Framgang for Framfylkingen

Kjenner du til Framfylkingen? Framfylkingen ble startet i 1934 etter et vedtak på Arbeiderpartiets landsmøte i 1933. I stiftelsesbrevet av 1933 står det blant annet: «Formålet med framfylkingen er å skape en almen socialistisk friluftsorganisasjon med sideordnede oppgaver, som faller sammen med de unges interesser. Nevenyttig gjerning og socialistisk kulturarbeid skal gå hånd i hånd, dertil vil den delta i det socialistiske fredsarbeide». I dag åpner Framfylkingens ledersamling på Sørmarka utenfor Oslo - med rekordstor deltagelse!

VEKST: Framfylkingen er arbeiderbevegelsens barne- og familieorganisasjon, og opplever ny vekst. Her fra en markering av 1. mai i Oslo.

VEKST: Framfylkingen er arbeiderbevegelsens barne- og familieorganisasjon, og opplever ny vekst. Her fra en markering av 1. mai i Oslo.

Kjenner du til Framfylkingen? Framfylkingen ble startet i 1934 etter et vedtak på Arbeiderpartiets landsmøte i 1933. I stiftelsesbrevet av 1933 står det blant annet: «Formålet med framfylkingen er å skape en almen socialistisk friluftsorganisasjon med sideordnede oppgaver, som faller sammen med de unges interesser. Nevenyttig gjerning og socialistisk kulturarbeid skal gå hånd i hånd, dertil vil den delta i det socialistiske fredsarbeide». I dag åpner Framfylkingens ledersamling på Sørmarka utenfor Oslo – med rekordstor deltagelse!

Arbeiderbevegelsens egen «speiderorganisasjon»
Hele 55 personer er påmeldt samlingen, og alle landsdeler er til stede. Framfylkingen ble etablert i en tid der det var viktig for arbeiderbevegelsen å danne egne organisasjoner som motvekt mot de etablerte – og mer «borgerlig ansette» organisasjonene – innenfor idrett, friluftsliv, kultur, folkeopplysning etc. Men i motsetning til en rekke av disse organisasjonene, som gjennom årene har gått sammen med sine «borgerlige» motstykker, eksisterer fremdeles Framfylkingen som en selvstendig organisasjon.

En slags «arbeiderbevegelsens svar på speiderbevegelsen». I sin tid med eget Fram-løfte, Fram-lov og til dels også Fram-uniform, med utstrakt leiraktivitet, friluftslivsarbeid, praktisk kunnskap og utvikling av barn og mennesker.

Framfylkingen har ikke lenger noen formell binding til noe bestemt parti.  I 1977 ble Framfylkingen LOs barne – og familieorganisasjon, og er dermed en organisasjon for hele fag- og arbeiderbevegelsen.

Ny vekst i 2011 og 2012
Framfylkingen har vært gjennom en periode med sterk vekst etter etableringen og langt utover i 1970- og 1980-årene. Fra slutten av 1980-tallet, gjennom hele 1990-tallet og langt inn på 2000-tallet opplevde organisasjonen derimot tilbakegang, fallende medlemstall og stadig lavere geografisk utbredelse.

De siste årene har trenden snudd. Organisasjonen vokser – både i medlemstall, aktivitet og geografisk utbredelse. I 2011 gjennomførte Framfylkingen en landsleir ved Skarnes i Sør-Odal kommune, med deltagere fra hele landet og internasjonale gjester. I skrivende stund har Framfylkingen 2310 registrerte medlemmer, en økning på 311 fra forrige årsskifte – eller 15,5 %.

I 2011 og 2012 har det også blitt etablert nye lokallag av Framfylkingen i Solør, Eidskog, Hvaler, Sarpsborg og Stavanger, og et nytt lokallag er akkurat nå i ferd med å etableres i Ringsaker.

Flere generasjoner gjør aktiviteter sammen
Framfylkingen er en av svært få organisasjoner i Norge der det legges vekt på at flere organisasjoner gjør  aktiviteter sammen. Som barne- og familieorganisasjon, samler aktivitetene deltagere i alle aldre – fra de minste barna til besteforeldre- og oldeforeldregenerasjonen.

Framfylkingen har også et gratisprinsipp som vektlegges; aktivitetene skal i størst mulig grad være gratis for dem som deltar. Ved at det er organisasjonen som bærer kostnadene, unngår man at privatøkonomien til medlemmene blir en potensiell barrière for å delta på aktivitetene.

www.framfylkingen.no kan du lese mer om Framfylkingen, og finne ut om det er lokallag i nærheten av deg. I skrivende stund er det omlag 30 lokallag av Framfylkingen, spredt over store deler av landet. Nye lokallag er også under etablering, så hvis du ikke finner et lokallag der du bor kan du kontakte Framfylkingen og høre om det er noe under etablering i nærheten av deg.

Støtte Framfylkingen?
Du kan bli støttemedlem i Framfylkingen, enten det er et lokallag der du bor eller det ikke er det. Kontingenten både for medlemmer og støttemedlemmer er kun 50 kroner hvert år. Du melder deg enkelt inn via Framfylkingens nettsider.

I tillegg kan du gi Grasrotandelen av spill i Norsk Tipping til et lokalt framlag. Det er også veldig enkelt, tar kort tid, koster ingenting – og du støtter et godt formål:

Si fra i spillekiosken neste gang om at du vil gi grasrotandelen til et av framlagene nedenfor, så ordner kommisjonæren resten på noen få sekunder.

Disse framlagene er godkjente som mottagere av grasrotandel:

Elverum Framlag
Indre Østfold Framlag
Odal Framlag
Oteren Framlag
Viubråtan Framlag
Ådalsbruk Framlag

Du kan også gjerne lese mer om lokale framlag på nettsider som www.elverumframlag.org og www.odalframlag.no.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.