Flertallet har forsvunnet for de borgerlige partiene

Under et år etter valgseieren, er flertallet nå borte for de fire borgerlige partiene. Det viser en rykende fersk meningsmåling som TNS Gallup har gjort for TV2.

Under et år etter valgseieren, er flertallet nå borte for de fire borgerlige partiene. Det viser en rykende fersk meningsmåling som TNS Gallup har gjort for TV2.

Med et valg i dag ville ikke Høyre og Frp kunnet danne regjering med støtte fra Venstre og Frp. De fire borgerlige partiene måles til 83 mandater i den nyeste TV2-gallupen – to mandater mindre enn det som trengs for flertall i Stortinget.

Markert Frp-stup
Frp er partiet med den tydeligste tilbakegangen siden valget i fjor høst. Partiet fikk stemmene fra 16,3 % av velgerne ved stortingsvalget i 2013. Men på gallupen fra TV2 oppgir kun 12,3 % av de spurte at de ville stemt på partiet dersom det var valg i dag.

Regjeringspartner Høyre holder seg langt bedre, og måles til 26,7 % nå mot 26,8 % ved valget. Også støttepartiene i Stortinget (Krf og Venstre) holder oppslutningen omtrent på nivå med valgresultatet; Krf måles til 4,9 % oppslutning og Venstre får støtte fra 6,0 % av velgerne. Ved stortingsvalget var Krfs resultat 5,6 %, mens Venstre fikk stemmene fra 5,2 % av velgerne.

Ap vokser mest
Partiet som har den største økningen sammenlignet med stortingsvalget i fjor, er Arbeiderpartiet. Ap fikk 30,8 % av stemmene ved valget i fjor, og måles nå til en oppslutning på 34,1 %. Målt i stortingsrepresentanter betyr dette at det ville vært 64 stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet dersom denne målingen hadde vært valgresultatet – mot 55 representanter nå.

Også SV har en fremgang sammenlignet med valgresultatet i fjor, og måles til 4,3 % av stemmene. SV ville dermed beholdt de 7 stortingsrepresentantene partiet fikk ved fjorårets valg.

Senterpartiet måles til 5,3 % oppslutning, ned 0,2 prosentpoeng sammenlignet med valget. Senterpartiet ville fått åtte stortingsrepresentanter med et slikt resultat, mot 10 som de fikk etter valget i fjor.

De Grønne over sperregrensa
Miljøpartiet De Grønne måles til 4,1 % oppslutning, og er dermed over sperregrensa på denne målingen. Dermed ville Rasmus Hansson fått følge av ytterligere seks partifeller på Stortinget dersom denne gallupen var valgresultat.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.