortingsgruppe på 9 representanter i stedet for de 3 som ble resultatet på valgnatta.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.