Meningsmålingene er enda mer upålitelige om sommeren – likevel er Ap rekordsterkt!
I dag presenteres to nye meningsmålinger. Den ene viser et forholdsvis klart rødgrønt flertall – den andre viser et forholdsvis klart flertall for dagens opposisjonspartier.
Forvirrende?
Meningsmålinger spriker hele tiden, de. Men det er om sommeren du skal stole aller minst på dem!
La meg først fåsi noe om de to målingene som presenteres i henholdsvis VG og Dagbladet i dag, før jeg forklarer deg hvorfor du skal være skeptisk til sommer-målinger, og i særdeleshet til Arbeiderpartiets tall om sommeren – Ap måles gjennomgående altfor lavt i juni, juli og august!
La oss først se på Infacts måling for VG, der hovedbidraget er at Høyre ligger an til å gjøre sitt dårligste valg siden 1927. Fra et lavt nivå på 15,9 % i forrige måned går partiet tilbake til 13,2 % nå. De andre partiene er det små endringer for – men verdt å merke seg er at Venstre nå ligger over sperregrensa med en oppslutning på 4,1 % på målingen (mot 3,7 % sist måned). Det er dette som redder flertallet for dagens opposisjonspartier i målingen – med Vensre under sperregrensen vil den rødgrønne regjeringen beholde sitt stortingsflertall med knapp margin. Det er med andre ord kun 0,1 % oppslutning for ett enkelt parti som avgjør flertallet i målingen!
Synovate har laget målingen for Dagbladet, og her er det følgende oppslutning: Arbeiderpartiet 33,0 (+0,4 fra mai), Fremskrittspartiet 22,0 (+1,4), Høyre 14,4 (+0,1), SV 9,9 (-1,2), KrF 6,1 (+0,2), Venstre 5,2 (-0,2), Sp 6,8 (+1,5), Rødt 1,3 (-1,1), Kystpartiet 0,0 (-0,8), andre partier 1,3 (0,1). Ikke så store utslag siden sist, med andre ord. Og de rødgrønne beholder flertallet.
Men så til det egentlige anliggendet i denne bloggposten: Hvorfor du skal være ekstra forsiktig med å stole på målinger om sommeren. Det er to hovedgrunner:
1) For det første er meningsmålinger veldig sprikende når det gjelder den prosentvise oppslutningen. Dette fenomenet skriver Bernt Aardal en del om på sin hjemmeside. Der har han bl.a. beregnet gjennomsnittlig avvikfor hvert parti de siste 12 månedene hos de ulike byråene. Pr. mai var det f.eks. 2,5 prosentpoeng som skilte mellom beste og dårligste måling for SV, for Ap var forskjellen 4,9 prosentpoeng, for Høyre 3,7 prosentpoeng og for Frp 6,2 prosentpoeng.
For de to målingene som ble publisert i dag, kan det være artig å gjøre en korreksjon i forhold til beregningene Aardal har gjort. Ettersom det er en systematikk i hvilke byråer som måler hvilke partier høyt i oppslutning, og hvilke som måler dem lavt, er dette med på å forklare noe av spriket mellom målingene (det kan ha med metode, utvalg, vekting og slike forhold å gjøre, samt at det ofte er avvik i datoer for innsamling av rådata).
En «vektet» versjon av Infact/VG sine tall for de fire største vil da se slik ut:
Ap 32,9 %
Frp 27,6 %
H 10,9 %
SV 7,3 %
Med andre ord LANGT MER DRAMATISK FOR HØYRE ENN HVA MÅLINGEN I SEG SELV SIER!
For Dagbladet/Synovate blir tilsvarende tall slik:
Ap 32,1 %
Frp 26,1 %
H 14,1 %
SV 8,5 %
Altså uansett tilsynelatende lave tall for Høyre, gode tall for Ap, svært gode tallfor Frp og brukbare tall for SV.
Men i neste punkt vil du se hvorfor dette likevel er vanvittig gode tall for Ap – og ikke fullt så gode for Frp!
2) Om sommeren skal du stole mindre på målingene enn ellers i året. Dette gjelder både hva angår den prosentvise oppslutningen om partiene, og oppturer/nedturer. Ellers i året mener jeg enkeltmålinger og snittmålinger kan gi gode indikasjoner på hvorvidt et parti «er i form» eller ikke. Men om sommeren er det helt andre forhold som gjelder.
Hvordan jeg kan si dette? Jo, dette er noe som gjentar seg hvert bidige år. Ikke med hvert enkelt institutt, men gjennomgående for hele bransjen. Avvikene er tilfeldige, dvs. det er ingen institutter/byråer som systematisk bryter med den trenden jeg nå skal vise deg.
Selv om jeg har merket meg trenden over mange pr, tar jeg utgangspunkt i de siste fire årene. Dette er også fire år som er veldig verifiserbare for deg ved hjelp av TV2s partibarometer, der du kan velge enkeltmålinger eller snittmålinger og få opp såvel nye målinger som historiske tall.
Systematisk skjer dette om sommeren: Byråene måler vesentlig lavere oppslutning om Ap enn ellers på året!
Når høsten setter inn, justerer dette seg igjen – Ap stiger til nivået de hadde før sommeren.
Og dette gjentar seg år etter år.
Og det er altså ikke sånn at Ap-politikere hvert år løper rundt om sommeren med upopulære utspill… Det er vanskelig å finne noen forklaring i Aps politikk som kan gi denne merkelige sommereffekten – da er det mer nærliggende å tro at dette har å gjøremed endringene i byråenes sommerutvalg eller andre metodiske fenomener å gjøre.
Det betyr at de tallene som Ap oppnår i sommermålingene sannsynligvis er altfor lave!
La oss se år for år:
I 2008 hadde Ap en gjennomsnittlig oppslutning på 28,6 % ved inngangen til juni. Da juni satt inn, falt dette markant – til 26,1 % i juli. Dette lave nivået holdt seg til de tre sommermånedene var over – og da klatret Ap opp til 28 % igjen i midten av september.
Nesten like tydelig var dette fenomenet i 2007 – valgåret for forrige lokalvalg. Ap fikk 31,7 % snittoppslutning hos byråene i månedsskiftet mai/juni. En måned senere var tallet 30,0 %. Mens da høstmålingene satte inn igjen etter lokalvalget (målingene etter valget spurte om stemmegiving ved stortingsvalg, mens målingene i selve valgkampen spurte om lokalvalg) var oppslutningen gjen oppe på 31,6 %.
I 2006 var tallene slik: Ap hadde i gjennomsnitt 31,4 % oppslutning i månedsskiftet mai/juni. I løpet av sommeren falt Apjevnt og trutt til bunnivået på 26,6 % oppslutning i gjennomsnitt ble målt 6.august. Men høsten ga vind i seilene – og 28-tall på gallupene (noe senere enn ellers, skal jeg bemerke).
Og i 2005 – forrige stortingsvalgår, og dermed det året jeg syns det er mest spennende å sammenligne med – var situasjonen slik: Ap hadde 30,1 % snittoppslutning i månedsskiftet mai/juni. I begynnelsen av juli var den falt til 28,6 %. Og så sent som 9. september var oppslutningen 27,1 % i gjennomsnitt på meningsmålingene.
Valgresultatet det året ble som kjent 32,7 %.
Jeg har som sagt merket denne mystiske sommereffekten i langt flere år. Og jeg kan ikke unngå å konkludere på annen måte enn at sommermålinger systematisk viser for lav oppslutning om Arbeiderpartiet.
Er du klar for en konklusjon til? Den kommer nå – rett etter begrunnelsen forden:
I midten av juni 2008 hadde Ap en oppslutning på 27,1 % i snitt. I midten av juni 2007 var oppslutningen 30,8 %. I 2006 var den 30,8 % og i 2005 29,4 %.
I midten av juni i år er den gjennomsnittlige Ap-oppslutningen 33,4 %!
Ap står dermed knallsterkt ved inngangen til sommeren. Alt ligger an til en forrykende valgkamp der alternativene er en rødgrønn regjering ledet av Jens Stoltenberg – og den mest mørkeblå regjering Norge har sett i fredstid, ledet av Siv Jensen.
Utgangspunktet for et bra valgresultat er rekordbra for Ap.
Og marerittet ved et nederlag har aldri vært mer skremmende.
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her
Jeg pleier nesten å se bort ifra Synovate fordi de alltid kommer med målinger lengst borte fra gjennomsnittet av alle målinger. De har jo usannsynlig bra måling for SV idag, som de ofte har. Og Frp scorer også lavt hos dem i forhold til andre målinger, og det er også normalt.
VG gir oss i KrF 8,6 prosent, men jeg tror nok det ikke stemmer med mindre jeg ser andre målinger som ligner.
Du gjør et poeng av at dagens Venstre-måling på 4,1 prosent tilsier at det skal veldig lite til for at opposisjonen skal miste flertallet slik det ligger an. Men Venstre har et snitt på 5,4 prosent hvis du kikker på flere målinger.
Poenget mitt med Venstre var å vise at det er uhyre små marginer i dene målingen som skal til for å vippe flertallet – slik at det store spriket som tilsynelatende eksisterer mellom de to målingene i dag, faktisk er adskillig mindre enn hva man kan tro ved første øyekast (snakker da om forskjellen mellom de rødgrønne og den ikke-konsoliderte opposisjonen).
Når det gjelder Synovate, bør du være varsommed å avskrive dem. Det var nær innertier da de kom med meningsmåling 11. september 2005. Der fikk Ap 31,4 % (32,7 ved valget), Frp fikk 21,5 % (22,1 ved valget), H fikk 13,8 % (14,1 ved valget), Krf 6,9 % (6,8 ved valget), Sp 7,0 % (6,5 ved valget), Venstre 6,1 % (5,9 ved valget). Det var kun SV de bommet en del med,der de ga dem 11,4 % i målingen (8,8 % ved valget).
Til sammenligning hadde Infact måling samme dag med kun 28,5 % til Ap, 6,6 % til V, 14,9 % til H og 7,6 % til Krf.
Mvh
Bjørn Jarle
Høyre er ikke noe parti for vanlig folk. Det er mere å hente
hos FRP.
Om Jens blir kvitt SV og får med seg Venstre vil Norge få noe
mange kan leve med. Han er ikke favoritten men akseptabel.
Jens kan leve med statskirke, relgiøse privat skoler,
kontantstøtte, Norge utenfor EU og mye annet.
Sosialdemokratisk suppe med høyrevridd kryddring.
Skal du ikke nevne politikrisen med et eneste ord?
Den saken er jo sprengstoff i valgkampen!!
Med unntak av 2008 så ligger alle «sommermålingene» du viser til godt innenfor sikkerhetsmargingen i målingene. Så konklusjonen din holder ikke vann. Du kan ikke ta utgangspunkt i et det målte tallet uten å korrigere for feilmargin.
Eks: 2007 snittmåling Ap:
1. mai: 30,7
1. juli: 30,0
1. aug: 31,5
1. okt: 30,6
I 2006 kom den laveste målingen på høsten.
1. mai: 31,2
1. juli: 30,5
1. aug: 30,7
1. okt: 26,0
Og du glemte å kommentere Norstatmålingen som kom på fredag. Selvsagt en forglemmelse?
Norstat for Vårt Land er en av de målingene som sterkest medvirket til sommereffekten i 2008. I fjor falt Ap 3,0 % fra mai til juni på denne målingen. I 2007 ble det ikke tatt opp tilsvarende måling fra dem sent i juni.
Ellers er det kun tre målinger fra Norstat for VL der Ap har hatt over 34 % oppslutning i hele inneværende valgperiode. To av dem var nettopp april og mai 2009. En korreksjon ned var derfor absolutt å vente – særlig med tanke på at Norstat for VL tradisjonelt heller har målt Ap lavt i forhold til snittet enn høyt i forhold til snittet. Det rullerende snittet som Bernt Aardal opererer med viser imidlertid at Norstat for VL har målt Ap høyere enn snittet i det siste, og at det særlig er januar, april og mai 2009 som har skilt seg ut.
De to målingene som er publisert i dag viser heller ingen tendens i retning av det voldsomme stupet Norstat kom med, så her har jeg stor tro på at det er mer snakk om en korreksjon enn om en reell dramtisk endring i velgerbildet.
Til det du sier om sikkerhetsmarginer: Hvilken sikkerhetsmargin mener du at det er i gjennomsnittsmålingene, da? Du har jo selv tatt til orde for at snittmålingene er et veldig godt verktøy – og når jeg peker på en sommereffekt som systematisk viser for lve tal for Ap hver sommer, da er det plutselig ikke så godt verktøy likevel…?
Du kan ta hvilke 3 måneders perioder som helst, og sammenligne med sommertallene for Ap – og du vil ikkefinne maken til utslag noe sted. Sommereffekten knyttet til Ap er en av de aller sterkeste endringene i snittmålingene, og det skjer syklisk – altså det gjentar seg til noenlunde samme tid år etter år.
Min konklusjon er da at det er noe med datainnsamlingen, vektingen, utvalget eller øvrig metodikk som er feil på samme tidspunkt år etter år. Om det er en forhastet konklusjon? Ja, det kan hende. Mye mulig burde jeg betrktet det som en hypotese fortsatt – men første gang jeg tenkte over dette var i 1987. Deretter i 1989. Og det gjentar seg og gjentar seg. Ikke med alle byråene hver gang. Ikke like sterkt hvert år. Og ikke alltid i form av fall i oppslutningen – men med lavere oppslutning enn hva høsten bringer.
Såpass sterke sykliske gjentagelser er det etter mitt skjønn ingen grunn til å tro at kan tilskrives det dagsaktuelle politiske bildet eller tilfeldigheter.
Mvh
Bjørn Jarle
Hei.
Er på «harrytur» i Sverige og fant et usikret nettverk slik at jeg kom inn på min favorittside 🙂
Du har mange gode poeng, Bjørn Jarle, men det har sannelig Vox også. Det er heller ikke mange dagene siden jeg nevnte en meningsmåling hvor overskriftene lød: «AP stuper…». Der var forskjellen mellom AP og FrP på drøye ett prosentpoeng. Det eneste som er sikkert i denne saken er at ingen av meningsmålingene viser den absolutte sannhet. Det er et uomtvistelig faktum at høstens valg kommer til å bli en thriller og utfallet er ikke på noen måte gitt. Om H og FrP «finner hverandre» og gir velgerne noe å forholde seg til, så kan det holde hardt for de rød-grønne.
Inntil jeg finner meg et nytt usikret nettverk ønskes en fortsatt fin sommer i godværet.
mvh Ronald
PS: Takk for hyggelige sommerhilsner fra Ugle og Rockmann (under forrige bloggtema).
Vg i dag.
Roar Flåthen er sitt sedvanlige og beherskede jeg da han tar imot på kontoret øverst i Folkets Hus på Youngstorget i et stekende Sommer-Oslo. Han har ting på hjertet før han går ut i en måneds sommerferie. Det stunder mot stortingsvalg. De rødgrønne har for lengst mistet flertallet, ifølge målingene.
Mvh. Rockman
Hei BJ!
Hva mener du med upålitelig om sommeren? Kan det tenkes at «målingene» er feil, og at Ap ikke er størst allikevell? Hvis FrP blir større på «målingene» i August, er da «målingene» mere upålitelige på høsten da? Jeg reiser veldig mye rundt og besøker kunder i alle slags næringer, og det som gjenspeiler seg, er at de fleste er misfornøyd med de Rødgrønne…….
Mvh. Rockman
Interessante betraktninger. Men jeg vil advare både deg og Sondre Olsen til å gjøre gjennomsnittet til en slags «fasit». Den eneste fasiten som gjelder er valgresultatet. Ottar Hellevik – professor ved UiO og faglig ansvarlig for Synovates partibarometre har gode begrunnelser for hvorfor deres målinger avviker fra snittet. Han mener blant annet de har mer avanserte veiemetoder, og har skrevet gode faglige artikler om dette. Som du helt riktig har kommentert over, har de også truffet der andre har bommet (2003-valgkampen er det klareste eksempelet. Der undervurderte samtlige andre byråer Aps oppslutning).
Snittet påvirkes også av mindre faglig gode målinger. VG/Infacts talemaskinmåling og Opinion/A-pressens nettmålinger er de klareste. I tillegg gjennomføres Norstat/Sentio (som opererer mye sammen) fire av ti målinger – samme metoder og beslektdede byråer gjennomfører altså 40% målingene. Har derfor vurdert seriøst å lage et snitt av Sentio/Norstat-målingene, og la det telle som en måling – og regne snittet av denne sammen med Synovate, TNS Gallup (Tv»), Norfakta (Nationen) og Respons (Aftenposten). Det mener jeg egentlig hadde vært mer seriøst enn dagens snitt av alle 10 – men det er en liten jobb som må gjøres…
Ellers vil jeg nærmest se bort fra alle målinger mellom 20 juni og 10 august. Feriemålinger er notorisk upålitelige.
Jeg undres om denne sommereffekten. Det jeg ser er marginale forskjeller i ikke-valg-år, mens i valgår synker oppslutningen gjennom hele valgkampen. Så kommer valgresultatet, som er bedre enn meningsmålingene, noe som skyldes at Ap-velgere er mer troende til å møte opp enn FrP-velgere.
Alt i alt kan disse tallene helt klart brukes til å på denne måten påvise at Arbeiderpartiet driver dårlige valgkamper, og at utgangspunktet de har hatt på våren nesten aldri blir beholdt frem til høsten. Når Ap har 32 % på en meningsmåling, er det tilsvarende resultatet i et teoretisk valg nærmere 35 %. Det er derfor ikke slik at Ap «henter inn» det tapte på kort tid på høsten.
Det er i alle fall en omtrent like plausibel historie som at Ap-velgere av en eller annen grunn skulle være vanskeligere å få tak i på sommeren.
Har BJ fått solstikk?
Han har i hvertfall fått galupp på hjernen.
Sommereffekten hadde vært mer interessant dersom man kunne forsøke på en forklaring. Det eneste jeg kan se er at «agurknyheter» som oftest rammer sittende regjeringer mer enn småpartier, men isåfall skulle jo ikke AP ligge uvanlig lavt dersom det er borgerlig regjering.