Alle de rødgrønne fram på årets første gallup, mens Frp stuper

Året 2013 innledes på en god måte for de rødgrønne partiene. På årets første meningsmåling er det fremgang for alle de tre rødgrønne. Samtidig opplever Frp et kraftig fall, og får sin laveste oppslutning på et år. Venstre måles under sperregrensen. Dette viser en meningsmåling fra Sentio som presenteres 2. januar.

VOKSER MEST: Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg vokser mest på den første gallupen i 2013. Heer avbildet sammn med Oslo Aps Bettina Thorvik i valgkampinnspurten 2011. Foto: Arbeiderpartiet

VOKSER MEST: Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg vokser mest på den første gallupen i 2013. Her avbildet sammn med Oslo Aps Bettina Thorvik i valgkampinnspurten 2011. Foto: Arbeiderpartiet

Året 2013 innledes på en god måte for de rødgrønne partiene. På årets første meningsmåling er det fremgang for alle de tre rødgrønne. Samtidig opplever Frp et kraftig fall, og får sin laveste oppslutning på et år. Venstre måles under sperregrensen. Dette viser en meningsmåling fra Sentio som presenteres 2. januar.

Målingen er utført på oppdrag av Sunnmørsposten, og er en riksdekkende måling med spørsmål om hva velgerne ville stemt dersom det var stortingsvalg i dag.

Ap mest fram
Det er Arbeiderpartiet  som går mest fram på målingen, med 1,7 prosentpoeng. Arbeiderpartiet har dermed nesten spist opp hele forspranget som Høyre har hatt i store deler av 2012. Med 30,6 % oppslutning skiller det bare fire tideler opp til Høyre (31,0 %).

SV måles til 5,1 %. Det er en fremgang fra forrige måned på 0,3 prosentpoeng, og samtidig den sterkeste målingen for SV hos dette byrået siden februar 2012.

Senterpartiet øker med 0,8 prosentpoeng til 4,7 %. Samlet fremgang for de rødgrønne er dermed 2,8 prosentpoeng.

Og både SV og Senterpartiet er dermed godt over sperregrensa på 4 % for utjevningsmandater.

Kraftig fall for Frp
Frp pleier å gjøre det bedre på meningsmålinger enn i valg. Langt bedre. Og nå tyder mye på at gallupnedturen for Frp er i gang for alvor. Hos Sentio får partiet nå sitt svakeste resultat siden februar 2012. 16,2 % er tre prosentpoeng svakere enn desember-tallene, og hele 6,7 prosentpoeng svakere enn ved stortingsvalget i 2009.

Mye tyder på at Frp skal ytterligere ned i tida fram mot valgnatta, og Sosialdemokraten.no kommer tilbake med nærmere analyser av dette i tida fremover.

Venstre i kraftig motvind
Ellers er det verdt å merke seg at Venstre kun oppnår 3,8 % på målingen, og dermed ligger under sperregrensa for utjevningsmandater. når det kun gjenstår 8 måneder til stortingsvalget. Sist gang det gjenstod 8 måneder til stortingsvalget – i januar 2009 – hadde Venstre en gjennomsnittlig oppslutning på 5,6 % hos gallupbyråene. Den gang endte  partiet med 3,9 % valgnatta.

I likhet med Frp er Venstre et parti som ofte gjør  det bedre i galluper enn i valg. Og når inngangen til valgåret er SVAKERE nå enn i 2009, skal Venstre få slite med å gjøre et STERKERE valg nå enn i 2009.

Postet av
Bjørn Jarle Røberg-Larsen – www.twitter.com/BjornJarle
Få varsling om nyheter fra Sosialdemokraten.no

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.