Norsk skattenivå langt lavere enn høyresiden påstår

Myten om høyskattelandet Norge er avkledd. Ny rapport fra OECD plasserer Norge nærmest som et skatteparadis i det nordlige Europa.

LAV SKATT: Skattene er lavere i Norge enn i de aller fleste andre land i Nord- og Vest-Europa. Ill: OECD.org

LAV SKATT: Skattene er lavere i Norge enn i de aller fleste andre land i Nord- og Vest-Europa (klikk for større bilde). Illustrasjon: OECD.org

Trodde du at skattene i Norge var høye? At Venstre, Høyre og Frp har et poeng når de fremsetter sine påstander om at Norge er et høyskatteland? Da tar du feil!

OECD: – Norske skatter er lave
OECD har i en rykende fersk rapport slått fast det stikk motsatte! Til tross for et høyt velferdsnivå er norske skatter såvidt over snittet for hele OECD-området, og til dels LANGT lavere enn mange andre land i det nordlige og det vestlige Europa. Grafen som viser de ulike landene, forteller følgende:

Av landene i Norden er det bare Island som har lavere skattenivå enn Norge.

Sverige (borgerlig styrt siden 2006) har det høyeste skattenivået.

Finland (borgerlig styrt fra 2003) har det nest høyeste skattenivået.

Tredje høyest er Danmark (borgerlig styrt i ti år fram til oktober i fjor).

Så kommer altså Norge på fjerdeplass, og har det laveste skattenivået av de nordiske landene hvis vi ser bort fra Island der økonomien som kjent kollapset fullstendig i 2008 på grunn av bl.a. lave skatter fra det borgerlige styret landet hadde.

Utvider vi til resten av Nord-Europa, ser vi at også Tyskland, Belgia, Østerrike og Estland har høyere skatter enn Norge.

Selv europeiske land der lavt skattenivå har ført dem ut på konkursens rand – Hellas, Italia, Spania og Portugal – har høyere skatt enn vi har i Norge.

Norge er nummer 19 på lista, kun marginalt høyere i skattenivå enn det veletablerte skatteparadiset Luxembourg.

Nord-Europas skatteparadis?
Myten høyrepartiene prøve å male fram om det norske skattenivået er rett og slett ikke riktig.

Det er riktigere å kalle oss et skatteparadis enn et høyskatteland. Men helt presist blir det ikke, all den tid skatteparadis er land eller områder som kjennetegnes ved at de har forskjellige skattesystemer for lokale innbyggere og utlendinger. Skatteparadis tilbyr ikke bare utlendinger lav eller ingen skatt, men også anonymitet og enkle, raske og fleksible regler for registrering.

Og det gjør ikke Norge. Vi tilbyr lav skatt, men ikke de andre elementene som kjennetegner tradisjonelle skatteparadis.

Til gjengjeld tilbyr vi noe annet som mange skatteparadis ikke er i stand til å levere: Gode offentlige velferdstjenester og et samfunn preget av små sosiale forskjeller.

OECD øker, Norge øker ikke
Et annet moment fra rapporten: De fleste OECD-landene opplever økende skatter. Men også her skiller Norge seg ut. Vi har samme skattenivå som vi hadde i 2004, og den sittende regjeringen har forpliktet seg til å holde dette skattenivået minimum fram til 2014.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.