Valget 2021: Ap-framgang i viktige distriktsfylker

Sterke Ap-resultater i flere distriktsfylker. Framgang i mange kommuner, og pluss mot 2017-valget både i mandattall og oppslutning i flere fylker.

MANDATGEVINST: Arbeiderpartiet vant et ekstra mandat i Hedmark, her fra partiets valgvake i Hamar. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Arbeiderpartiet har sterke resultater i flere distriktsfylker ved dette valget. Flere steder øker partiet sin oppslutning, og i to valgkretser øker partiet fra to stortingsrepresentanter i forrige periode til tre representanter nå. Tilbakegangen på landsbasis skyldes i hovedsak tilbakegang i Oslo, mens partiet har et bra grep i distriktene. Ikke minst gjelder det Nord-Norge.

Meningsmålingene har over lengre tid dømt Arbeiderpartiet «nord og ned» i nord. Men valgresultatet viser noe helt annet.

Knalltall i Finnmark

I Finnmark har den lokale lista Pasientfokus kommet inn med en representant, og har mer eller mindre støvsugd den svært viktige kommunen Alta for velgere (44,3 % oppslutning). Også i nabokommunen Kautokeino gjør Pasientfokus det sterkt (33,4 %). Tilsvarende gjør Arbeiderpartiet det svakt i disse kommunene – men desto sterkere i resten av Finnmark. Samlet sett får Arbeiderpartiet en oppslutning på 31,6 % i landets nordligste valgkrets, kun 0,2 prosentpoeng under 2017-resultatet!

I Karasjok går Ap fram 1,5 prosentpoeng til 32,0 %. I Porsanger øker partiet med 2,6 til 32,7 %. I Finmarks tredje mest folkerike kommune Sør-Varanger stemte 39,6 % av velgerne på partiet, fram 1,4 fra 2017. I Vadsø endte oppslutningen på 42,6 % etter en framgang på 1,7. I Berlevåg ble det hele 45,1 % oppslutning, framgangen er på 1,6 siden 2017-valget. I Lebesby er framgangen på 2,7 prosentpoeng, og partiet har fått stemmene fra 38,3 % av velgerne. I Finnmarks nest mest folkerike kommune Hammerfest er oppslutningen på smått fantastiske 50,1 % etter en framgang på hele 5,6 prosentpoeng. I Loppa like nord for Alta gikk partiet fram med 4,3 prosentpoeng til 38,4 %. Også i Måsøy er det solide tall for Ap med en oppslutning på 45,1 % (opp 1,8).

Arbeiderpartiet får dermed inn to stortingsrepresentanter fra Finnmark.

Ap fram 3,2 prosentpoeng i Troms

I Troms er det svært gode Ap-tall. Partiet går fram med 3,2 prosentpoeng i valgkretsen sammenlignet med 2017-valget. Så sent som 10. september publiserte NRK en måling der Arbeiderpartiet ble målt til 22,2 % oppslutning i Troms, men tre dager etter viser valgtallene at partiet knuser meningsmålingene og lander betydelig over 2017-tallet.

Av sterke enkeltresultater, fremhever vi Senja med 28,1 % (+ 4,7), Harstad med 29,5 % (+ 2,7), Kvæfjord med 27,8 (+ 1,8), Tjeldsund med 32,1 % (+ 2,8), Lyngen med 27,1 % (+ 3,7), Salangen med 31,6 % (+ 6,0) og ikke minst valgkretsens desidert mest folkerike kommune Tromsø der Arbeiderpartiet gikk fram med 3,3 prosentpoeng til 26,3 %. I alle disse kommunene ble Ap største parti.

Men også i flere kommuner der Senterpartiet ble størst, hadde Arbeiderpartiet betydelig framgang. I Bardu økte partiet med 5,1 prosentpoeng til 29,4 %, i Målselv med var framgangen på fantastiske 10,8 prosentpoeng til 31,6 % og også i Kåfjord gikk partiet fram (+ 1,9 til 26,9 %), det samme på Karlsøy (+ 3,3 til 25,0 %) samt på Skjervøy (+ 0,6 til 22,4 %).

Går fra to til tre i Nordland

Også i Nordland er det gode resultater. Arbeiderpartiet har hatt to stortingsrepresentanter i perioden 2017-2021, men øker nå til tre.

Partiet har fått 29,0 % av stemmene i Nordland, som er langt foran meningsmålingene. Så sent som 10. september kom partiets beste måling i valgkampen i denne valgkretsen, da partiet ble målt til 26,9 % (Norstat for NRK). Få dager tidligere hadde Respons Analyse på oppdrag for VG målt Ap til 23,4 % oppslutning, men resultatet overgikk med klar margin alle målinger.

Også i Nordland er det noen solide lokale Ap-resultater. I Rana går partiet fram 7,2 prosentpoeng til 40,1 %. I en rekke kommuner går Ap kraftig fram: Andøy (+ 7,6), Øksnes (+ 5,6), Hadsel (+ 2,3), Sortland (+ 2,1), Værøy (+ 6,6), Røst (+ 4,0), Flakstad (+ 7,5), Bodø (+ 5,4) og Evenes (+ 6,7) er noen eksempler.

Ap øker på Sp-lederens hjemmebane

Også i Innlandet har Arbeiderpartiet over lengre tid gjennom pressedekningen vært spådd kraftig ned. Nå skjer det motsatte. I Oppland valgkrets står partiet nøyaktig på sitt 2017-resultat, og har framgang i mange kommuner. I Hedmark øker Ap sin representasjon på Stortinget fra to representanter i 2017 til tre representanter nå. Senterpartiet står på stedet hvil i begge valgkretsene. Det betyr at de to Hedmark-representantene Anette Trettebergstuen og Nils Kristen Sandtrøen som har representert hedmark de siste årene, nå får med seg partikollega Lise Selnes de neste fire årene.

I Innlandet går Ap fram i kommuner som Trysil, Åsnes, Tolga, Lillehammer, Nord-Fron, Vågå, Vestre Toten, Østre Toten, Gjøvik, Øyer, Gausdal og Ringebu.

Valgkretsen Hedmark er Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedums hjemmebane, og ble Senterpartiets tredje sterkeste valgkrets med en Sp-oppslutning på 28,3 %. Men Arbeiderpartiet er likevel klart størst, og har fått stemmene fra 33,3 % av velgerne.

Ap opp i Sogn og Fjordane, Sp ned

I Sogn og Fjordane er Arbeiderpartiets framgang på 1,9 prosentpoeng fra 2017 til 2021. I Sunnfjord går partiet fram med 2,6 til 26,6 %, i Fjaler er framgangen 3,4 (til 23,4 %), partiet går fram i Lærdal (+ 2,7) Hyllestad (+ 2,3), i Stryn (+ 3,9) i Solund (+ 1,0), i Stad (+ 3,4), i Askvoll, Gulen, Bremanger og Kinn for å nevne noen av kommunene i valgkretsen der Ap går fram.

Valgkretsen var Senterpartiets sterkeste i 2017 og er partiets nest sterkeste i 2021. Partiet er fortsatt største parti i denne valgkretsen – men må i motsetning til Arbeiderpartiet tåle en tilbakegang i Sogn og Fjordane.

Ap overpresterer i Trøndelag

Også i Trøndelag er Ap-oppslutningen langt høyere enn meningsmålinger og mediedekning i forkant av valget indikerte. Målinger i Nord-Trøndelag ga Arbeiderpartiet en oppslutning langt lavere enn det faktiske resultatet på 33,7 %. Så sent som 10. september slo NRK fast «SV og Rødt er vinnerne i Trøndelag», mens Ap ble pekt ut som taper. Fasiten tre dager senere foreligger resultatet som viser sterke Ap-tall, og langt høyere enn målingen fra NRK der Ap ble målt til 29,1 % i Nord-Trøndelag og 24,3 % i Sør-Trøndelag (resultatet ble 30,0 %).

Ikke minst i distriktskommuner gjør Arbeiderpartiet det bra i Trøndelag, sammenlignet med 2017. Leka (+ 3,4), Nærøysund (+ 1,9), Lierne (+ 2,1) og Flatanger (+ 0,9) er noen eksempler på dette sammen med Osen og Ørland, . Men også i større kommuner som f.eks. Steinkjer går Arbeiderpartiet fram.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.