Påskegallup: Høyre under 20 %, klart flertall for regjeringsskifte

Høyre måles til under 20 % oppslutning på ny gallup. Samtidig er Frp på 12-tallet. Mens regjeringspartiene sliter, viser målingen at det er klart flertall blant velgerne for regjeringsskifte fem måneder før valget med Jonas Gahr Støre (bildet) som statsminister.

GRUNN TIL Å SMILE: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre har grunn til å smile over påskegallupen fra VG. Her på tømmerhogst med Mjøsen Skog tidligere i vinter. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

GRUNN TIL Å SMILE: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre har grunn til å smile over påskegallupen fra VG. Her på tømmerhogst med Mjøsen Skog tidligere i vinter. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
GRUNN TIL Å SMILE: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre har grunn til å smile over påskegallupen fra VG. Her på tømmerhogst med Mjøsen Skog tidligere i vinter.
Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Høyre måles til under 20 % oppslutning på ny gallup. Samtidig er Frp på 12-tallet. Mens regjeringspartiene sliter, viser målingen at det er klart flertall blant velgerne for regjeringsskifte fem måneder før valget med Jonas Gahr Støre (bildet) som statsminister.

Det er i InFacts måling for VG tallene fremkommer.

Arbeiderpartiet foran skjema
Arbeiderpartiet er målingens klart største parti, med en oppslutning på 31,7 % (30,8 % ved valget i 2013). Partiet ligger dermed hele 3,6 prosentpoeng foran tilsvarende måling i april 2013, altså fem måneder før forrige stortingsvalg.

Også sammenlignet med VGs måling i april 2009 – fem måneder før siste stortingsvalg der Arbeiderpartiet endte i regjering – er partiet foran skjema. I april 2009 hadde Arbeiderpartiet en oppslutning hos VG på 29,1 %.

Elendige Høyre-tall
Høyre måles til under 20 % oppslutning, og sliter kraftig i motvind. Målingen viser at kun 19,3 % av velgerne ville stemt Høyre dersom det var valg nå. I 2013 stemte 26,8 % av velgerne på Høyre, som dermed har mistet hele 7,5 prosentpoeng oppslutning siden de kom i regjering.

Sammenlignet med april 2013 er tallene nærmest katastrofale for statsminister Erna Solberg og partiet hennes. I april 2013 ble Høyre målt til 34,1 % oppslutning hos VG, og lå dermed hele 14,8 prosentpoeng bedre an enn de gjør nå.

Også regjeringspartner Frp sliter tungt. De måles til 12,9 %, og har dermed tapt 3,4 prosentpoeng siden de havnet i regjering etter valget i 2013. Sammenlignet med april 2013 er tilbakegangen på 1,9 prosentpoeng.

Gode rødgrønne tall
På rødgrønn side er det altså gode tall for Arbeiderpartiet. Men også Senterpartiet og SV scorer bra på denne målingen.

Senterpartiet måles til 13,5 %, og er dermed for første gang større enn Fremskrittspartiet. Senterpartiet fikk 5,5 % oppslutning ved stortingsvalget i 2013, og har dermed økt oppslutningen sin med hele 8 prosentpoeng siden den gang. I april-målingen i 2013 ble partiet målt til 5,2 %.

SV er over sperregrensa for trettende (!) gang på rad hos VG i denne målingen, og får støtte fra 4,9 % av velgerne. Det betyr 0,8 prosentpoeng bedre oppslutning nå enn ved stortingsvalget i 2013, og 1,2 prosentpoeng bedre enn april-målingen i 2013.

Vi tar også med oppslutningen for de øvrige partiene (med resultatene fra stortingsvalget 2013 og fra april 2013 i parentes):

Krf: 6,0 % (5,6 % og 4,4 %)
Venstre: 3,7 % (5,2 % og 5,2 %)
MDG: 3,0 % (2,8 % og 1,5 %)
Rødt: 2,5 % (1,1 % og 1,5 %)

Målingen viser at Høyre, Frp, venstre og Krf til sammen ville fått 74 stortingsmandater ved et valg i dag. Opposisjonspartiene ville fått 94 mandater, og Arbeiderpartiet alene ville fått 58 mandater – to færre enn Høyre (36) og Frp (24) ville hatt til sammen.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.